16. Филмски фестивал Слободна зона / 8.11.

08.11.2020., 10:30

10:30 Кoмпaс Слoбoднe зoнe: Шума (док.) + панел дискусија

Редитељке: Michaela Kirst, Monica Lãzurean-Gorgan, Ebba Sinzinger
Земља: Аустрија, Румунија, Немачка
Година: 2020.
Трајање: 96′
Језик:  Енглески, Румунски, Руски, Кинески, Шпански
Улоге: Sascha Von Bismarck, David Gehl, Julia Maria Urrunaga
Продукција: Wildart Film, 4 Proof Film, Filmtank
Website: https://www.wood.film/

Зелена зона

Синопсис

Илегална сеча дрвећа је глобални бизнис који доноси милијарде. Александер фон Бизмарк, наследник Челичног канцелара и шеф Агенције за истрагу животне средине у Вашингтону, успешно трага за “дрвном” мафијом широм света – са обојеном косом, сакривеном камером и опремом за снимање гласа. Његов главни интерес није да разоткрије неки скандал, већ да промовише промену свести политичара и грађанства и да формира нов кодекс понашања који ће важити за глобалну економију и потрошаче. Филм Шума је еколошки трилер који своју напетост добија из наше свакодневне тужне стварности.

О редитељкама

Моника Лазуреан-Горган је била продуценткиња на филму Адине Пинтили Без додира који је освојио награду Златни медвед. Са њеном новооснованом компанијом Манифест Филм продуцирала је филм Acasa, мој дом који је добио награду на Sandens фестивалу 2020. године. Такође је успешно режирала A Mere Breath из 2016. који је добио награду за најбољи документарац на Let’s Cee филмском фестивалу, као и у Сарајеву.
Микаела Кирст је дуго радила као журналисткиња у Њујорку, док од 2011. године води берлински огранак Saga филма. Режира и продуцира документарце намењене за телевизију и за биоскоп. Њени филмови, међу којима су Disgustingly Healthy, Brown Babies – Germany’s Lost Children или Crime Scene Rain Forest су освојили бројне награде.
Еба Синзингер је продуценткиња, сценаристкиња и режисерка. Међу филмовима које је она продуцирала и који су добили награде у Берлину, Венецији и Локарну су Brothers of The Night и Domaine Patrika Čihe, The Forgotten Space Noela Burča i Alana Sekule, Pianomania. Освојила је Аустријску награду за режију 1997. године.

Фестивали и награде:

CPH:DOX, F:act Award Competition 2020
Hot Docs, World Showcase 2020
Transilvania International Film Festival 2020

16:00 Инсајдер (док.)

Редитељка: Maite Alberdi
Земља: Чиле
Година: 2020.
Трајање: 84′
Језик:   Шпански
Улоге: Sergio Chamy
Продукција: Micromundo Producciones, Motto Pictures, Sutor Kolonko
Website: https://www.imdb.com/title/tt11394298/

ЕУ ЗОНА промена

Синопсис

Серђо је чилеански шпијун. Тачније речено, такозвани специјални шпијун – инсајдер! Изабран је преко огласа у коме се изричито захтевало да кандидати имају више од 80 година, да немају проблем са моралним дилемама и да имају добро памћење. Наиме, Серђа је ангажовао приватни детектив како би открио да ли у дому за старе постоји злостављање на које сумња ћерка једне од корисница. Серђо је одличан кандидат, али не и идеалан, јер када на ред дође обука за технолошке и шпијунске технике, он помало посустаје. Међутим, решен је да истраје тражећи начин да заборави недавни губитак супруге. А шта би био бољи лек од шпијунског задатка који му је поверен? Овај непоновљиви и духовити документарац прати Серђа, који се током свог боравка у дому зближава са неколико његових корисника и открива истину којој се нико није надао.

О редитељки

Маите Алберди је студирала кинематографију на Католичком универзитету у Чилеу. Она је сценаристкиња и редитељка која је развила врло специфичан стил којим успева да интимно представи ликове бавећи се њима кроз свакодневне приче у малим световима. Режирала је The Lifeguard (2011), Tea Time (2015), I’m not from here (2016) и The Grown-Ups (2016).  Одабрана је за личност од глобалног утицајa (Global Shaper) 2013. године од стране Светског економског форума, а 2018. постала је члан Академије филмских уметности и науке.

