Концерт пијанисте Динка Благојевића

04.09.2017., 20:00

Након летње паузе, сезону отварамо концертом пијанисте Динка Благојевића из Бања Луке. 

Програм:
Јован Пачу    
Светосавска песма

Лудвиг ван Бетовен          
Соната у Це–дуру, оп. 53 (Валдштајн)
Allegro con brio    
Introduction – Adagio molto
Rondo – Allegretto moderato

Корнелије Станковић
Варијације на песму Устај, устај Србине, оп. 3

Варијације на песму Сећаш ли се оног сата, оп. 4

Славка Атанасијевић       
На те мислим, оп. 1, концертна фантазија на тему популарне српске песме

Динко Благојевић (1975, Градишка) је завршио нижу музичку школу у Градишци у класи проф. Фатиме Гушић а средњу музичку школу у Бањој Луци и Земуну у класама проф. Бранке Кузмановић и Зоране Грбић. Дипломирао је на ФМУ у Београду у класи проф. Невене Поповић, а магистрирао је на Академији уметности Бања Лука у класи истог професора. Добитник је диплома на републичком такмичењу Петар Коњовић у Београду (1993), као и на међународним такмичењима Фредерик Шопен у Риму (1994) и Николај Рубинштајн у Паризу (1997). На такмичењу младих пијаниста у Нишу (1997) освојио је другу награду као солиста као и прву награду у категорији клавирског дуа. Одржао је солистичке концерте у Београду, Градишци, Добоју, Tребињу и Бањалуци, а снимао је за Телевизију Србије и Радио–телевизију Републике Српске.
У организацији Француског културног центра учествовао је на концертима музике француских композитора у Бањалуци, Приједору, Брчком и Бијељини. Учесник је првог Никољданског концерта (2000). Са канадским сопраном Силви Дишено одржао је реситале у Градишци и Бањалуци. Такође је учествовао у снимању компакт диска са делима Владе Милошевића.
Наступао је са оркестром Про класика и са оркестром Академије уметности Бања Лука. У току 2010. године учествовао је у пројекту дидактичких концерата широм РС и БихХ као и на концертантној вечери под називом Вече дуета одржаној у Бањалуци, Сарајеву и Београду. Један је од представника Академије уметности Бања Лука на концерту одржаном у јулу исте године у Рагоњи, Италија. Одржао је реситал са виолинисткињом Маријом Миситом. Са колегама са Бањалучке Академије уметности учествовао је у извођењу дêла Клода Болинга.
Ради у звању ванредног професора на катедри за клавир Академије уметности у Бањој Луци.

Loading...