16. Филмски фестивал Слободна зона / 7.11.

07.11.2020., 10:30

10:30 Компас Слободне зоне: Ово је наша земља + панел дискусија

Рeдитeљ: Lucas Belvaux
Зeмљa: Француска, Белгија
Гoдинa: 2017.
Tрajaњe: 117′
Jeзик: French
Улoгe: Émilie Dequenne, André Dussollier, Guillaume Gouix

EУ ЗOНA прoмeнa

 

Синoпсис

Maрин лe Пeн je пoрaжeнa нa фрaнцуским избoримa кojи су дoвeли нa влaст Eмaнуeлa Maкрoнa, aли њeнa крajњe дeсничaрскa стрaнкa сa свojoм нaциoнaлистичкoм, aнтиимигрaнтскoм плaтфoрмoм, нaстaвљa дa пoстojи кaкo би нaхрaнилa стрaх и нeзaдoвoљствo кojи су сe рoдили пoбeдoм Дoнaлдa Tрaмпa нa aмeричким избoримa. Oвo je нaшa зeмљa je причa o сaмoхрaнoj мajци из рaдничкe клaсe нa сeвeру Фрaнцускe, кoja сe нaивнo oдлучуje нa кaндидaтуру зa грaдoнaчeлницу, прeдстaвљajући Пaтриoтски блoк. Зaхвaљуjући шaрмaнтнoм Aндрeу Дусoлиjeру, у улoзи цeњeнoг грaдскoг лeкaрa, рeтoрикa пoпулистa прeузимa кoнтрoлу нaд умoм бирaчкoг тeлa. У филму сe пojaвљуje и Кaтaринa Жaкoб у улoзи плaвoкoсe лидeркe кoja сe никaдa ниje сусрeлa сa нeзaдoвoљнoм гoмилoм кojу ниje мoглa учинити joш гнeвниjoм.

O рeдитeљу

Лукa Бeлвo je бeлгиjски глумaц и филмски рeдитeљ, рoђeн 14. нoвeмбрa 1961. гoдинe. Рeжирao je Tриoлoгиjу сaчињeну oд три филмa сa пoвeзaним причaмa и ликoвимa, aли рaзличитoг жaнрa: Cavale — трилeр, Un couple épatant — кoмeдиja и Après la vie — мeлoдрaмa, зa кojу je oсвojиo нaгрaду André Cavens. La Raison du plus faible je прикaзaн нa Кaнскoм фeстивaлу 2006. гoдинe, дoк je филм One Night нoминoвaн зa нaгрaду Maгрит у сeдaм кaтeгoриja, пoбeдивши у oнoj зa нajбoљи сцeнaриo. Пoрeд тoгa, Бeлвo глуми у филму Merry Christmas (2005). Брaт je Рeмиja и Брунa Бeлвoa.

Фестивали и награде:

Best Actress: Émilie Dequenne – Magritte Awards, Belgium 2018
Rotterdam International Film Festival 2017
Istanbul International Film Festival 2017

16:00 Добро дошли у Чеченију (док.)

Редитељ: David France
Земља: САД
Година: 2020.
Трајање: 107′
Језик: Руски, чеченски, енглески
Улоге: Olga Baranova, David Isteev, Maxim Lapunov

Међународна селекција

 

Синопсис

Добро дошли у Чеченију режисера Дејвида Франса, признатог писца и редитеља номинованог за Оскара, прати групу храбрих активиста који ризикују своје животе како би се супротставили актуелној анти-LGBTQ кампањи у Чеченској Републици. Уз неограничен приступ информацијама и очување анонимности учесника, документарац разоткрива недовољно истражене злочине, истовремено истичући изванредност групе људи која се супротставила смртоносној бруталности учесника кампање.

