Владимир Влада Петрић други је добитник Награде „Небојша Поповић“

11.01.2018-12.01.2018, 20:00

Владимир Влада Петрић други је добитник Награде „Небојша Поповић“ за допринос промоцији и критичком промишљању филмске уметности и културе

Награда „Небојша Поповић“ за допринос промоцији и критичком промишљању филмске уметности и културе, која је основана 2016. године с цилјем да ода признање и подржи оне професионалце, појединце и групе, који то раде на модеран и промишљен начин у настојању да филмској уметности очувају дигнитет и пажњу коју заслужује, једногласном одлуком жирија доделјена је професору Владимиру Влади Петрићу.

По мишљењу Жирија, у саставу Радослав Зеленовић (председник), Небојша Брадић и Стефан Арсенијевић, Владимир Влада Петрић (Прњавор, 1928) један је од најзначајнијих савремених теоретичара и историчара филма. Петрић је професорску каријеру започео на Академији за позориште, филм, радио и телевизију у Београду, а наставио је на чувеном Универзитету Харвард, где је основао и водио Харвардски филмски архив са цилјем да промовише филм као уметност и подстакне његово мултидисциплинарно изучавање.

Као филмски критичар објавлјивао је радове у Политици и угледним специјализованим часописима Сигхт анд Соунд, Цинема Јоурнал и Филм Qуартерлy.

Као теоретичар, Петрић истражује синематичка, специфично филмска изражајна средстава. Међу његове најзначајније књиге спадају Чаробни екран (1962), Шекспир и филм (1964), Увођење у филм (1968), Развој филмских врста (1970), Филм и снови (1981), Конструктивизам у филму (1987) …
Петрић је активан и као филмски стваралац, проширујући своје трагање за „чистом филмичношћу” у пракси, кроз филмове и филмске есеје Немилосрдни анђео, Симфонија руку, Естетика покретне слике, Зид успомена…

Значајну енергију уложио је и у очување наслеђа Славка Воркапића, чије су поставке о кинестезији биле почетна инспирација за Петрићеву филмску теорију. Као неуморни заговорник аутентичног филмског израза, последњих неколико година Воркапићу у част доделјује награду јединственог концепта – за најсинематичнију секвенцу у играном филму, на Фестивалу ауторског филма.

Незаобилазно је поменути да је, као активан борац за заштиту филмског наслеђа, Петрић донирао опремање читаве једне сале у Југословенској кинотеци.

Једина примедба која се може ставити на ову одлуку жирија јесте да је Влада Петрић одавно постао својеврсни феномен, човек – филмска културна институција. Свесни да оваква одлука подиже лествицу критеријума готово недостижно високо, желимо да овај пример буде светионик који указује на вредности и достигнућа за које се ова награда залаже као подстицај будућим генерацијама.
Желимо да овогодишњом наградом искористимо прилику и да захвалимо човеку који је задужио нашу уметност и културу. Част нам је што смо чланови жирија који је Награду „Небојша Поповић“ доделио професору Петрићу, стоји у образложењу Жирија.

Додела Награде биће уприличена у четвртак, 11. јануара 2018. године, у Дворани Културног центра Београда, Коларчева 6, у 20 сати, уз филмски маратон који су Небојши Поповићу у част конципирали прошлогодишњи добитници Награде Светлана и Зоран Поповић.

Цена улазница износиће симболичних 100 динара.

***

Награда „Небојша Поповић“ за допринос промоцији и критичком промишљању филмске уметности и културе

Небојша Поповић (1958–2015) био је један од ретких преосталих светлих гласова критичарске професије. Његове критике биле су луцидне и ерудитске, бритке и модерно презентоване, тако да истовремено комуницирају и са најширим телевизијским аудиторијумом и са интелектуалном елитом. С друге стране, његови чувени разговори са водећим савременим светским и домаћим филмским ауторима у оквиру емисије „Други век“ на РТС-у поставили су висок стандард као свеобухватне и дубинске, живе, личне интеракције које су стварале слојевите портрете саговорника и често бацале нову светлост на њихово стваралаштво.

Као уредник филмског програма Дворане Културног центра Београда профилисао је концепт квалитетног уметничког филма на којем су укус формирале генерације гледалаца.
Небојша Поповић је својим целокупним деловањем промовисао љубав према филму, као и његово дубоко интелектуално промишљање и у тој „мисији“ је сарађивао са бројним колегама, институцијама и фестивалима у земљи и иностранству.

У жељи да сачувају успомену на изузетног професионалца и човека и наслеђе које је оставио, као Оснивачи Награде „Небојша Поповић“ потписију се Филмски центар Србије, Радио-телевизија Србије, Културни центар Београд, Југословенска кинотека, Отворени универзитет Суботица / Фестивал европског филма Палић, Удружење грађана „Поглед у свет“ / Фестивал ауторског филма, Фонд Б92 / Фестивал „Слободна зона“, Међународни фестивал документарног филма „Белдоцс“ и чланови породице Небојше Поповића.

Награду чини новчани износ у динарској проиввредности од 1.000 евра (који обезбеђује Филмски центар Србије), уметнички обликован предмет према идејном решењу визуелне уметнице арх. Ајле Селенић и привилегија и обавеза добитника/це да селектује и организује филмски маратон најбољих филмова из претходне године у Дворани Културног центра Београда.

Сама додела награде биће уприличена сваког 11. јануара у Небојшиној Дворани Културног центра Београда, уз филмски маратон најбољих филмова из претходне године по избору прошлогодишњег добитника/це. На тај начин ће лауреат/киња награде симболички на један дан заузети место филмског уредника ДКЦ-а на којем је Небојша са толико ентузијазма и знања годинама радио. Биће то и прилика да се сагледају и популаришу најбоља остварења филмске уметности из претходне године. У Небојшином духу.

Улазнице тог дана неће бити сасвим бесплатне јер је Небојша Поповић дубоко веровао да се за гледање филма мора платити нека цена, па ће бити по симболичној цени, као поклон публици у његову част, и част добитника Награде.

Loading...