Концерт клавирског дуа Андријана Божић и Андреј Цинцаревић

10.05.2021., 20:00

Овај млади клавирски дуо одржао је запажене концерте у Галерији САНУ и Крипти Цркве Св. Марка токо 2020. године. Између осталог, овог пута у Галерији Артгет извешће Dance macabre Камија Сен-Санса у транскрипцији за клавир четвороручно и на тај начин истаћи стоту годишњицу од смрти овог значајног француског композитора.

Културни догађаји се одржавају уз прописане епидемиолошке мере за сузбијање ширења вируса COVID-19, те је број места за публику у Галерији Артгет ограничен и сва места су ПОПУЊЕНА.
Током недеље, снимак дела концерта ће бити објављен на YouTube каналу Културног центра Београда и доступан свима који нису успели да присуствују догађају.

Програм:
Волфганг Амадеус Моцарт
Соната у Де–дуру за клавир четвороручно, KV 381
Allegro
Andante
Allegro molto

Валериј Гаврили
Из циклуса Зарисовки за клавир четвороручно
Марш
Тарантела
Сат
Весела шетња

Владимир Ђенадер
Гламоч, за клавир соло
АНДРИЈАНА БОЖИЋ

Владимир Ђенадер
Елегија
Песма
Poco rumbato

Камиј Сен-Санс
Dance macabre, oп. 40

Биографије:
Клавирски дуо који чине Андреј Цинцаревић и Андријана Божић је започео са радом на Факултету музичке уметности у Београду током докторских студија Андреја. Репертоар дуа је конципиран са жељом да обухвати више стилских епоха, од класицизма до музике 21. века. До сада, дуо је одржао целовечерњи концерт у галерији САНУ,  премијерно наступао на отварању новог концертно изложбеног простора у Крипти цркве Св. Марка на коме је присуствовала и Његова Светост Патријарх српски Господин Иринеј, као и у другим салама у Београду и Србији. Остварили су сарадњу са домаћим композитором проф. Владимиром Ђенадером чија дела изводе.

Андреј Цинцаревић (Ниш, 1993) је у најранијем добу дошао у контакт са музиком, као активни члан дечијег хора НЦПД Бранко. Наставио је да пева у стандардном ансамбла овог хора до данас, са којим је пропутовао 28 држава света концертрирајући као хорски певач, солиста и композитор. У Нишу је завршио музичку школу, одсек клавир, у класи професорке Мирјане Младеновић. Основне и мастер академске студије је завршио у Београду на Факултету музичке уметности у класи проф. Маје Рајковић. Током школовања је похађао часове код Светлане Коруновић и био полазник семинара пијанисте Бориса Краљевића. Године 2019. уписао је докторске академске студије на клавирском одсеку такође у класи проф. др Маје Рајковић. Андреј је од 2020. године запослен као асистент на клавирској катедри Факултета уметности у Нишу. Добитник је бројних награда од којих се издвајају III награда на Фестивалу пијанизма у Сремској Митровици, II награда на Интернационалном музичком такмичењу Слобомир у Бијељини, II награда на Међународном фестивалу младих пијаниста у Шапцу и I награда на Међународном пијанистичком такмичењу Бањалучки бијенале 2012. године. Године 2016. наступао је са Нишким симфонијским оркестром. Одржао је више солистичких реситала од којих издваја концерте у салама Артгет Културног центра Београда и Гварнеријус Центра лепих уметности, као и у Италијанском институту за културу, Културном центру Чукарица и Студентском културном центру у Београду. Аутор је неколико десетина аранжмана као и композицијa Царица тишине и Херувимска песма. Његове композиције извођене су у салама као што су Светосавски дом у Нишу, Коларац, Крипта Храма Св. Саве у Београду, Конзерваторијум Ф. Шопен (Пољска) , Конзерваторијум Чајковски (Русија), сала Белгородске филхармоније (Русија),  Народно позориште у Пуебли (Мексико) и друге.

Пијанисткиња Андријана Божић (Ваљево, 1993) је музичко образовање започела у ОМШ Петар Стојановић  на Убу, а наставила у МШ Живорад Грбић у Ваљеву где је као ученик генерације завршила средње музичко образовање на клавирском одсеку  у класи проф. Милице Продановић. Основне и мастер академске студије завршила је на Факултету музичке уметности у Београду у класи мр Јелене Јовановић Петровић. Током  школовања више пута је била победник и лауреат на међународним и републичким такмичењима, као и фестивалима међу којима су Међународно такмичење Наде, таленти и мајстори у Бугарској, Републичко такмичење музичких и балетских школа Србије, Међународно такмичење Даворин Јенко у Београду, Међународно пијанистичко такмичење у Смедереву, Фестивал музичких и балетских школа Србије, Отворено такмичење меморијал Душан Протић у Београду, итд. Добитница је награде Доситеј коју додељује Министарство омладине и спорта Републике Србије – Фонд за младе таленте. Похађала је семинаре код еминентних професора из земље и иностранства, међу којима су Александар Сердар, Михаел Уде и Марина Хорак. Наступала је у многим еминентним салама у Београду као што су Задужбина Илије М. Коларца, Београдска филхармонија, Народна библиотека Србије, Студентски културни центар, Галерија Артгет, као и у свечаној сали градске куће у граду Фафенхофен у Немачкој.  Од 2016. до 2019. године је била запослена у СМШ Живорад Грбић у Ваљеву као клавирски сарадник, а од 2019. године ради као наставник клавира и клавирски сарадник у ОМШ Петар Стојановић на Убу и МШ Амати у Београду.

Loading...