Фестивали и награде:

Sundance Film Festival 2020
Karlovy Vary International Film Festival 2020
Audience Award – San Sebastian Film Festival 2020

18: 30 У славу краљици (док.)

Редитељка: Tatia Skhirtladze, co-director: Anna Khazaradze
Земља: Аустрија, Грузија, Србија
Година: 2020.
Трајање: 82′
Језик:   Грузински, Руски, Српски, Енглески, Немачки
Улоге: Nona Gaprindashvili, Nana Ioseliani, Nana Alexandria
Продукција: berg hammer film, AMOUR FOU Vienna, 1991 Productions, Playground produkcija

Синопсис

Током Хладног рата, четири легендарне шахисткиње из Грузије доносе револуцију у женском шаху широм целе планете и постају совјетске иконе женске еманципације. У славу краљици открива њихове испреплетане биографије и приказује редак увид у садашњи живот шаховских велемајсторки Маје Чибурданидзе, Нане Александрије, Ноне Гаприндашвили и Нане Јоселиани, као и хронику њиховог трајног наслеђа.

О редитељки

Татија Шкиртладзе  визуелна уметница и режисерка која живи у Бечу и Тбилисију. Дипломирала је уметничко образовање у Грузији и Аустрији, а ликовну уметност у Холандији. Од 2011. ради као senior artist на Универзитету примењених уметности у Бечу. Њен рад осцилира између визуелне уметности и филма, са фокусом на уметност специфичну за одређени локалитет и дугорочне пројекте комбинованих медија, приказане на многим националним и међународним местима. Татија такође држи едукативне радионице фокусиране на аудио-визуелну уметничку праксу. Изумитељица је и ко-програмерка „Mobile Pictures Project“, модула за филмско образовање који користи мобилне телефоне.

Фестивали и награде:

CinéDOC Tbilisi International Film Festival 2020
CinEast Film Festival, Luxembourg 2020

21:00 Недеље (док.)

Редитељка: Alethea Avramis
Земља: Грчка, Француска
Година: 2020.
Трајање: 80′
Језик: Енглески
Улоге: Alethea Avramis, Tom Avramis, Toula Avramis
Продукција: Heretic

Хоризонти Балкана

Синопсис

Након тридесет година службе у грчкој православној цркви у САД-у, Том Аврамис, човек познат у заједници по својој харизматичној личности и динамичним говорним способностима, неочекивано одлучује да напусти свештенство. Када се открије видео дневник из прошлости, у којем се Том исповеда исказујући своје мисли, бриге и сумње којима је био обузет док је био духовни вођа, клупко приче почиње да се одмотава. Тек када Томова ћерка, Алетеа, усмери камеру према њему, откривају се тајне о његовој прошлости, али и садашњости. Састављајући делове Томовог живота, филм Недеље нам пружа увид у размишљања и погледе једног свештеника — у улогу која је јавна, али чији се унутрашњи свет тако ретко истражује. Ово је егзистенцијално путовање наизглед срећног и испуњеног човека, испричано очима његове ћерке; дубоко лична, а опет универзална прича о истини, породици, идентитету и нади.

О редитељки

Aletea C. Avramis, стваралац који ради на раскршћу искуственог и интерактивног доживљаја и традиционалног филмског стваралаштва. Тренутно је на положају директорке имерзивног садржаја компаније MeowWolf из ЛА-а. Била је члан продуцентског тима награђиване VR (virtual reality) серије Суморне очи чији је наратор Колин Фарел, а која је објављена на Oculus-u у мају 2020. Године 2018. била је и у продукцијским тимовима пројекта VR BattleScar, који се нашао у званичној селекцији фестивала Sandens и Trajbeka, а чији је наратор Rosario Doson, као и троделне серије SPHERES: Songs of Spacetime, чије су нараторке Џесика Чејстејн и Пати Смит, а копродуцент Daren Aronofski. Исте године, SPHERES је на Sandensu ушао у историју као први ВР пројекат који је приватни инвеститор развио као део седмоцифреног уговора. Њен рад приказан је на познатим светским филмским фестивалима у Венецији, Кану, Sandens и SXSW.

Фестивали и награде:

Thessaloniki Documentary Festival 2020
Aegean Docs International Film Festival 2020

 

 

 

Loading...