НОВОГОДИШЊИ ПРОГРАМ НАЈГЛЕДАНИЈИХ ФИЛМОВА У ДКЦ-у

01.01.2021-10.01.2022, 18:00

НОВОГОДИШЊИ ПРОГРАМ НАЈГЛЕДАНИЈИХ ФИЛМОВА У ДКЦ-у
Дворана Културног центра Београда, Коларчева 6
1 – 10. јануар 2022.

Прве дане 2022. започните у БИОСКОПУ ДОБРОГ ФИЛМА са наjгледанијим остварењима из протекле године. Подсетите се својих фаворита, надокнадите пропуштено. Уживајте у пробраним филмовима на великом платну.
Капацитет сале је због епидемиолошких мера ограничан на једну половину, односно 140 места.

Цена карте: 300 динара

1. јануар
18.00 ХИТОВИ БЕЛДОКСА
ДЕЈВИД БИРН: АМЕРИЧКА УТОПИЈА
SAD, 105’

Јединствена прилика да погледате невиђен спектакуларни шоу легенде, Дејвида Бирна маестрално забележен са 20 камера под диригентском палицом Спајка Лија.
Музика из првог реда и политичка ургентност. Америчка утопија тече као сан у дугиним бојама.

20.00 ОАЗА
Србија, Француска, Словенија, Холандија, Босна и Херцеговина 2020, 123’
Режија: Иван Икић

ОАЗА је прича о љубавном троуглу између две девојке и младића са посебним потребама, који, обузети снажним осећањима љубави и чежње за независношћу, пркосе строгим правилима окружења у ком живе. Ова несвакидашња љубавна прича је прозор у узбудљив свет који не виђамо сваки дан и поглед на дивне младе људе од којих друштво често неправедно скреће поглед. Главне улоге у филму ОАЗА играју талентовани млади корисници Дома за децу и младе у Сремчици, у ком је филм и сниман, са којима је, у припреми за снимање, рађено више од годину и по дана. Улоге васпитача поверене су регионалним глумачким звездама Горану Богдану и Маруши Мајер.
Вишеструко награђивана, изазовна и аутентична љубавна прича у режији Ивана Икића („Варвари“)

 

2. јануар
18.00 ХИТОВИ БЕЛДОКСА
ПЕЈЗАЖИ ОТПОРА, Србија, 95’
Режија: Марта Попивода

Филм Пејзажи отпора бележи путовање кроз сећања антифашистичке боркиње Соње (97), једне од првих партизанки у Југославији, која је била и међу вођама покрета отпора у Аушвицу. Пуштамо њену причу да путује кроз време, ка телима нових генерација антифашиста, сугеришући да је увек могуће мислити и вршити отпор.

20.00 ФРАНЦУСКА ДЕПЕША
САД, ДАНСКА, ФРАНЦУСКА, УК 2021.103’
Режија: Wes Anderson

Нови филм Веса Андерсона је својеврсно љубавно писмо новинарима и ода новинарској професији. У испостави америчког магазина у француском градићу, овај филм оживљава серију догађаја објављених у текстовима последњег броја часописа.

3. јануар
18.00 ХИТОВИ БЕЛДОКСА
Поседим и поћутим ни о чему
Србија, 16’
Режија: Никола Стојановић

Тома (80) води усамљени живот у малом селу у Војводини. Присећа се свог живота, своје жене, рата, завичаја, и породице.

ДИДА
Швајцарска, 78’
Режија: Корина Швингрубер Илић

Никола је пре 15 година напустио Србију како би следио своје срце и отишао у Швајцарску. Отад је његов живот подељен између две земље и три жене: мајке Диде, баке и супруге. Његова мајка је ометена у развоју и одувек зависи од његове баке. Како она стари, Београд зове Николу назад. Не сме да изневери мајку, али такође не жели да напусти свој живот у Швајцарској.
Специјално признање жирија 14. Белдокса у Српском такмичарском програму.

20.00 КЕЛТИ
СРБИЈА 2021. 106’
Режија: Милица Томовић

Зима 1993. године. Бил Клинтон је изабран за председника САД. Одри Хепбурн је умрла. Ратови који окончавају живот Југославије настављају се у Босни и Хрватској. Београд је под санкцијама и инфлација прети да постане хиперинфлација. Миња слави осми рођендан.

4. јануар
18.00 ХИТОВИ БЕЛДОКСА
ПРОКОП
Србија, 12’
Режија: Данило Станимировић

Прокоп, централна железничка станица у Београду је живи архитектонски организам који вуче трагове многих епоха у којима је постојао, а да никада није завршен. Сама станица никада није била само железничка станица и увек је апсорбовала последице људског деловања.

ПТИЦА (ИЛИ – КЛОВН МАРТИ)
САД, Србија, 61’
Режија: Оливер Ћирић

Филм се бави питањем да ли је струка кловна замрла? Кроз филм нас води Марти, са причом о све већој одбојности који људи осећају према кловновима. Ипак, његова истрајност, упркос свом хаосу, доводи у питање ту претпоставку.

