Београд прихвата „Бајке детињства“

17.09.2018-20.09.2018, 00:00

Шеста Недеља руског дечјег филма у Србији „Бајке детињства“ одржаће се од 17. до 20. септембра 2018. године, а пројекције филмова почињу у 10:00 и у 12:00 часова. Главни организатори активности су Град Београд, московска компанија „Вифсаида“, Српско одељење међународног друштвеног Фонда јединства православних народа и Омладинско позориште „ДАДОВ“. Помоћ при организацији пружили су: Амбасада Руске Федерације у Републици Србији, „Руски дом у Београду“ , (ФА „Сарадња са Русијом“).

„Бајке детињства“ настале су 2013. године и већ су постале веома познати руски бренд у Србији. Ове године, организатори ће представити програм савремених филмова филмског студија „Удружење аниматора“ и студија за анимацију „Пчела“, док су за децу старијег узраста припремљена два играна филма „Последњи витез“ и „Бекство рогатих Викинга“. Ови филмови су у Русији су стекли велику популарност, а сада је пружена јединствена прилика младима из Србије да виде ова дела.

Гости престојеће Филмске недеље биће: глумац, 11-струки рекордер Гинисове књиге рекорда, 23-струки руски рекордер у снази Александар Мурмоски; режисер Иља Белостоцки; продуцент, режисер, руководилац планско-производног одељења Филмског студија „Удружење аниматора“ Сергеј Струсовски; продуцент студија за анимацију „Пчела“ Ана Џиојева; секретар за организацију Савеза филмских стваралаца Руске Федерације Михаил Калињин; лауреат међународних фестивала за певаче, уметница Олга Масаљска; глумица Екатерина Морозова; бард Сергеј Светлов; певачица  Анжелика           Лемзикова и директор „Новосибирсккиновидеоприказивање“ Марија Лендова.

За отварање фестивала Недеље руског филма у Србији изабран је играни филм „Последњи витез“, произведен у студију „Волт Дизни компаније СНГ“, један од најуспешнијих филмских пројеката за децу у претходној години.

Позивамо вас да посетите специјалне догађаје филмске недеље – презентација пројекта „Мулти-мост Русија-Србија“, у коме су српска деца и руска деца из Новосибирска размењивала музичка дела и правили цртане филмове у разним техникама анимације, и велики концерт учесника „Бајки детињства“ на главној сцени фестивала, у Омладинском позоришту „ДАДОВ“.

Приказивање пројекција је планирано на 9 градских и приградских општина – Вождовац, Стари Град, Савски венац, Врачар, Палилула, Раковица, Лазаревац, Сопот и Обреновац. Према прорачунима организатора, биће приказано више од 100 филмова, а филмове посетити 30 000 деце.

„Наша Филмска недеља је искључиво хуманитарна и добротворна акција. Деца долазе на пројекције бесплатно, а сви филмови су адаптирани за приказивање на српском. Веома смо захвални граду Београду за пријем наше делегације. Уверени смо да ћемо оправдати указано поверење и да ће деца из Србије доживети истинско задовољство од руског филма“. – каже директор Филмске недеље, члан Савеза филмских стваралаца Русије, Филип Кудрјашов.

Играни филмови

„Последњи јунак“ 12+

Иван, обичан младић, вољом судбине се преноси из савремене Москве у фантастичну земљу Белогорје. У том паралелном свету живе јунаци руских бајки, чаробњаштво-неодвојив саставни део живота,  а спорна питања се решавају битком на јуначким мегданима. Иван се неочекивано нашао у самом центру борбе светлих и мрачних сила, али само није јасно, зашто је главна улога, у догађајима који се дешавају, припремљена баш њему.

„Бегство рогатих Викинга или пет дана из живота Џонија Воробјова“12+

Пријатељи, које терорише банда уличних хулигана, ризикују да све лето проведу у свом газдинству, будући да су закључани, али захваљујући сналажљивости, узајамном помагању и подршци локалног становништва, успевају да у своје руке добију озбиљно „биолошко оружје“.

Краткометражни анимирани филмови

„Оде баба по хлеб и нешто слатко…“ 10+

Никада не знаш како ће се завршити дан: чак и кад изађеш да купиш хлеб, можеш да доживиш праву авантуру.

„Јелкица“ 6+

Нова интерпретација свима нам омиљене песме. Сви играни ликови су малишани: Јелкица, Јежић, Медведић, Вук и Зека, а радња која се дешава је игра малишана за Нову годину.

„Ватрица“6+

Филм је рађен по мотивима немачке песме „Чаробни фењер“, која говори о дечаку који је узео фењер и пошао да тражи светлост за свој дом.

