ДУШАН МАНДИЋ Свет је леп. Војник Д.М.

05.10.2017-02.11.2017, 12:00-20:00

Изложба под називом Свет је леп. Војник Д.М. (како је био назив изложбе у галерији Шкуц 1982. године) је осврт на сегмент Мандићеве ране уметничке продукције. Наиме, током служења војног рока у Нишу, уметник Душан Мандић је направио серију ликовних  интервенција на разгледницама, крстовима и писмима. Како сам наводи „реч је о уметниковој и уметничкој анализи друштвене ситуације и идеолошког апаратуса –  Југословенске народне армије. Тада се субјекат измешта из позиције привидне контроле и утицаја над околностима сопственог живота у позицију у којој у униформи представља само један шраф у механизму државне тоталитарне машине.“

Матеја Подлесник, кустоскиња изложбе

Још током студија, Душан Мандић се посветио питањима и проблемима из историје савремене уметности и то артикулисао с једне стране кроз сликарство, видео и штампу, а с друге стране кроз теоретска проучавања односа између уметности, политике и идеологије. Он је први уметник у Словенији који је пренео уметност графита са улице у галерију. Као један од најистакнутијих идеолога субкултурне сцене у Љубљани, посебно када је реч о визуелној уметности, оставио је неизбрисив траг осамдесетих година у оквиру нео-авангардних покрета. Важна је његова улога у формирању групе IRWIN 1983. године; Мандић је најстарији и најискуснији члан групе, који има и лични уметнички интегритет (пре оснивања групе имао је 15 самосталних и 35 групних изложби у тадашњој Југославији, Италији, Шпанији, Аустрији).

Душан Мандић је рођен у Љубљани 27. јуна 1954. године. Дипломирао је 1979. на одсеку за сликарство на Академији ликовних уметности у Љубљани. Био је члан словеначког удружења ликовних уметника као и Удружења ликовних уметника Југославије. Од 1980. до 1982. године био је уредник Шкуц галерије, а између 1983. и 1985. био је ко-уредник Шкуц галерије. Био је један од оснивача групе Ирвин и оснивачки члан НСК колектива.
У сарадњи са Месном галеријом из Љубљане.

 

 

Loading...