Предавање: „Испод површине… – Визелни уметник Дејвид Линч“, предавач: Мирослав Карић, историчар уметности

07.09.2017., 12:00-20:00

Мирослав Карић (Београд, 1975), историчар уметности, од 2001. ради као кустос у Независној уметничкој асоцијацији Ремонт, а од 2003. члан уредничког тима Ремонт арт магазина, вишегодишњи уредник рубрике „Изложбе“ у београдском културном месечном водичу Yellow Cab, и пре свега сарадник, координатор, кустос, ПР и аутор есеја на преко 20 националних и међународних пројеката у области савремене визуелне уметности. Уметнички је кодиректор (са Слађаном Петровић Варагић) специјализоване фотографске галерије Артгет Културног центра Београда у 2017. години и један од кустоса и писац есеја у каталогу изложбе Мале приче Дејвида Линча. Карићево интересовање за стваралаштво Дејвида Линча дуже је од 20 година, што је први пут и обједињено у његовом дипломском раду о овом филмском ствараоцу као ликовном уметнику, који је одбранио на Катедри за модерну уметност Филозофског факултета у Београду 2000. године. И надаље постојанo прати целокупан Линчов стваралачки опус и сада већ изузетно бројне изворе и студије о овом аутору, што ће све бити референтно окружење предстојећег Карићевог предавања.

Дејвид Линч – сликар, цртач, графичар, фотограф – остају колико познате толико и непознате чињенице из професионалне биографије овог ствараоца. Велика посвећеност и ангажмани, најпре у пољу ликовне уметности, не само да паралелно теку са ауторовом филмском каријером већ и трају дуже. Линчов вишедеценијски рад данас резултира импресивним бројем слика, цртежа, графика, фотографија, а његова уметничка продукција у смислу разноликости медија обухвата и стрип, скулптуру, инсталацију… Последњих десет година организован је низ ретропсектива Линчовог ликовног стваралаштва (Париз, Филаделфија, Токио, Бризбејн), док интересовање стручне јавности поткрепљују бројне књиге, интердисциплинарне студије које се тематски и проблемски баве различитим аспектима Линчовог целокупног уметничког рада.
Управо ће Линчово сликарско искуство и рад у другим областима ликовних / визуелних уметности истински утицати, одредити и даље обликовати његов филмски проседе и посебно начин размишљања како да кроз слике које садрже значења пре него кроз дијалоге пренесе неку од својих идеја и филмских прича. Предавање ће у фокусу имати период Линчовог уметничког формирања, као и неке од кључних карактеристика његове ликовне/визуелне уметности (мотивски простор, тематски садржаји, стилскоформална решења).  
М. Карић

Loading...