СВЕТСКИ ДАН(И) ПОЕЗИЈЕ 2018: Језичке игре / Среда, 21. март

21.03.2018., 00:00
-

Среда, 21. март

12.00–13.30 округли сто: Поезија, перформативност, политика

специјални гост: Еуген Гомрингер

Учествују: Еуген Гомрингер, Владо Мартек, Томаш Гланц, Забине Хензген, Владимир Копицл

Модерира: Дубравка Ђурић

Културни центар Београда, Галерија Артгет, Трг Републике 5/I

 

Разговор је посвећен темама које покреће изложба: „Поезија и перформанс. Источноевропска перспектива“. Зашто је данас битна нова/радикална песничка и уметничка пракса из доба социјализма, који су то фактори који чине да она данас буде глобално историзована и да бар у неким сегментима савремене песничке и уметничке производње постане важна референтна тачка? Ова поезија се бавила својом материјалношћу, али је улазила и у подручје мулти/трансмедијалности и трансдисциплинарности. На који начин је поезија успостављала однос са другим уметностима и шта је то значило за песнике и уметнике у социјализму, а посебно у југословенском социјализму? Зашто су данас групни уметнички подухвати на подручју овог региона реткост?

 

18.30–19.30  КЦБ и „Књижевни кафе“ Гете института:

Позајмљени крајолици: поезија Марион Пошман

Учествују: Марион Пошман, Стеван Тонтић и Јована Стојановић

Модерира: Биљана Пајић

Културни центар Београда, Галерија Артгет, Трг Републике 5/I

Фестивал омогућава да се у Београду премијерно представи стваралаштво појединих песникиња и песника који у својим срединама спадају међу најзначајније. Марион Пошман је једна од најистакнутијих немачких песникиња генерације 70-тих.  За њу песништво није другост у односу на пол моћи већ његово подсвесно. Немачка критика сматра да поезија крајолика Марион Пошман читаоца „доводи у пријатно бестежинско стање” и да је у питању „мишљење у најлепшој форми“. Овај разговор  ће понудити и малу панораму немачког савременог песништва.

20.00–21.30 СЛУШАЊЕ ПОЕЗИЈЕ: Лидија Димковска, Ана Ристовић, Слободан Тишма, Јосип Коцев, Дејан Илић, Адиса Башић, Тања Бакић, Лисандри Кола, Владо Мартек, Каталин Ладик, Мирјана Фрау Коларски, Томислав Маринковић, Ласло Блашковић

Режија: Дара Де Лука

КЦБ, различити простори, тачка окупљања: Ликовна галерија КЦБ-а, Кнез Михаилова 6

Уместо термина „читање поезије“, уобичајеног за ауторско представљање, увођењем термина „слушање“ наглашавамо чињеницу да књижевност није само индивидуална стваралачка активност већ и поље размене и суштинске друштвене комуникације. Песници читају своју поезију на неколико пунктова у Културном центру Београда, док се публика креће од пункта до пункта и тиме, од уобичајене атмосфере једне културне институције, креира фестивалску процесију. Суптилна „режија“ програма носи печат поетике аутора којег публика слуша.

Meдијски спонзори

 

Loading...