Koнцерт виолончелисте Ивана Јарића и пијанисткиње Наталије Младеновић

03.04.2018., 21:00

Иван Јарић је студент друге године докторских aкадемских студија на Факултету музичке уметности у Београду у класи Срђана Сретеновића.

Програм:
Клод Дебиси        
Соната за виолончело и клавир, L. 135
Prologue – Lent, sostenuto e molto risoluto
Sérénade – Modérément animé
Finale – Animé, léger et nerveux

Јохан Себастијан Бах    
Свита бр. 5 у цe–молу, BWV 1011
Prélude
Allemande
Courante
Sarabande
Gavotte I, II
Gigue

Давид Попер       
Концертна полонеза, оп. 14

Биографије:
Иван Јарић (1993) је почео да свира виолончело у класи Милутина Младеновића. Завршио је СМШ Мокрањац у класи Боже Сарамандића. Основне и мастер академске студије је завршио у класи Драгана Ђорђевића, а специјалистичке у класи Срђана Сретеновића. Тренутно је студент друге године докторских студија на ФМУ у Београду у класи Срђана Сретеновића.
Добитник је низа награда и признања међу којима су прве награде на Републичком такмичењу у категоријама за виолончело и камерни дуо, прве награде на Фестивалу музичких школа Србије, прве и специјалне награде на Отвореном школском такмичењу МШ Лисински, трећа награда у категорији за виолончело на Међународном такмичењу Петар Коњовић, као и прва награде на Међународном такмичењу гудача у Нишу.
Додељена му је награда из фонда Драгомир Матић за најбољег ученика виолончела МШ Мокрањац. Добитник је градске стипендије за талентоване студенте и средњошколце, Награде из Републичког фонда за таленте као и стипендије из фонда Доситеја за најбоље студенте завршних година студија у Србији. Наступао је као солиста у концертним дворанама Београда, као и у Нишу, Бачкој Тополи, Лазаревцу, Зајечару и Сремској Митровици. Свирао је као солиста са БГО Душан Сковран и са Камерним оркестром Мокрањац, са којим је наступао у Коларчевој задужбини и у Катедрали у Вршцу. Наступао је у оквиру концерта младих талената на Београдском међународном Чело фесту, као и у Фестивалском ансамблу Дејвида Стрејнџа. Од 2011. године свира у оквиру БГО Душан Сковран.

Наталија Младеновић је почела да учи клавир са пет година у Самари (Русија). Од једанаесте године похађала је  Централну специјалну мизичку школу при конзерваторијуму Чајковски у Москви, где су њени професори били Владимир Буњин и Анатолиј Рјабов. Са седамнаест година је примљена на Московски државни конзерваторијум Чајковски, где је студирала у класама Ларисе Дједове, Ирине Осипове и Јевгенија Малињина. Магистрирала је у класи проф. Невене Поповић на ФМУ у Београду.
Добитник је награда на Међународним такмичењама Петар Коњовић у Београду и Рубинштајн у Паризу. Наступала је широм Европе, као и широм некадашњег Совјетског Савеза. Као солиста је наступала са оркестром Самарске филхармоније и оркестром РТС-а, под управом Ангела Шурева и Бојана Суђића. Учествовала је у извођењу опера Зора Д., Маратонци и Две главе и девојка Исидоре Жебељан. Сарађивала је са истакнутим виолончелистима, међу којима су Кирил Родин, Стефан Попов, Ксенија Јанковић, Минео Хајаши, Александар Бузлов, Марк Копе; и виолинистима Сретеном Крстићем, Матејом  Маринковићем, Јованом Колундзијом, Ли Цуан Јином, Драганом Лаwфорд, Раулом Гарсијом Марианом, Јуријем Ревичем и другима. Са виолинисткињом Иваном Аћимоски-Жикић је одржала низ концерата у Србији у оквиру Националне концертне сезоне. Била је клавирски сарадник на Јавном часу који је одржао у Београду Миша Мајски. Учествовала је на фестивалима БЕМУС, НОМУС, НИМУС, Чело фесту и Међународној трибини композитора. Била је ангажована као официјални клавирски сарадник на такмичењу Музичке омлдине. Снимила је компакт диск са виолинистом Станком Мадићем, као и неколико дела Љубице Марић на диску издатом поводом 100 година од рођења композиторке. Делује као виши уметнички сарадник на Катедри за гудачке инструменте ФМУ у Београду.

Loading...