konkurs likovna 2018
bina 2017
 English (United States) Srpski (Srbija) Српски (Србија)

Pretraga  

Media

Nema sadžaja.
Ukupno: 0

PlayUK: Deset premijera savremenih britanskih filmova tokom četiri dana u šest gradova regiona
PlayUK okupiće britanske reditelje, producente i filmske stručnjake u Beogradu
16 feb čet
19 feb ned
20:00
.
 
British Council, Srpska filmska asocijacija i Filmski centar Srbije predstavljaju deo festivala koji je namenjen filmskim i audiovizuelnim profesionalcima
 
VR Arena u okviru PlayUK festivala
 
Festival novog britanskog filma PlayUK,koji organizuje British Council, održaće se od 16. do 19. februara. Ova manifestacija okupiće bioskopsku publiku u Beogradu, Podgorici, Prizrenu, Sarajevu, Skoplju i Tirani na premijerama deset igranih i dokumentarnih filmova aktuelne britanske produkcije. Tokom festivala, u šest gradova Zapadnog Balkana biće prikazani brojni naslovi – nastavak kultnog filma Trejnspoting T2, nova američka avantura proslavljenog mladog reditelja Ben Vitlija „Unakrsna vatra“, ostvarenje „London Town“ u kome je jedan od glavnih likova Džo Stramer, preminuli lider grupe „The Clash“ kao i dokumentarac „Čovek iz Movaksa“ u kome govore muzičari Džejms Lavel, DJ Shadow, Ian Braun, Tom Jork i 3D iz Masiv Ataka.
U Kulturnom centru Beograda okupiće se veliki broj gostiju iz Britanije koji će učestvovati u delu PlayUK festivala koji je namenjen filmskim i audiovizuelnim profesionalcima. Pomenuti deo programa se realizuje u saradnji sa Srpskom filmskom asocijacijom i Filmskim centrom Srbije. Cilj programa je da inicira i produbi saradnju između profesionalaca iz Srbije, regiona i Velike Britanije. Tako će se među gostima naći i Majk Dauni, producent koji je dobro upoznat sa prilikama u regionu jer je sarađivao sa našim proslavljenim rediteljima Srđanom Dragojevićem, Miroslavom Momčilovićem i drugima. Između ostalog, Dauni je bio koproducent filma „Parada“ koju je nedavno BFI – Britanski filmski institut uvrstio u 10 najznačajnijih filmova sa Balkana.
Među gostima će biti i producentkinja Karolin Kuper Čarls koja će govoriti o svom producentskom iskustvu u Velikoj Britaniji i radu na filmu „Incident“. Karolin je takođe do nedavno bila i direktorka odeljenja za film Creative England, jednog od najznačajnijih tela za podršku filmskoj industriji u Velikoj Britaniji.
Mia Bejs je jedna od najzanimljivijih britanskih producentkinja poslednjih godina. Mia je producirala film „Lilting“ koji je publika imala prilike da vidi na festivalu koji je British Council organizovao 2015. godine i koji je bio nominovan za BAFTA nagradu. Takođe, producirala je film „Six Shooter“ koji je osvojio Oskara.
Jana Georgijeva je menadžer međunarodnog plasmana filmova za Bankside films – jedne od vodećih svetskih kompanija za prodaju i finansiranje nezavisnih produkcija. Ona će domaćim kolegama predstaviti poslednje svetske trendove u ovoj oblasti.
Među gostima biće i Metju Džons reditelj filma „Čovek iz Movaksa“ kao i nekoliko producenata i digitalnih preduzetnika koji već rade na projektima u našoj zemlji.
S obzirom da je treći dan susreta profesionalaca posvećen uticaju novih tehnologija na film, najveću pažnju kako stručne tako i šire javnosti izazvaće obraćanje Katrin Alen. Katrin Alen je kreativna producentkinja čiji tekst o virtuelnoj stvarnosti i etici će biti uvodnik u najnovije izdanje kultnog časopisa The Wire. U svojoj bogatoj karijeri ona se bavila različitim projektima, ali će svakako ostati upamćena kao prva producentkinja dokumentarnog filma u VR (virtuelna stvarnost) formatu za BBC. Za istu kuću ona je producirala i prvi VR talk-show
 
