Урош Ђурић, ПОСЛЕДЊА ИЗЛОЖБА САВРЕМЕНЕ УМЕТНОСТИ

08.10.2020-05.11.2020, 12:00-20:00

Урош Ђурић
ПОСЛЕДЊА ИЗЛОЖБА САВРЕМЕНЕ УМЕТНОСТИ

8.10 – 5.11. 2020.
Ликовна галерија Културног центра Београда
, Кнез Михаилова 6

Биографију уметника можете преузети овде

Као уметник који је већ три деценије присутан на сцени, Урош Ђурић континуирано успева да остане изван свих устаљених правила, уметничких оквира или праваца. Још 1994. када је заједно са Стеваном Маркушем написао Манифест Аутономизма, Ђурић је поставио темеље своје идеологије и од тада свој израз и поетику развија веран искључиво сопственим уверењима о уметности која одражава (класно) друштво у коме настаје. Ђурићеви радови, и када  настају у једном од најтрадиционалнијих медија, сликарству увек одражавају савремени тренутак и реферишу на актуелну друштвено-политичку ситуацију, класну неравноправност, егзистенцијалне проблеме, који су чини се, не само савремени, него и ванвременски. Последња изложба савремене уметности представиће београдској публици по први пут Ђурићеве радове из циклуса Уметност за класно друштво, започетог 2012, заједно са најновијим радовима. Интригантан назив изложбе покреће бројна питања о феномену савременог и контрадикторности коју термин савремена уметност носи у себи. Како дефинисати савременост, колико она траје, када престаје и шта долази после?

Сам уметник каже:… Савремена уметност у себи садржи клицу сопствене смрти, али пошто нема ништа боље на видику она се обнавља. Слично капитализму, пролази кроз циклусе раста и пропасти која служи као механизам аутокорекције који обезбеђује трајни опстанак система.

У оквиру програма ВИЗУЕЛНА УМЕТНОСТ И МЛАДИ представљамо аудио запис разговара Маријане Вашчић, историчарке уметности и Уроша Ђурића, уметника.

Loading...