Концерт пијанисткиње Јасујо Сегава

17.09.2018., 20:00

Јапанска пијанисткиња Јасујо Сегава изводи репертоар написан искључиво за леву руку, како оригиналне композиције писане за леву руку, тако и аранжмане познатих композиција.

Програм:
Ј. С.Бах/Ј. Брамс
Чакона

Ј. С.Бах/ Ш. Гуно/П.Витгенштајн
Аве Марија

Кохеи Кондо
Молитва на обали – у спомен жртвама земљотреса и нуклеарног реактора, оп.121

Ђ. Верди/Ф. Лист/Ф.Mајндерс
Парафраза из опере Риголето

В. Белини/А. Фумагали
Каста дива из опере Норма

Бела Барток
Студија за леву руку, BB22

Биографија:
Јасујо Сегава (Yasuyo Segawa, 1988, Хирошима) је била ученик проф. Јошијасуа Хамамотоа и студирала је на Елизабета универзитету за музику код проф. Јукио Јокоама. Године 2005. су се појавили први симптоми фокалне дистоније у десној руци, а онда је у процесу рехабилитације, након четири године паузе у свирању, похађала приватне часове еминентних пијаниста који су се сусретали с истим проблемом и почела је свирати програм написан искључиво за леву руку. Од 2012. године је студирала на Универзитету за музику и сценску уметност у Грацу у класи проф. Ајами Икебе. Извела је Клавирски концерт за леву руку Т. Јосимацуа и Клавирски концерт за леву руку М. Равела са Симфонијским оркестром Хирошиме.
Освојила је 3. награду на 3. Међународном пијанистичком такмичењу Марија Хереро (Шпанија, 2015), Грете Султан награду (за најбољу интерпретацију савремене композиције писане после 1975. године) на 5. међународном такмичењу пијаниста Nuova Kup Pianisti (Италија), 3. награду на међународном такмичењу пијаниста (Шпанија) и 1. награду на Марта-Дебели такмичењу (Аустрија).
Учествовала је на бројним мајсторским курсевима и била учесница Међународног музичког фестивала Евмелиа (Грчка). Освојила је 3. награду на међународном такмичењу пијаниста ЕПТА (Србија, 2016). Студира клавир код проф. Андреа Боната у Италији.
Редовно наступа у Јапану и Европи, а о њеним наступима извештавају у главним јапанским новинама (Iomiuri, Asahi и Chu-Goku) и преносе наступе на националној телевиyији и радију.
Током боравка у Србији ће наступити у оквиру пројекта Класика у посети и наступаће у Специјалној болници за ортопедску рехабилитацију и у Дневној болници ВМА у организацији Уметничког удружења Класикум.

Loading...