VR Arena u galeriji „Podroom“ Kulturnog centra Beograda
 
Prateći trendove velikih svetskih festivala i PlayUK će u saradnji sa VRHSolutions u subotu 18. i u nedelju 19. februara , osim filmova, publici predstaviti i nekoliko VR iskustava (iskustava u virtuelnoj stvarnosti). VR je nova umetnička disciplina koja se u značajnoj meri oslanja na film i filmsku poetiku a koristi nova tehnološka dostignuća – te na taj način postaje jedna od najdinamičnijih  i najprivlačnijih oblasti za mnoge umetnike. Beogradska publika će imati jedinstvenu priliku da se upozna sa VR iskustvom koji je sastavni deo filma „Beleške o slepilu“. Ujedno biće predstavljeni i „Sanjarenje sa Kjubrikom“, „Bez čarvljanja“, „Uskršnji ustanak“ i „Skriveni gradovi“. Posebno je zanimljivo je to što je autor iskustva „Sanjarenje sa Kjubrikom“ upravo Džejms Lavel koji je glavni lik u filmu „Čovek iz Movaksa“.
Za rezervaciju termina publika se prijavljuje na web stranici www.britishcouncil.rs/playuk, a instalacije će biti dostupne u subotu 18. februara i nedelju 19. februara od 12 do 20 časova. Ulaz je besplatan.
Radionica za scenariste
Pol Frejzer je jedan od najznačajnijih „script-doktora u Velikoj Britaniji koji je sarađivao sa scenatistima širom sveta. Tokom PlayUK festivala održaće niz sesija sa domaćim autorima čiji se projekati nalaze u fazi razvoja. Svoju karijeru je započeo je kao scenarista, i autor je scenarija za filmove „A Room for Romeo Brass“, 24/7“, Heartlands“, Somers Town“ i druge.
Zaintersovani mogu da se prijave na web stranici www.britishcouncil.rs/playuk
 
 
Budite deo izložbe o Trejnspotingu
U okviru festivala, u Filmskoj galeriji u foajeu Dvorane Kulturnog centra Beograda biće otvorena izložba TREJNSPOTING: Pa šta ste radili... ovih 20 godina? Naziv izložbe je inspirisan replikom koja otvara nastavak filma, pri susretu glavnih junaka koji se u međuvremenu nisu videli. Izložba preispituje fenomen čuvenog filma, kao i njegov uticaj na publiku u Srbiji.
Pozivamo vas da budete deo izložbe. Snimite se mobilnim telefonom kako odgovarate na pitanja:
1. Gde i sa kim ste gledali prvi „Trejnspoting“?
2. Šta za vas znači „Trejnspoting“?
3. Pa šta ste radili... ovih 20 godina?
Video klipovi treba da traju do jedan minut.  Pošaljite svoj video najkasnije do ponedeljka, 13. februara 2017. na www.britishcouncil.rs/PlayUK
 
Na osnovu izbora autora izložbe Maje Medić i Stefana Arsenijevića, najzanimljiviji video klipovi biće prikazani na izložbi, a njihovi autori će biti gosti na otvaranju Festivala novog britanskog filma PlayUK i premijeri filma „T2 Trejnspoting“ u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Izložbu organizuju British Council i Kulturni centar Beograda, a sadržaće originalne fotografije iz oba filma, kao i memorabilije vezane za film. .

Bookmark and Share

Komentari

Print  

Kulturni centar Beograda
Knez Mihailova 6
11000 Beograd, Srbija
tel. + 381 (0)11 2621 469
fax. + 381 (0)11 2623 853
www.kcb.org.rs

Design by Hominid
Code by Sobot
 
[reference]

close[caption]
[thumb][orig][stand]

close