Концерт Марине Трајковић-Биџовски, Ане Јовановић и Татјане Дробни

18.09.2017., 20:00

Дуете Хендла, Росинија, Чајковског и Дворжака ће извести сопран Марина Трајковић-Биџовски, мецосопран Ана Јовановић и пијанисткиња Татјана Дробни

Програм
Георг Фридрих Хендл    

Дует O, lovely peace из опере Јуда Макабејац

Ђоакино Росини                  
Duet Qui tollis из Мале свечане мисе

Феликс Менделсон                       
Abendlied
Wasserfahrt
Gruss

Петар Иљич Чајковски       
Сузе и Свитање из Дуета, оп. 46

Пeтер Корнелијус      
Ich und du

Антоњин Дворжак              
Моравски дуети
A ja ti uplynu…
Velet,vtáčku..
Dyby byla kosa nabróšená…
V dobrým sme se sešli…
Slavíkovsky polečko malý…
Holub na javoře
Voda a pláč
Skromná
Prsten
Zelenaj se,zelenaj…
Zajatá
Neveta
Šípek

 

Марина Трајковић-Биџовски је дипломирала и магистрирала соло певање на ФМУ у Београду, у класи проф. Радмиле Бакочевић. Солистичке концерте приредила је на свим значајним концертним сценама у Београду и широм Србије. На сцени Београдске опере певала је улогу Мими у Пучинијевој опери Боеми, а у Српском књажевском театру у Крагујевцу улогу Станке у опери Биничког На уранку. Наступала је као солиста са симфонијским оркестрима РТС и Војске Југославије, као и са камерним оркестрима Про Класика и Шлезингер. Сарађивала је са диригентима: М. Јагуштом, М. Јаноским, А. Шуревим, Д. Савићем, Н. Жличаром, С. Јовановићем, М. Николићем, К. Тасић, А. Вујићем, М. Нешићем. Наступала је на фестивалима БЕМУС, БЕЛЕФ, ОКТОХ, Мокрањчеви дани, Музичка јесен, Јесен на Чукарици, Обзорја на Тиси, Musiche in mostra и другим. Снимала је за РТС и ТВ Приштину. Гостовала је у Русији, Португалији, Норвешкој, Грчкој, Чешкој, Италији, Републици Српској и Црној Гори. Педагошким радом се бави од 1993. године. Тренутно је ванредни професор на Филолошко уметничком факултету у Крагујевцу. Њени студенти су добитници награда на републичким и међународним такмичењима, а такође су и чланови оперских студија у Народном позоришту у Београду и Камерној опери Мадленијанум. Одржала је мајсторски курс у Крагујевцу, као и два курса у Норвешкој (Фолдал, Тинсед). Била је члан жирија на такмичењима Никола Цвејић, Обзорја на Тиси, Лазар Јовановић и Петар Коњовић.

Ана Јовановић, мецосопран, je дипломирала на ФМУ у класи проф. Бисерке Цвејић, а пост-дипломске студије је завршила код проф. Вере Виткаи-Ковач  на Академији уметности у Новом Саду. Одржала је бројне реситала широм наше и широм Европе. Наступила је са нашим значајнијим симфонијским и камерним саставима. Као солиста је суделовала у Међународној концертној сезони Европске радио дифузне уније (ЕБУ), Концертној серији Атина-Београд-Софија, са оркестрима као што су Симфонијски оркестар Грчког радија – ЕРТ и државни симфонијски оркестри Атине и Солуна, филхармоније Бургаса и Враца, Симфонијски оркестар РТВ Љубљана, Симфонијски оркестар Краснојарска, Оркестар филхармоније Јаши, Камерни оркестар Амстердама и Симфонијски оркестар РТС.
Сарађивала је са диригентима као што су Антон Нанут, Јоанис Јоанидис, Милена Начева и Иван Табаков, Иван Шпилера, Јуриј Алијев, Владимира Крањчевића, Младен Јагушт, Ангел Шурев.Наступала је на фестивалима БЕМУС, Мермер и звуци, НИМУС, Југословенске хорске свечаности, НОМУС, Трибина музике у Опатији, Фестивал Преспес (Грчка), БЕЛЕФ, Бијенале културе земаља југоисточне Европе (КЈУБЕС), као и на концерту Мегарон мусикис у Солуну којим је отворен чувени Димитрија фестивал. Као дугогодишњи солиста мешовитог хора РТС-а је наступала на концертима у земљи и у иностранству. Снимала је за ЈРТ, РТС, РТНС, РТВ Приштина и грчку ЕРТ.
Тренутно је стално запослена као проф. соло певања у Музичкој школи Коста Манојловић. Њени ученици и студенти су добитници награда на домаћим и међународним такмичењима. Многи од њих су на студијама певања у иностранству.

Татјана Дробни је рођена у Београду, где завршава средњу музичку школу Мокрањац у класи проф. Мирославе Петровић-Лили. Дипломирала је 1987. на Факултету музичке уметности у Београду, у класи проф. Даринке Михајловић. Добитник је награде из фонда Радмиле Ђорђевић, која се додељује перспективним младим клавирским сарадницима (сарадња са соло певачима). Специјалистичке студије завршила је 1994. у класи проф. Оливере Ђурђевић и проф. Александре Ивановић (коментор).
Као клавирски сарадник наступала је на бројним концертима у земљи и иностранству. Остварила је контакте и професионалну сарадњу са уметницима из иностранства, Флоријан Кит, Аустрија (Florian Kitt), Николас Клептон, Енглеска (Nicholas Clapton), Роман Трекел, Немачка (Roman Trekell), Оливера Миљаковић, Аустрија, Снежана Стаменковић, Немачка. Такође је имала плодну сарадњу са бројним уметницима из наше земље, Аном Јовановић, Драганом Југовић дел Монако, Живојином Ћирићем, Весном Опсеницом, и другима. Остварила је низ трајних снимака за РТС.
Након дугогодишњег искуства које је стекла радећи у средњој музичкој школи Славенски у Београду, добија стално радно место на Факултету музичке уметности у Београду. Тренутно има звање вишег уметничког сарадника на Катедри за соло певање. Дужи низ година била је ангажована као клавирски сарадник на Академији лепих уметности, у средњој музичкој школи Мокрањац и Славенски, као и на Академији умјетности у Бјељини. Године 2006. је била додатно ангажована на предмету Оперски студио, као уметнички сарадник. Завршила је докторске студије из камерне музике одбранивши свој докторски уметнички пројекат 2015. године, у класи проф. Људмиле Грос-Поповић.
Остварила је низ трајних снимака како за радио, тако и за телевизију (РТС Београд и Приштина), учествовала као клавирски сарадниик (и као предавач) на бројним курсевима и семинарима у земљи и иностранству. Аутор је приручника а коаутор на неколико приручника и уџбеника за солфеђо и музичко образовање за основну и средњу школу.

Loading...