Из векова громовите тишине

19.03.2018., 21:00

Чланови ансамбла Ренесанс извешће дела средњег века, ренесансе и барока на оригиналним инструментима из епохе из које је дело, или на копији инструмента.

Програм:
СРЕДЊИ ВЕК
Анонимни аутор (XIV век)  
Tre fontane

Анонимни аутор (XIV век)
Mariam Matrem Virginem из Libre Vermell de Monserat

Анонимни аутор (XIV век)
Parlamento

РЕНЕСАНСА
Клод Жервез (XVI век)                                                         
Pavane Passamezzo

Gagliarde Passamezzo

Клеман Жанекен (c. 1485–1564)                         
Ce mous de may

A ce joli mois

Клод Жервез                       
Allemande                           

Branle de Bourgogne         

Branles de Champaigne I, II

Томас Морли (1557–1603)                       
April is in my mistress’ face

Now is the month of maying

Ђовани Гастолди (c.1550–1622)
Speme amorosa

L’Innamorata

БАРОК
Георг Филип Телеман (1681–1767)      
Менует I и II

Георг Фридрих Хендл (1685–1759)      
Un zeffiro spiro из опере Роделинда

Ђовани Батиста Перголези (1710–1736)
Se tu m’ami

Алесандро Пичини (1566–1638)            
Чакона

Ансамбл Ренесанс:
Катарина Божић, сопран
Предраг Ђоковић, контратенор
Љубомир Димитријевић, блок флаута, траверзо флаута, гемсхорн, корнамуза
Ана Младеновић, блок флаута, траверзо флаута, корнамуза
Александар Јован Крстић, блок флаута, траверзо флаута, корнамуза
Тина Младеновић, харфа
Маја Младеновић, харфа
Срђан Станић, фидел, виола да гамба
Андрија Сагић, перкусије

Ансамбл за рану и традиционалну музику Ренесанс је основан 1969. године у Београду. Свој први целовечерњи концерт ансамбл је одржао 14. јануара 1970. године у београдској Галерији фресака. Од тада, континуирано радећи и наступајући, ансамбл је одржао више од три хиљаде концерата широм Европе, на Средњем Истоку и у северној Африци. У Србији, захваљујући великом броју концерата и различитих наступа, ансамбл је афирмисао рану музику и био надахнуће и узор многима који су и сами почели да истражују и интерпретирају ову врсту музике.
Репертоар ансамбла обухвата музичка дела настала од 12. до средине 18. века. Средњевековни репертоар чине песме трубадура и трувера, поклоничке песме из збирки Cantigas de Santa Maria и Llibre Vermell, песме из збирке Carmina Burana, као и бројне игаре из најпознатијих, до данас сачуваних, рукописа (13. и 14. век) из Италије, Француске и Енглеске. Такође, репертоар обухвата и музику доба ренесансе у Италији, Француској, Немачкој, Енглеској, Фландрији и Шпанији. Посебно место у репертоату заузимају композиције ранобарокних мајстора, као и дела Вивалдија, Хендла, Телемана, Баха и осталих знаменитих стваралаца доба барока. У својим истраживањима ране музике чланови ансамбла су посебну пажњу посветили музичкој традицији Далмације (12-18. век), старе Србије и Балкана.
Сваки члан ансамбла свира већи број инструмената. Реч је било о оригиналним инструментима из епохе, било о њиховим копијама, који се налазе у власништву ансамбла, што омогућава да сви програми богатог репертоара буду реализовани на адекватан, историјској интерпретацији веран начин.
Остварили су завидну дискографску делатност коју чини пет LP-а и шест компакт дискова. У издању Продукције грамофонских плоча РТБ објављени су Музика старе Србије, Музика старог Јадрана, Највећи хитови, Mon Amy и Hommage a l’ Amour. У Немачкој и Шпанији су објављени дискови Marco Polo – The Journey, Renaissance en Barcelona and Los primeros siete annos, Gems of Medieval Music, Journey to Jerusalem, Anthology, Journey Through Dalmatia, Roots of the Balkans.
Ансамбл је дао допринос и српској позоришној и кинематографској уметности. На иницијативу чланова ансамбла, 1994. године у музичко школство Србије уведено је изучавање музичког наслеђа средњег века и ренесансе, као и овладавање инструментима из ових епоха.
Године 2004. чланови ансамбла су основали Центар за рану музику Ренесанс који окупља све који су намерни да истражују и представљају музику средњег века, ренесансе и барока.

Loading...