20.00 НЕЧИСТА КРВ – ГРЕХ ПРЕДАКА
Србија 2021, 103’
Режија: Милутин Петровић

Чувени домаћи редитељ Милутин Петровић снимио је своју верзију дела класика Боре Станковића, према сценарију култног Воје Нановића. Филм прати причу о Хаџи Трифуну (Драган Бјелогрлић), угледном српском трговцу, који покушава да очува мир са турским властима, али и одржи свој углед и утицај у Врању, важној турској варошици у близини границе са ослобођеном Србијом. Док Трифун припрема два сина да га наследе на позицији вође међу српским народом, муке му стварају не само моћни турски бегови него и сама његова породица. Трифун доноси низ тешких одлука које ће касније утицати на његове потомке, јунаке из романа “Нечиста крв”.

5. јануар
18.00 ХИТОВИ БЕЛДОКСА
СЕНТ КЛЕР ЦЕМИН, ПСИХА
САД, Србија, Кина, Бразил, Швајцарска, 62’
режија: Светлана Цемин

Сент Клер Цемин, Психа представља интимни портрет уметника и дубок приказ стварања његовог ремек-дела, Психе. Овај експериментални документарни филм снимљен је у периоду од пет година и одражава процес стварања Психе, од ембрионалне фазе у уметниковом студију у Бруклину, преко завршних радова у Кини, посете Бразилу одакле потиче, па све до крајњег одредишта у Кливленду, у Охају.

20.00 БАКСУЗНИ СЕКС ИЛИ ЛУДА ПОРНОГРАФИЈА
РУМУНИЈА, ЛУКСЕМБУРГ, ХРВАТСКА, ЧЕШКА 2021. 106’
режија: Раду Жуде

Чувени мајстор породичних драма, Корееда Хироказу режира Катрин Денев као филмску диву која је објавила мемоаре и Жилијет Бинош као њену ћерку која ће довести у питање мајчину ружичасту верзију прошлости.

6. јануар
17.00 ХИТОВИ БЕЛДОКСА
МОЈ ТЕЧА ТУДОР
Белгија, Мађарска, Португал, Молдавија, 20’
режија: Олга Луцовницова

Након двадесет година тишине, редитељка путује назад у кућу своје прабабе и прадеде, где је доживела трауматична искуства која су оставила дубок траг у њеном сећању. Дуго очекивано породично окупљање одвија се супротно од њених покушаја да превлада трауме из прошлости које јој је теча проузроковао.
„Мој теча Тудор“ награђен је Златним медведом у Берлину за најбољи кратки филм, добио је награду жирија 14. Белдокса за најбољи кратки филм фестивала као и још 10 главних награда на другим фестивалима широм света.

ЗЕМЉА
Босна и Херцеговина, Србија, 81’
режија: Марко Шипка

Последњи становници једног напуштеног планинског села у Крајини се враћају на своје огњиште да умру на својој земљи и сусретну духове својих предака који слободно лутају планином. Док посећују рушевине некадашњих домова, присећају се свог детињства и прошлог, изгубљеног времена. Та сећања, испричана у форми бајке, постају историја никад завршеног рата.

 

20.00 УНДИНЕ
Немачка, Француска 2020, 90’
режија: Кристијан Пецолд

Ундине, коју игра млада звезда европског филма Пола Бир, је историчарка која ради као кустоскиња у једном од музеја у Берлину. Нестварно лепа, зна све о Хумболт Форуму, а начин на који износи своје знање о историји града који је изграђен на мочвари посетиоцима музеја је колико професионалан, толико и грациозан. Њена стара љубав Јоханес је напушта, и цео њен свет се распада. Дани пролазе, а њен поглед док држи презентације лута према дворишном кафеу тражећи да ли је он и даље ту…или је још увек ту…или је опет ту. Сасвим случајно упознаје Kристофа, рониоца који ради на подводним истраживањима. Заљубљује се у њега и чини се да нови живот за њу тек почиње.
Нови филм великог немачког редитеља Кристијана Пецолда („Барбара“, „Феникс“) освојио је чак две награде на последњем Берлинском фестивалу: за набољу глумицу и награду критике за најбољи филм у главном такмичарском програму.

7. јануар
18.00 ХИТОВИ БЕЛДОКСА
ОВА КИША ЋЕ ЗАУВЕК ПАДАТИ
Украјина, Латвија, Немачка, Катар, 102’
режија: Алина Горлова

Филм прати двадесетогодишњег Андрија Сулејмана који покушава да обезбеди себи одрживу будућност, док се суочава са изгубљеним људским животима у оружаним сукобима. Од сиријског грађанског рата до сукоба у Украјини, Андријев живот је обележен наизглед вечним током живота и смрти.
Филм Алине Горлове проглашен је за најбољи филм Међународног такмичарског програма 14. Белдокса. Освојио је преко 20 награда на светским фестивалима документарног филма.

