ВИЗУЕЛНА УМЕТНОСТ И МЛАДИ

26.08.2020., 18:00

У изложбеној сезони 2020. у Културном центру Београда настављамо са програмском целином посвећеној визуелној уметности и младима са циљем да се програм Галерија још више приближи младој публици као и да се успостави јача комуникација и веза са будућим младим професионалцима.
Активности у оквиру пратећег програма замишљене су са циљем да осветле поједине аспекте везане за савремене уметнике на нашој сцени и теме којима се баве, али и да истовремено акценат ставе на младе стручњаке, уметнике и историчаре уметности, који ће узети учешће у програму.

ig.zlozba
Ауторка пројекта: Тијана Саватић

Циклус радионица које преиспитују однос изложеног рада у физичком простору и дигиталне репродукције рада у простору друштвених мрежа

Zoom конференцијска платформа
Среда, 26. август 2020, у 18:00

У среду 26. августа од 18:00 у оквиру програма Ликовне галерија Културног центра Београда одржаће се друга у низу радионица Ig.zlozba која за предмет има преиспитивање односа изложеног рада у физичком простору и дигиталне репродукције рада у простору друштвених мрежа. Посредством Zoom конференцијске платформе овом приликом разговараћемо о изложби ,,Лажни бол’’ Симониде Рајчевић која се тренутно налази у простору Ликовне галерије.

Свако ко је заинтересован да учествује у радионици потребно је да посети изложбу у било ком термину радног времена галерије и мобилним телефоном забележи произвољан број фотографија радова, поставке или простора. Фотографије потом треба послати на мејл ig.zlozba@gmail.com најкасније до уторка 25. августа и на тај начин се пријавити за учешће у радионици и добити приступни линк за Zoom разговор.

Овим позивом подстичу се сви који желе да учествују да се приликом фотографисања изложбе у потпуности препусте сопственој креативности и кроз камеру мобилног телефона, сасвим спонтано и на себи својствен начин, бележе појединости везане за саме радове или њихову поставку у простору. Суштина радионице је у преиспитивању поступака кроз које бирамо да комуницирамо садржаје конкретних изложби путем фотографија или кратких снимака на друштвеним мрежама.

Током трајања радионице заједно ћемо посматрати приспеле фотографије са освртом на контекст које оне сугеришу. Ауторство и лично приписивање фотографија том приликом неће бити довођено у питање, а тачке упоришта у заједничком ,,читању’’ и коментарисању приспелих фотографија биће усмерено на питања попут:
– Да ли се простор на основу фотографија може доживети довољно објективно?
– Како детаљ из простора комуницира са уметничким радом?
– Шта су критеријуми објективности?
– Како начин поставке улази у капацитет значења изложеног рада?
– На који начин се препознаје и како се разуме контекст конкретног уметничког рада кроз фотографије?
– Специфичности селфија спрам аутопортрета
– Својство фотографије као документа
…и томе слично.
Резултат радионице, у виду избора од 9 најупечатљивијих и најполемичнијих фотографија, накнадно ће завршити на званичном инстаграм налогу радионице @ig.zlozba на тај начин стварајући верзију мале Instagram изложбе сачињене од утисака о изложби посредованих фотографијом.

За сва додатна питања контактирајте мејл ig.zlozba@gmail.com или Instagram налог @ig.zlozba

* Моле се сви заинтересовани да приликом посете галерији носе заштитне маске и понашају се одговорно у складу са здравствено-безбедносним мерама.

Тијана Саватић пише поезију и текстове о феноменима у пољу визуелних уметности. Организовала је низ јавних читања, вечери извођења поезије, разговора о визуелним уметностима, радионице из области савремених приступа кустоским праксама и друге форме продукције и презентације уметничких пројеката у Београду, Панчеву, и региону. Поезију је до сада објављивала у периодици, зборницима локалног и регионалног карактера и на интернет магазинима и порталима за књижевност и културу. Актуелно осмишљава и реализује циклус ауторских предавања под називом Извођење поезије на филму, у Студентском културном центру Београда. Од 2019. коуредница је независног књижевног серијала у Панчеву Punchtown poetry. Током 2018. и 2019. године, у сарадњи са Стеваном Вуковићем, реализовала је кустоску радионицу за студенте историје уметности Изложботворница, која је до сада резултовала трима самосталним изложбама полазника.

Loading...