14. међународни фестивал „Чембало, жива уметност“: ПАВАО МАШИЋ

02.11.2017-03.11.2017, 20:00

Хрватски чембалиста Павао Машић ће током две вечери извести Шест партита за клавијатурне инструменте (BWV 825-830) Јохана Себастијана Баха.

Четвртак, 2. новембар у 20.00
Ј. С. Бах: Партите I део

Програм
Јохан Себастијан Бах (1685–1750)                                  
Партита бр. 1 у Бе–дуру, BWV 825
Praeludium
Allemande
Corrente
Sarabande
Menuet 1&2
Giga

Партита бр. 2 у це–молу, BWV 826
Sinfonia
Allemande
Courante
Sarabande
Rondeaux
Capriccio

Партита бр. 5 у Ге–дуру, BWV 829
Praeambulum
Allemande
Corrente
Sarabande
Tempo di Minuetto
Passepied
Gigue


Петак, 3. новембар у 20.00
Ј. С. Бах: Партите II део

Програм:
Јохан Себастијан Бах
Партита бр. 3 у а–молу, BWV 827
Fantasia
Allemande
Corrente
Sarabande
Burlesca
Scherzo
Gigue

Партита бр. 4 у Де–дуру, BWV 828
Ouverture
Allemande
Courante
Aria
Sarabande
Menuet
Gigue

Партита бр. 6 у е–молу, BWV 830
Toccata
Allemanda
Corrente
Air
Sarabande
Tempo di Gavotta
Gigue 

Биографија:
Павао Машић (Шибеник, 1980), добитник награде Grand Prix Bach и награде публике на Баховом оргуљашком такмичењу у Лозани (2006), развија успешну каријеру концертног оргуљаша и чембалисте. Разноврсни интереси његовог уметничког деловања обухватају репертоар барока и романтизма који, у комбинацији с темељним истраживачким радом, као и константним истраживањем за што изражајнијим интерпретацијама, резултирају упечатљивим, виртуозним и врло цењеним наступима.
Од 1999. главни је оргуљаш цркве св. Марка на Горњем граду у Загребу где наставља богату традицију свирања оргуља која се у тој историјској цркви континуирано бележи још од 1359. године. Упоредо ради као ванредни професор на Музичкој академији у Загребу где развија широку педагошку делатност и развија нове генерације чембалиста и оргуљаша. Редовно има концерте широм Русије, Европе и Израела.
На Музичкој академији у Загребу дипломирао је на одсецима за чембало, оргуље и музичку теорију, а с највишим оценама завршио је потом постдипломске студије: оргуље у класи Кеи Които на Високој школи за музику у Лозани и чембало у класи др. Роберта Хила и Михаела Берингера при Високој школи за музику у Фрајбургу. Додатан уметнички подстицај добија кроз рад с истакнутим уметницима као што су Боб ван Асперен, Тон Копман, Лоренс Камингс, Анђелко Клобучар, Даниел Рот, Луиђи Ф. Таљавини и Кристоф Босер. Од 2008. до 2013. године се усавршавао код најистакнутијих чембалиста данашњице као што су Пијер Хантаи, Кристоф Русе и Скип Сампе.
Квалитет његовог уметничког деловања препознат је с више од 20 важних иностраних и домаћих награда међу којима се издвајају Grand Prix Bach de Lausanne (Швајцарска, 2006), Andrea Antico da Montona (Хрватска, 2006), те Награда Иво Вуљевић за најуспешнијег хрватског младог музичара (2006). Године 2009. био је лауреат на 1. Concurso internacional CAI de Organo (Сарагоса), док су нарочито успешну 2010. годину овенчале све три награде које истакнутим уметницима додељују Вараждинске барокне вечери: Награда Иван Лукачић, Награда Јурица Мураи, те Вјесникова награда Кантор за најбољу интерпретацију копозиција Ј. С. Баха. Заједно с оргуљашем Антом Кнешауреком извео је у Загребу интегрални оргуљски опус Ј. С. Баха у оквиру опсежног концертног циклуса од 17 рецитала (2010-2012). За тај јединствени подухват у хрватским оквирима примио је две истакнуте награде: Награду Милка Трнина и Награду Града Загреба. Заједничку концертну активност ова двојица оргуљаша наставили су интегралним извођењима оргуљских опуса Д. Букстехудеа и С. Франка.
Његов први солистички албум у издању Croatia records под називом 1685. посвећен делима за чембало Ј. С. Баха, Г. Ф. Хендла и Д. Скарлатија награђен је са две дискографске награде Порин, те је проглашен најбољим албумом класичне музике у 2012. Албуми који следе такође су одлично прихваћени подједнако од стране публике и струке: у 2013. години објављен је Порином награђен албум оргуљских композиција Ј. С. Баха под називом 100% Бах остварен заједно с оргуљашем Антом Кнешауреком, док је крајем 2014. објављен двоструки албум Композицијe за оргуље Анђелка Клобучара који осваја чак четири Порина у низу категорија класичне музике.
www.pavaomasic.com

Концерт се реализује уз подршку Министарства културе РХ.

Loading...