Концерт виолинисткиње Јоване Стошић и пијанисткиње Joване Николић

04.12.2017., 21:00

Програм:
Јохан Себастијан Бах
Партита за виолину соло бр. 2 у де–молу, BWV 1004
Allemanda
Corrente
Sarabanda
Giga

Лудвиг ван Бетовен          
Соната за виолину бр. 7 у це–молу, оп. 30/2
Allegro con brio
Adagio cantabile
Scherzo – Allegro
Finale – Allegro

Родион Шчедрин                
У стилу Албениза

Биографије:

Јована Стошић (Ћупријa, 1992) je почела да свира виолину са 6 година у Школи за музичке таленте у Ћуприји, где је завршила основно и средње музичко образовање у класи проф. Татјане Бошковић и проф. Јована Богосављевића. Основне и мастер академске студије је завршила на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Гордане Матијевић-Недељковић. Тренутно је на докторским академским студијама у класи проф. Марије Шпенглер. Добитница је аустријске стипендије за летње усавршавање у Аустрији на фестивалу Internationale sommerakademie Prag-Wien-Budapest 2009. Добитница је награде из фондације Мерима Драгутиновић као најбољи дипломирани студент виолине у академској 2012/13 години. Такође је добитница првих награда, републичких и интернационалних такмичења. Остварила је запажене наступе у концертним дворанама, као што су Коларчева задужбина, Гварнеријус, Галерија САНУ, ДКЦБ, Галерија Артгет, Сава Центар, Кућа Ђуре Јакшића, СКЦ, Музеј Народног позоришта и Модерна галерија Лазаревац. Свирала је као солиста са камерним оркестрима Камерата сербика и БГО Душан Сковран. Наступала је у Јерменији, Кини, широм Балкана и Европе. Учествовала је на фестивалима: БЕМУС, Моzartini Festival у Италији, Espressivo Music Festival (Цетиње), Operosa Montenegro Opera Festival (Херцег Нови), Трибина композитора (Београд), Мокрањчеви дани (Неготин), Фестивал руске музике Бољшој на Мокрој Гори, Interfest у Македонији. Као концертмајстор је наступала са оркестром Operosa Studia.
Члан је реномираног гудачког квартета Мокрањац и Камерног оркестра Свети Ђорђе, са којим наступа и као концертмајстор. Члан је америчког камерног оркестра Clasical Chamber Orchestra. Усавршавала се на мајсторским курсевима код Хагаи Шахама, Естер Перенуи, Давида Такеноа, Дмитрија Семсиса, Игора Петрушевског, Љубомира Михаиловића, Маје Јокановић, Владислава Бобић, Весне Станковић и Гордана Николића.


Јована Николић
(Београд, 1984) је завршила СМШ Др.Војислав Вучковић у Београду у класи проф. Злате Малеш. Дипломирала је на ФМУ у Београду (2004) у класи проф. Невене Поповић. Усавршавала се на Schola Cantorum у Паризу у класи реномираног пијанисте Еугена Инђића.
Од 2005. до 2010. године похађала је студије на Високој школи за музику у Карлсруеу у класи Михаела Удеа и Маркус Штангеа где је завршила редовне и мастер студије као и Konzertexamen за камерну музику.
Добитник је бројних награда на националним и интернационалним такмичењима као солиста и камерни музичар.
Додељена јој је награда ФМУ-а Београд из фондације Јелена Павловић као студенту генерације 1999/2000. Године 2006. заједно са виолинисткињом Мари Клодин Пападопулос је освојила прву награду на такмичењу камерних дуа Freundeskreis у Карлсруеу што им је омогућило учешће на такмичењу Felix Mendelssohn-Bartholdy Preis у Берлину (2007) где заузимају друго место и Förderpreis у дисплини камерних дуа виолина/клавир. Била је стипендиста фондација Schloss Solitude из Штутгарта као и Alfred Toepfer Stiftung F.V.S. из Хамбурга. Била је полазник многобројних курсева еминентних педагога као што су: Александар Маџар, Паул Гулда, Александер Брагински, Елена Кузнецова, Едуардо Хуберт, Бруно Канино и других.
Године 2009. је наступала као солиста и камерни музичар на интернационалном фестивалу Brasil –Alemanha  у Рио де Жанеиру, између осталог и у чувеној дворани Cecilia Meireles. Јована је наступала такође и у Француској, Италији, Немачкој, Чешкој, Словачкој и Швајцарској. У зимском семестру 2011/2012  била је гостујући доцент за камерну музику на Високој школи за музику у Карлсруеу. У оквиру Mendelssohn Summer School Festival у Хамбургу, као уметнички клавирски сарадник сарађивала је са еминентним педагозима као Што су Регис Паскиер, Тања Бекер Бендер, Хагаи Шахам, Себастиан Шмит и Кристиан Алтенбургер. Током 2016/2017. је радила као клавирски сарадник на Високој школи за музику у Хамбургу у класама виолине, виоле и контрабаса. Активна је као солиста и камерни музичар.

Loading...