„Снегосаурус“6+

Зима је. На снегу стоји диносаурус и језиком лови снежне пахуљице. Затимиспробава зимске игре. И откуд он усред зиме?..

„Кани и Симба“10+

Дечак Кани из племена Датога успео је да се договори са великим и снажним лавом Симбом о томе да лавови неће ловити стоку Датога, а да Датоге неће ловити лавове.

„Лења Василиса“6+

Лења Василиса – је перифраза италијанске народне бајке – лења Бручолина о избирљивој девојчици.

„Предугачки јазавичар“ 6+

Чврстовуненомркијазавичардугогноса.

Ево која је реч постала најдужа. А сам јазавичар, о коме се говори у овом дражесном филму је још дужи! Дужи од самог филма.

„Прави крокодил“ 6+

Јунак филма је мали крокодил, који није желео да буде опак и суров, као други крокодили.

„Чудовиште-добричина“ 6+

Ко је то Добричина? Изгледа као страшно чудовиште, неваспитано, прљаво и гладно. Али ми знамо, да ако несрећном чудовишту пружимо руку помоћи, оно се моментално претвара у добродушног Добричину. И вући ће на себи децу, уобразивши да је огромна весела вртешка.

„Дивна мрља“ 10+

Ком све уметнику није кварила цртеж штетна мрља?! Али, не треба губити живце, ако се мрља самовољно усели на ваш лист хартије. Па, ако се пажљиво загледамо, чак и у најобичнијој мрљи  може да се види маса интересантних ствари. А машта и фантазија ће  нам доцртати најнеочекиваније слике.

„Крос“ 6+

Крос – то није само такмичење у брзини и издржљивости. Овде се врши провера свих људских квалитета и врлина. Да ли је  спортиста у стању  да помогне другу у тешком тренутку? А да ли ће приметити, например, јежа који протрчи поред њега? Хајде да о свему томе отпевамо са учесницима музичко луткарског кроса.

„Најстрашнији пријатељ“6+

Мала мачка у великој афричкој шуми тражи пријатеља. Најстрашнијег. Таквог, коме нико није страшан.
„Тиха вечера без соли“10 +

Једном се Валери веома прохтело да учини добро дело – да помогне при спашавању врста животиња које нестају. Али шта да се ради, ако је онај, коме желиш да помогнеш, пет пута већи од тебе, и ти се можеш идеално сместити у његовом желудцу.

„Кућа“ 6+

Постојала је кућа, која никог није дирала, али све време су се тамо налазили укућани којима нешто није одговарало.

„Летећи дечак“ 6+

Прича о необичном дечаку, који када је викао, певао или се смејао, почињао би да лети, али једном је упао у невољу…

„Отополи“ 6+

Једног дана дрво се уморило од стајања у шуми, обуло је чизме путника који је спавао и кренуло у шетњу…

„Лија која је знала да свира виолину“ 10+
Лија је знала перфектно да свира виолину. И тако је постала позната…

Филмови међународног анимированог пројекта
„МУЛЬТ-МОСТ“ Русия – Сербиjа.  6+

„Локва“, Школа анимираног филма „ШАФ“, г. Врање (Србија)

„Бумбар“, Омладинско-дечји центар  „Стари млин“, г. Новосибирск (Русија)

„Ја растем“, Дечји анимирани студио „Јафилм“, Дечјег културног центра „Светозар Марковић“, г. Јагодина (Србија)

„Ја више нисам мало дете“, Омладински филмски студио „КИВИ“, г. Новосибирск (Русија)

„Мачка и миш“, Студио анимације „ДОМ“, г. Сремски Карловци (Србија)

„Вук-враголан“, Студио дечје анимације „Полет фантазије“, г. Орел (Русија)

„Ципелићи“, Породични центар „Занима“, г. Београд (Србија)

„Како је леп овај свет“, Омладинско-дечји центар „Стари млин“, г. Новосибирск (Русија)

„Бумбарева кућа у башти“, Студио анимације „ДОМ“, г. Сремски Карловци (Србија)

„Слон лепотан“, Студио цртаног филма, „Цветић са седам боја“, г. Искитим (Русија)

„Новогодишња“, Студио анимације дечјег културног центра, г. Београд (Србија)

„Лети, лети божја кравице“, Омладинско-дечји центар „Стари млин“г. Новосибирск (Русија)

„Водомар“, Атеље „Такчица“, г. Београд (Србија)

„Ишли смо у Африку“, Студио за експерименталну анимацију „Медија“, г. Новосибирск (Русија)

 

Loading...