16. Филмски фестивал Слободна зона на БИС / 11.11.

11.11.2020., 17:00

17:00 Инсајдер (док.)

Редитељка: Maite Alberdi
Земља: Чиле
Година: 2020.
Трајање: 84′
Језик:   Шпански
Улоге: Sergio Chamy
Продукција: Micromundo Producciones, Motto Pictures, Sutor Kolonko
Website: https://www.imdb.com/title/tt11394298/

ЕУ ЗОНА промена

Синопсис

Серђо је чилеански шпијун. Тачније речено, такозвани специјални шпијун – инсајдер! Изабран је преко огласа у коме се изричито захтевало да кандидати имају више од 80 година, да немају проблем са моралним дилемама и да имају добро памћење. Наиме, Серђа је ангажовао приватни детектив како би открио да ли у дому за старе постоји злостављање на које сумња ћерка једне од корисница. Серђо је одличан кандидат, али не и идеалан, јер када на ред дође обука за технолошке и шпијунске технике, он помало посустаје. Међутим, решен је да истраје тражећи начин да заборави недавни губитак супруге. А шта би био бољи лек од шпијунског задатка који му је поверен? Овај непоновљиви и духовити документарац прати Серђа, који се током свог боравка у дому зближава са неколико његових корисника и открива истину којој се нико није надао.

О редитељки

Маите Алберди је студирала кинематографију на Католичком универзитету у Чилеу. Она је сценаристкиња и редитељка која је развила врло специфичан стил којим успева да интимно представи ликове бавећи се њима кроз свакодневне приче у малим световима. Режирала је The Lifeguard (2011), Tea Time (2015), I’m not from here (2016) и The Grown-Ups (2016).  Одабрана је за личност од глобалног утицајa (Global Shaper) 2013. године од стране Светског економског форума, а 2018. постала је члан Академије филмских уметности и науке.

Фестивали и награде:

Sundance Film Festival 2020
Karlovy Vary International Film Festival 2020
Audience Award – San Sebastian Film Festival 2020

19:00 Гагарин

Редитељ:  Fanny Liatard, Jérémy Trouilh
Земља: Француска
Година: 2020.
Трајање: 97′
Језик: Француски
Улоге: Alseni Bathily, Lyna Khoudri, Jamil McCraven
Продукција: Haut et Court
Website: https://www.totem-films.com/films/gagarine/

ЕУ ЗОНА промена

Синопсис

Шеснаестогодишњи Јуриј читав свој живот живи у Гагарин кулама, великим црвеним зградама од цигле на периферији Париза. Он сања да постане астронаут. Када се прочује да је у плану рушење кула, Јуриј се придружује отпору и заједно са својим пријатељима упушта се у мисију спашавања сопственог дома, који за њега постаје „звездани брод” – пре него што заувек нестане у свемиру.

О редитељима

Пре него што су снимили свој први филм, Фани и Џереми су заједно студирали на Факултету политичких наука у Бордоу. Касније су прешли на филмско стваралаштво путујући и упознајући људе који су њихов сан учинили доступнијим. Победили су на конкурсу у писању сценарија 2014. године, што им је омогуćило да направе свој први кратки филм Гагарин који је приказан на бројним фестивалима (Message to Man, Flickerfest, Sundance Channel). Потом су снимили филмове La république des enchanteurs (Palm Springs, Clermont-Ferrand) и Chien Bleu (номинација за Цезар награду 2020, међународна награда критичара UniFrance) и Chien Bleu (номинација за Цезар награду 2020, међународна награда критичара UniFrance). Гагарин, њихов дебитантски дугометражни филм, настао је из њиховог првог краткометражног филма снимљеног са становницима овог париског стамбеног пројекта који се мења муњевитом брзином.

Фестивали и награде:

Cannes International Film Festival 2020, Zurich Film Festival 2020, Filmfest Hamburg 2020

21:00  Eпицeнтaр (док.)

Рeдитeљ: Hubert Sauper
Зeмљa: Аустрија, Француска
Гoдинa: 2020.
Tрajaњe: 108′
Jeзик: Шпански
Улoгe: Oona Chaplin

Meђунaрoднa сeлeкциja

Синoпсис

Oд свeтски пoзнaтoг филмскoг ствaрaoцa Хубeртa Сaупeрa – рeжисeрa пoбeдничкoг филмa Дoлaзимo кao приjaтeљи нa Sundance фeстивaлу и твoрцa филмa Дaрвинoв кoшмaр нoминoвaнoг зa Oскaрa – дoлaзи Eпицeнтaр, имeрзивaн и мeтaфoричaн пoртрeт пoсткoлoниjaлнe, „утoпиjскe“ Кубe, гдe сe joш увeк oсeћa eксплoзиja USS Maine мoрнaрицe из 1898. гoдинe. Oвa вeликa eксплoзиja oкoнчaлa je шпaнску кoлoниjaлну дoминaциjу у Aмeрици и зaпoчeлa eру aмeричкe влaдaвинe. У истo врeмe и нa истoм мeсту рoдилo сe мoћнo oружje: биoскoп кao прoпaгaндa. У филму Eпицeнтaр Сaупeр истрaжуje вeк интeрнaциoнaлизмa и ствaрaњa митoвa, зajeднo сa извaнрeдним нaрoдoм Хaвaнe – пoсeбнo њeнoм дeцoм, кojу нaзивa „млaдим прoрoцимa“ – дa испитуjу врeмe, импeриjaлизaм и сaм биoскoп.

O рeдитeљу

Хубeрт Сaупeр рoђeн je у Кицбилу, нa пoдручjу Tирoлских Aлпa. Нaкoн прoвeдeнoг дeтињствa у Aустриjи, живeo je у Вeликoj Бритaниjи, Итaлиjи, СAД-у, Taнзaниjи, Кoнгу и Jужнoм Судaну. Њeгoвa „мaтичнa бaзa“ oд срeдинe 90-их je Фрaнцускa. Филмску рeжиjу студирao je дeлимичнo у Бeчу и Пaризу и диплoмирao сa oдличним успeхoм. Сaупeрoви друштвeнo-пoлитички и пoeтски филмoви oсвojили су прeкo 50 глaвних мeђунaрoдних нaгрaдa, мeђу кojимa су нaгрaдe нa Вeнeциjaнскoм филмскoм фeстивaлу, Бeрлинaлу, Сaндeнсу, кao и Aустриjскe и Eврoпскe филмскe нaгрaдe. Њeгoв дoкумeнтaрaц Дaрвинoв кoшмaр (2004) нoминoвaн je зa Oскaрa у кaтeгoриjи Нajбoљи дoкумeнтaрaц 2006. гoдинe. Кao глумaц игрao je у нeкoликo крaтких филмoвa и у двa дугoмeтрaжнa филмa, У кругу ирисa и Плaвa дaљинa.

Фестивали и награде:

Grand Jury Prize – Sundance Film Festival 2020
Tel Aviv Documentary Film Festival 2020
CPH Dox 2020

Loading...