НЕДЕЉА ТУРСКОГ ФИЛМА / 23. 3. / 18:00 отказано

23.03.2020., 18:00

Понедељак, 23. март 2020.
18.00     БАНДИТ/1996, 123 мин.
Редитељ: Јавуз Тургул
Продуцент: Мине Варги
Сценарио: Јавуз Тургул
Улоге:   Шенер Шен, Угур Јуџел, Семин Хурмерич, Јешим Салким, Камран Услуер, Улку Дуру

Филм говори о љубавној причи једног бандита. Баран (Шенер Шен) је један од бандита који су пре 35 година ухваћени на планини Џуди. По изласку из затвора сазнаје да га је пријавио његов најбољи пријатељ Берфо (Камран Услуер). Берфо је потом отишао у Истанбул узвеши Бараново злато и Кеже (Сермин Хурмерич), девојку коју је волео.
Бандит креће пут Истанбула без икакве адресе или трага. У граду који не познаје водич му је Џумали (Угур Јуџел), човек који се бави назаконитим пословима. Међутим, Баран захваљујући њему долази до Берфа и бива умешан у неке друге послове. Деведесетих година, када је турска кинематографија била у силазној путањи, филм Бандит успео је да врати публику у биоскопе. Филм је такође најпознатији пример дугогодишње сарадње редитеља Јавуза Тургула и глумца Шенера Шена.

20.30     МАЈСКИ ОБЛАЦИ/1999, 130 мин.
Редитељ: Нури Билге Џејлан
Продуцент: Нури Билге Џејлан
Сценарио: Нури Билге Џејлан
Улоге:   Фатма Џејлан, Мехмет Емин Топрак, Музафер Оздемир

У филму је обрађено све оно што Музафер (Музафер Оздемир) проживљава по одласку у родну касабу како би снимио филм. Музафер за потребе снимања филма одлази у кућу својих родитеља. Размишља о томе да у филм убаци своје рођаке. Али његов отац је због храстове шуме у сукобу са шумском управом. Мајку муче болести које године носе са собом. Емин тражи начин да побегне из касабе. Али трага за музичким сатом. Све ово ће Музаферу послужити као инспирација за нови филм.
Филм је награђивано дело раног периода стваралаштва светски познатог редитеља Нурија Билге Џејлана, добитника Златне палме.

Loading...