15. ФЕСТИВАЛ СРПСКОГ ФИЛМА ФАНТАСТИКЕ / 29.10.2021. / 19.00

29.10.2021., 19:00

Фестивал српског филма фантастике, 15. по реду, одржаће се у Дворани Kултурног центра од 29. до 31. октобра 2021. године, под слоганом ,,Када падну маске’’. Током трајања фестивала биће приказани кратки и дугометражни флмови из Србије, земаља бивше Југославије и других земаља света, који се баве најширим спектром филмске фантастике и хорора, независно од продукцијских услова и буџета.

Краткометражни филмови из домаће, регионалне и иностране такмичарске селекције надметаће се и ове године за награду фестивала ,,Коскар’’ у следећим категоријама: најбољи филм, најбоља режија, најбољи сценарио, најбољи филм из региона (из земаља бивше Југославије), најбољи страни филм и специјални допринос филмској уметности.

Специјални гости овогодишњег фестивала биће продуценти Лорис Курчи, Џастин Мартел и Вјекослав Катушин, као и немачки глумац Пат Винд. Курчи је овдашњој публици познат као продуцент филма ,,Зона Мртвих’’, док је Катушин имао прилику да на прошлогодишњем издању фестивала премијерно представи филм ,,Чистилиште’’. Мартел се прославио радом на филмовима редитеља Лојда Кауфмана као што су ,,Shakespeare’s Sh*tstorm’’ и ,,Return to Nuke ‘Em High Volume 1&2’’

У склопу Фестивала српског филма фантастике, у суботу 30. октобра одржаће се и осми по реду Београдска Зомби шетња. Шетња зомбија има за циљ да, осим промоције фестивала, скрене пажњу на значајан сегмент филмске уметности који се бави маском, шминком и специјалним ефектима, кажу организатори фестивала.

Фестивал српског филма фантастике (ФСФФ), основан у јануару 2006. године, прва је манифестација у Србији која је почела да се занима за домаће филмско стваралаштво у области фантастике, научне фантастике и хорора. Истовремено, ФСФФ је најстарија филмска манифестација у региону која се посветила искључиво овим жанровима.

19.00
УВОДНИ ПЕРФОРМАНС И СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ ФЕСТИВАЛА (око 30 минута)

ПРОЈЕКЦИЈА ФИЛМА:
ВАМПИР
Србија/Енглеска/Немачка
режија: Бранко Томовић
трајање: 95 минута
година продукције: 2021.

Синопсис: Човек из Лондона долази у мало забачено село у Србији како би радио као чувар гробља. Недуго по доласку, почињу да га прогоне кошмари и он све више сумња да наизглед мирни и мирољубиви мештани желе да му науде.

21.00
РЕГИОНАЛНА ТАКМИЧАРСКА СЕЛЕКЦИЈА (29 минута)

CONSTRUCT 42
Македонија
режија: Никола Ангелкоски
трајање: 4 мин
година продукције: 2021.

Синопсис: У последњим данима земље, човечанство покушава да пронађе следећу настањиву планету користећи унисекс бића која се зову „Конструкти“.

DEAFLANDS
Македонија
режија: Бруно Вељановски
трајање: 6 мин
година продукције: 2020.
Синопсис: Није увек на први поглед уочљиво ко је убица.

TEMPORAL
Словенија
режија: Matic Valentan
трајање: 10 мин
година продукције: 2020.
Синопсис: Полицајац се јавља на хитан позив који га доводи у средиште необјашњивих догађаја.

PARASITE
Македонија
режија: Марина Аврамовић
трајање: 9 мин
година продукције: 2021.
Синопсис: Понекад и обична играчка може да буде узрок кошмара.

Loading...