О редитељу

Дејвид Франс је редитељ номинован за Оскара, аутор бестселера и награђивани истраживачки новинар. Његов редитељски деби, How to Survive a Plague, поздрављен је од стране критике као иновативан и утицајан филмски наратив и део је сталног репертоара на универзитетима, као и од стране друштвених заједница и организација за пружање помоћи људима оболелим од AIDS-a. Појавио се на преко 20 листа Best of the Year (часопис Time и Entertainment Weekly), освојивши Медијску награду GLAAD, као и многа престижна одликовања (the Gotham Awards, the International Documentary Association, the New York Film Critics Circle, the Boston Society of Film Critics, the Provincetown Film Festival, и др). Филм How to Survive a Plague је номинован за награде Оскар и Еми, као и за награду Пибоди.

Фестивали и награде:

Documentary Film Editing Award – Sundance Film Festival 2020
Amnesty International Film Prize, Activist Award – Berlinale 2020
Audience Award – Hot Docs Canadian International Documentary Festival 2020

18:30 О једној младости (док.)

Редитељ: Иван Рамљак
Земља: Хрватска
Година: 2020.
Трајање: 78′
Језик: Хрватски
Улоге: Иван Рамљак, Марцела Скобал, Невена Цакловиц

Хоризонти Балкана

Синопсис

Тринаест година након неочекиване смрти свог некадашњег најбољег пријатеља, редитељ покушава да реконструише свој живот и њихову везу, користећи само фотографије и видео материјале које је његов пријатељ тада снимио. Филм о изгубљеној генерацији хрватске омладине с краја деведесетих, која покушава да пронађе свој идентитет након разорног рата.

О редитељу

Иван Рамљак (рођен 1974.) је филмски критичар, редитељ и независни кустос. Од 2013. године уређује програм под називом Кратки уторак у кину Тушканац у Загребу, а од 2016. уметнички је директор Табор филмског фестивала. До сада је режирао девет кратких филмова и један средњеметражни филм, од којих су четири у сарадњи са Марком Шкобаљем. Његов досадашњи најуспешнији филм био је краткометражни документарни филм Кино Оток (2016.), који је приказан на више од 40 међународних фестивала и освојио је 6 награда, укључујућ́и FIPRESCI награду за најбољи источноевропски документарац на goEast филмском фестивалу у Висбадену. Његов први средњеметражни документарни филм Дом бораца имао је светску премијеру на фестивалу Cinema du Reel 2018. године и од тада је приказан на десетак међународних фестивала. О једној младости је његов први дугометражни документарни филм.

Фестивали и награде:

Best Balkan Documentary – Dokufest 2020
Grand Prix – Dani Hrvatskog Filma 2020
Open City Documentary Festival 2020

21:00 ДНК

Редитељка: Maïwenn
Земља: Француска, Алжир
Година: 2020.
Трајање: 90′
Језик: Француски
Улоге: Louis Garrel, Maïwenn, Marine Vacth

Међународна селекција

Синопсис

Лето у Паризу, а град је пуст. Неж редовно посећује свог вољеног деду Алжирца у дому за пензионере. Емир ју је одгојио и пружио заштиту од њених отровних родитеља. Окружена је бројним члановима породице – браћом, сестром, тетком, мајком. Односи између њих су тешки, испуњени незадовољством и горчином. Емирова смрт ескалираће породичне тензије и изазваће дубоку кризу идентитета за Неж.

О редитељки

Маивен је рођена 1976. године, а глумачку каријеру је започела још као девојчица. Кад је имала 16 година добила је прво дете са редитељем Луком Бесоном, кога је упознала 1991. Нагађа се да је управо она била инспирација за лик Матилде у Бесоновом филму Леон Професионалац из 1994. године. Када се њихова веза завршила, Маивен се вратила у Француску и 2006. је режирала свој први аутобиографски филм, Опрости ми. Њен филм Polisse освојио је награду жирија на Филмском фестивалу у Кану 2011. године.

Фестивали и награде:

Deauville Film Festival 2020
Cannes Film Festival 2020
Zurich Film Festival 2020

Loading...