20.00 СЕЋАЊА ИЗ ИТАЛИЈЕ
Велика Британија, Италија 2020, 100’
режија: Џејмс Дарси

Боемски уметник путује из Лондона у Италију како би продао кућу коју је наследио од покојне супруге. Друштво му прави отуђени син, а путовање ће бити идеално време да пораде на свом породичном односу. Лиам Нисон и Мајкл Ричардсон су и у стварном животу отац и син, а филм је делимично инсирисан њиховом животном причом након смрти Наташе Ричардсон.

8. јануар
18.00 ХИТОВИ БЕЛДОКСА
У ПЛИТКОЈ ВОДИ
Словачка, 11’
режија: Марек Моучка

Проналажење веза између осуђеника и божићних ђаконија води до увида у питања о слободи и идентитету. Непрепознатљива лица уз непромењене гласове. Да ли дуг према друштву може да се исплати тугом?
Специјално признање жирија 14. Белдокса у конкуренцији Најбољи кратки филм фестивала.

КОРЕНИ
Србија, 80’
режија: Теа Лукач

Различити путници возе се путем по ободу простране шуме. Са собом носе приче о гнездима стршљена, петицијама против нуклеарног отпада, самоћи, вашарским посластицама, фолклорним традицијама, посетама гробљима и путевима који воде ка дому. Спокојна док је окупана сунцем, мистериозна у магли и дивља изнад реке, шума пружа оквир за седам прича које пролазе поред ње.
Директорка фотографије, Сара Прерадовић, добитница је награде за најбољу камеру у Српском такмичарском програму 14. Белдокс Међународног фестивала документарног филма.

20.00 ГРЕХ
Италија 2019.,134’
Режија: Андреј Кончаловски

Фиренца, почетак XVI века. Иако га сви сматрају генијем, Микеланђело Буонароти живи у сиромаштву, исцрпљен борбом да доврши плафон Сикстинске капеле. Када умре, његов послодавац и глава племићке породице Дела Ровере, папа Јулиус II, Миkеланђело постаје опседнут проналаском најбољег мермера да би довршио његову гробницу. Лојалност уметника је на тесту у тренутку када се Лео X, из супарничке породице Медичи, устоличи као папа и зада му нови пројекат – фасаду базилике Сан Лоренцо. Присиљен да лаже како би имао подршку обе породице, Микеланђела интезивно муче сумње и халуцинације, што га доводи до безобзирног испитивања властитих моралних и уметничких пропуста. Написао и режирао Андреи Кончаловски, ГРЕХ је привлачан одраз о агонији и екстази величине појединца и дубокој људскости која стоји иза легенде ренесансе.

9. јануар
18.00 ХИТОВИ БЕЛДОКСА
ТЕЛЕНОВЕЛА СИВО У КОЛОРУ
Србија, 61’
Режија: Филип Мартиновић

Рођен у Београду, одрастао у Барселони, Филип поставља себи једно, на први поглед, једноставно питање – одакле сам? У потрази за одговорима, заједно са Ашом, Етиопљанком, чија је прошлост још компликованија од његове, одлутаће на далека места на којима им се привиђају сцене из шпанских серија.
На 14. Белдоксу, монтажерке филма Ана Жугић и Олга Кошарић добиле су награду за најбољу монтажу у селекцији Српски такмичарки програм.

 

20.00 ТЕРЕЗА 37
ХРВАТСКА 2020, 100′
Режија: Данило Шербеџија

Тереза има 37 година и живи у Сплиту. Након неколико спонтаних побачаја сазнаје како постоји вероватноћа да генетски није компатибилна са својим супругом. Већ дуже осећа притисак околине, па започиње да преиспитује свој рутински брак, што потакне низ догађаја који ће јој променити живот, у духу новостечене слободе и истине која је само њена.

10. јануар
18.00 ХИТОВИ БЕЛДОКСА
КРТИЦА
Данска, Норвешка, 120’
Режија: Мадс Бругер

Истинити шпијунски трилер о пензионисаном кувару из Данске и његовом двоструком животу који води као тајни агент. Заједно са помоћником, бившим дилером кокаина за џет-сет, кртица се инфилтрира у једну од најбруталнијих светских диктатура, ону у Северној Кореји. Филмска екипа ће више од десет година имати приступ срцу интернационалне криминалне мреже. Али колико дуго ће издржати пре него што се замка затвори?

20.00 ЈОШ ЈЕДНА ТУРА
Данска, Шведска 2020, 117’
Режија: Томас Винтерберг

Необична прича о групи професора у кризи средњих година, који испитују теорију да је свој живот могуће унапредити непрестаним одржавањем нивоа алкохола у крви. Непрестано опијање доводи до различитих ситуација, од забавних и смешних, до опасних. Свако се на свој начин носи са годинама, проблемима на послу и породици, као што свако од њих мора да схвати да ли је алкохол заиста помоћ или још један од проблема. Истовремено снажна и суптилна драма која слави живот у свој његовој комплексности са разлогом је најнаграђиванији европски филм ове године. Мадс Микелсен бриљира у мајсторској режији чувеног Томаса Винтерберга.

Loading...