Концерт кларинетисткиње Ребеке Ришин и пијанисткиње Мионе Барбул

21.05.2018., 20:00

Концерт је део међународног пројекта Serbian Clarinet Academy and Festival, у сарадњи са Националном српском кларинетистичком асоцијацијом. Осим у Београду, чувена америчка кларинетисткиња ће одржати концерте, семинаре и представљање своје књиге и у Врњачкој Бањи, Крушевцу, Трстенику и Панчеву.

Програм:
Јанош Комивес (1932-2005)
Пламен – пет етида за кларинет соло (1978)
Impéteueux et brusque (Плаховито и изненадно)
Fébrile, nerveux, traqué (Грозничаво, нервозно)
Cajoleur, un peu mélancolique, parfois plaintif (Измамљујуће, помало меланхолично, помало жалосно)
Criard, hectique, saccade—Calme, simple, régulier (Продорно, бурно, грчевито – мирно, једноставно, регуларно)
Très rapide, très pointu, très incisif (Веома брзо, врло оштро,врло упадљиво)

Бела Ковач (1937)
Омаж Мануелу де Фаљи (1994)

Доменико Мирко (cca. 1820-1866)
Фантазија на тему из опере Месечарка В. Белинија (после 1831) – ар: Дајан Баргер

Џонатан Д. Фловерс (1969)
Remembering Grámila из Visions in the Dark (1988)

Оливије Месијан (1908–1992)
Понор птица из Квартета за крај времена (1941)

Алан Шулман (1915-2002)
Рандеву (1946)

Бела Ковач
После Вас, господине Гершвине! (2004)

Биографије:
Кларинетисткиња Ребека Ришин (Rebecca Rischin) је започела каријеру освајањем прве награде на међународном такмичењу у Кракову и временом је изградила углед у међународним оквирима као солиста, педагог и писац. Наступала је широм Европе, Канаде и САД-а, а њен концерт у чувеном Карнеги холу (2014) доживео је овације. Критичари су се похвално изразили и о њена два компакт диска Clarinet Fantasies (Centaur, 2017), са пијанисткињом Youmee Kim, и One of a Kind (Centaur, 2009), на коме је изводила композиције за соло кларинет.
Ребека Ришин је професор кларинета на Универзитету Охајо, где предаје студентима из целог света. Њен педагошки рад је 2002. године награђен наградом College of Fine Arts Outstanding Teacher Award. Ауторка је књиге For the End of Time: The Story of the Messiaen Quartet  (Cornell University Press, 2003; 2006), која је до данас објављена на енглеском, француском, италијанском, кинеском и јапанском, и по којој је написан и сценарио за филм. Ребека Ришин је рођена у Сан Франциску. Дипломе бечелора и мастера стекла је на престижном универзитету Јејл и докторирала на Државном универзитету Флориде. Захваљујући стипендији Harriet Hale Woolley, коју је 1993. године добило свега двоје америчких уметника, усавршавала се у Паризу и стекла диплома на Ecole Normale de Musique. На студијама су јој предавали професори Дејвид Шифрин, Ги Депли, Франк Ковалски и Доналд Керол.

Миона Барбул (1989, Панчево) је завршила ОМШ Јован Бандур у класи проф. Ивана Динића у родном граду. Средњу музичку школу је завршила код проф. Габриеле Динић. Студије клавира је започела 2008. године на Факултету уметности у Нишу у класи проф. Зорана Јанчића. Од 2009. године је на ФМУ у Београду код проф. Наташе Митровић, у чијој класи је дипломирала (2012) а потом завршила и мастер студије са оценом 10. Освајала је награде на многим такмичењима у Србији и иностранству – трећу на Отвореномтакмичењу Даворин Јенко у Београду, другу на Еврорегионалном фестивалу Алма Корнеа Јонеску у Темишвару и трећу на Међународном такмичењу младих пијаниста у Шапцу. Усавршавала се на курсевима Јурија Кота. Добитник је стипендије Министарства просвете, као и награде града Панчева као један од најбољих студената тога града. Као солиста и камерни извођач наступала је у Београду, Врању, Нишу, Белфорту (Француска) и другим градовима. Учествовала је на фестивалу Бољшој (2014). Наступа као сарадник Симфонијског оркестра РТС (свирајући челесту). Педагошким радом је почела да се бави 2010. године у МШ Јосиф Маринковић у Вршцу, а наставила је 2012. године као професор клавира и клавирски сарадник у Балетској школи Димитрије Парлић у Панчеву. Тренутно је на специјалистичким студијама на катедри за камерну музику у класи проф Тее Димитријевић.

Loading...