Концерт виолинисткиње Мине Алексић и пијанисткиње Јасмине Раковић

04.06.2018., 21:00

Мина Алексић и Јасмина Раковић ће извести композиције Л. ван Бетовена, Ј. С. Баха и Е. Шосона.

Програм:
Лудвиг ван Бетовен
Соната за виолину и клавир бр. 4 у а–молу, оп. 23
Presto
Andante scherzoso, piu allegretto
Allegro molto

Јохан Себастијан Бах
Чакона из Партите за соло виолину бр. 2 у де–молу

Ернест Шосон
Поема, оп. 25

Биографије:
Мина Алексић (Београд) је завшрила основну и средњу музичку школу у Београду, у класи проф. Љиљане Степановић. Од 2002. године је похађала Интерпретативни студио виолине проф. Дејана Михаиловића, код кога и студирала на Академију уметности у Новом Саду. Завршила је основне и мастер студије у класи проф. Николе Алексића. Специјалистичке академске студије је завршила на ФМУ у Београду, у класи проф. Марка Јосифоског. За изузетне резултате постигнуте у току студија добила је награду Универзитета у Новом Саду. Освојила је низ награда на републичким и на међународним такмичењима. Учествовала је у раду европских и светских омладинских оркестара (Симфонијски оркестар Међународног омладинског фестивала у Бајројту, Мариборски интернациолни оркестар, Немачко-скандинавска омладинска филхармонија, Кипарски омладински симфонијски оркестар). Као солиста, члан камерних састава и оркестара је наступала у реномираним салама у земљи и иностранству (Коларац, Сала Берлинске филхармоније, Синагога у Новом Саду, Галерија САНУ, Артгет, Национални театар у Никозији, Света Ирина у Истанбулу). Добитник је стипендије града Београда, као и стипендије Фонда за младе таленте. Од 2011. године  је члан камерног оркестра Camerata Academica из Новог Сада. Била је асистент проф. Дејана Михаиловића у Интерпретативном студију виолине. Делује као професор виолине у МШ Ватрослав Лисински у Београду.

Јасмина Раковић (Београд, 1988) је завршила ОМШ Станислав Бинички у класи проф. Снежане Котрошан и СМШ Мокрањац у класама проф. Александре Стриковић и Иване Танасковић. Завршила је основне и мастер студије на ФМУ у класи проф. Наташе Митровић. Школовање је наставила у Холандији у класи професора Франка ван де Лара на Конзерваторијуму у Амстердаму. Прошле године је завршила специјалистичке студије на ФМУ у класи проф. Нинослава Живковића.
Од 2008. године сарађује са проф. Владимиром Стојнићем и учествује у циклусу концерата Одабрани за одабране. Наступала је као солиста и камерни музичар у свим значајним салама у Београду, широм Србије, као и у градовима широм Европе (Амстердам, Минхен, Барселона, Праг, Милано). Прошле године је учествовала на фестивалу Piano Summer у Врању. Запослена је у МШ Мокрањац као клавирски сарадник на гудачком одсеку.

Loading...