РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА ЗА ПРОГРАМ ЛИКОВНЕ ГАЛЕРИЈЕ ЗА 2021. ГОДИНУ

19.08.2020., 12:00-20:00

Савет Ликовне галерије Културног центра Београда радио је у саставу: Маида Груден, уредница ликовног програма ДК Студентски град, Данијела Пурешевић, уредница у Редакцији за културу РТС-а и  Гордана Добрић, историчарка уметности.  На састанцима Савета одржаним  у Културном центру Београда  као и консултацијама  преко имејла  прегледан је конкурсни материјал и конципиран  програм Галерије за наредну  годину. На јавном конкурсу за програм Ликовне галерије за 2021. послато је 93 уметничка предлога  домаћих и иностраних уметника. У програму Ликовне галерије у излагачкој 2021. години биће организоване традиционалне  изложбе: Критичари су изабрали 2021, добитника Награде Лазар Трифуновић за 2018.годину, Драгане Ковачић, УЛИЦА и 15. БИНА (Београдска интернационална недеља архитектуре).

Образложење рада Савета

Након увида у материјал Конкурса Савет Ликовне галерије КЦБ је предложио следеће изложбе и уметничке пројекте за програм у 2021. години, а у складу са концепцијским профилом рада Ликовне галерије, њеним просторним, техничким и финансијским могућностима. Приликом селекције предлога узета је у обзир комплексност приступа теми којима се уметници/е баве, актуелност садржаја, квалитет техничког и технолошког извођења радова у односу на тему као и потенцијал који би могао да отвори простор за активни дијалог са публиком.  Савет је донео одлуку да током 2021. године буду прихваћени предлози за изложбу следећих уметника:

Дејана Калудјеровића, Марије Драгојловић, Неле Милић, Анђеле Грабеж, Бојана Радојчића и Николе Велицког.

Истраживачки уметнички рад Puzzle Club Дејана Калудјеровића представља најновију  из серије site-specific инсталација под називом Conversations: Hula Hoops, Elastics, Marbles and Sand коју уметник реализује од 2013. године у различитим деловима света. У Ликовног Галерији КЦБ биће представљена инсталација која је настала у Љубљани и кроз коју, као и у осталим сите специфиц инсталацијама из серије Conversations, Дејан Калудјеровић откривајући нарацију деце узраста од 6 до 10 година заправо испитује свет одраслих и моделе друштвено кодираних конструкција и норматива која деца усвајају у различитим земљама, чиме се отвара занимљиво поље за шире компаративно истраживање.

Изложба Марије Драгојловић представља најновији циклус слика великог формата које репрезентују однос златног пресека кроз симболичне слике седам различитих мора. У овам упечатљивом циклусу слика може се препознати континуитет са претходним радом уметнице кроз суптилно развијане мотива из њених претходиних уметничких подухвата, али овом приликом мотив је третиран на сасвим нови начин и у дијалогу са констатнтом златног пресека којим су се бавили многи уметници током историје уметности. Слике Марије Драгојловић које ће бити представљене на изложби у Ликовној галерији КЦБ одликују се карактеристичном метафизичком компонентном која је присутна у стваралачком опусу ове уметнице.

Пројекат Неле Милић Weding Bellas бави се темом положаја жена у савременом друштву Настао је као резулатат партиципативних уметничких активности, интервјуе и фотографске радионице реализоване у сарадњи са женама из различитих земаља окупљеним око Migrants Resource Centra у источном делу Лондона у коме ауторка живи. Специфичност уметничког пројекта Неле Милић је у томе што женама које су се нашле у драматичним животним ситуацијама не приступа сагледавајући њихов положај из угла жртве, већ подстиче имагинативне потенцијале сваке саговорнице која је истовремено и учесник у настанку уметничког рада који се реализује у јавном простору.

Анђела Грабеж кроз изложбу скулптура под називом Ничија кућа третира тему односа приватног и јавног, индивидуалног и колективног властништва али не само у терминима материјалног већ у сфери сећања и емоција. Фокус радова Анђеле Грабеж је немогућност одређивања граница и јасног оцртавања онога што је лично у време доминације мноштва, бескрајних интеракција и трагова које остављамо једни на другима. Истовремено, изложба Ничија кућа кроз својства материјала уз помоћ којих је реализована указује и на тему пропадљивости материјалног и пролазности људског живота упркос траговима које људи остављају у свету у коме живимо.

Изложба Скривено место Бојана Радојчића такође се бави темом приватности и интиме у савременом глобализованом свету али из угла сагледавања потенцијалних опасности од механизама контроле који се под велом свеопштег спектакла и добровољног пристајања на доступност приватних података, укуса, жеља, контаката путем друштвених мрежа похрањују у незаситу дигитализовану базу података. Какве нас све консеквенце дигитализованог савременог умреженог света очекују неизвесно је, док могућност проналска скривеног места које овим мрежама измиче постаје готово немогуће, на шта ова изложба несумњиво указује.

Изложба Пепа прасе Николе Велицког укључује графике великог формата у техници линореза, матрице које је уметник користио као и фотодокументацију процеса настанка радова у којима полазну тачку представља, може се рећи, ворхоловски приступ како мотивима и садржају графика, тако и њиховом извођењу. Преузмањем мотива из популарне културе, карактеристичних сцена које су већ урезане у колективно памћење деце и одраслих уз суптилну интервенцију аутора отвара се простор за диманичну комуникацију и интерпретације ван имплицитно ефектног визуелног домета радова који ће бити изложени.

Захваљујемо се свима који су послали своје предлоге и честитамо онима чији су предлози одабрани.

 

 

 

 

 

 

 

 

Loading...