17. Филмски фестивал Слободна зона / 5.11.2021. / 10.30

05.11.2021., 10:30

Компас Слободне зоне

10.30 Ја сам Грета (док.) и панел диксусија
Редитељ: Nathan Grossman
Земља: Шведска, Америка, Немачка, Велика Британија
Година: 2020.
Трајање: 97’
Језик: енглески и шведски
Улоге: Greta Thunberg, Svante Thunberg
Продукција: B-Reel Films (as BR-F), Hulu, Westdeutscher Rundfunk (WDR)

СЕЛЕКЦИЈА 8+
СИНОПСИС
Филм о тренутно најпознатијој еколошкој активисткињи која је своју борбу за климатске промене започела реченицом „Моје име је Грета и желим да почнете да паничите!“.
Да није директна, вероватно је нико и не би узео за озбиљно јер, како каже њен отав Сванте који јој је и главни пратилац на путовањима и у активистичким активностима, она о климатским променама зна више од 97% светских политичара.
Грета поседује самоувереност на којој би јој позавидели и одрасли, и нашла је нешто за шта је вредно борити се, а то је будућност планете.
Она о климатским променама зна више од 97% светских политичара. Њено име је Грета. Ово је филм о тренутно најпознатијој еколошкој активисткињи.

О РЕДИТЕЉУ
Нејтан Гросман је шведски документариста и фотограф чији рад често истражује питање проблема животне средине. Након што је дипломирао на Стокхолмској академији драмских уметности, Гросман је започео своју каријеру као фотограф за Ролинг Стоун Индија пре него што је преусмерио фокус на филм. Гросман је привукао глобалну пажњу својим краткометражим филмом из 2015, The Toaster Challenge, који је имао преко 15 милиона прегледа. Године 2017. је завршио Kottets Lustar, своју прву дугометражну ТВ серију за јавног емитера СВТ, о растућој потрошњи меса у Шведској. Серија је такође номивана на телевизијску награду Кристален за најбољи чињенични програм године.

ФЕСТИВАЛИ И НАГРАДЕ

Most Compelling Living Subject of a Documentary, Critics’ Choice Documentary Awards 2020
Dokufest International Documentary and Short Film Festival 2021
Toronto International Film Festival 2020

Селекција 14+
13.30
Средњошколске пројекције
Плесач са Кубе (док.)
Редитељ: Roberto Salinas
Земља: Италија. Канада и Чиле
Година: 2020.
Трајање: 98’
Језик: шпански и енглески
Улоге: Joseph Bohbot, Catherine Doherty, Martha Iris Fernández
Продукција: Indyca , RAI Cinema. Valdivia Films

СИНОПСИС
Петнаестогодишњи Алексис је већ велика нада Кубанске националне школе балета када изненада сазнаје да се његова породица сели у Сједињење Америчке Државе. Решен да настави да се бави плесом, Алексис ће морати да остави иза себе своје професоре, пријатеље и прву љубав како би се изборио за место на немилосрдној сцени балета Северне Америке, никада не заборављајући своје корене.  Прича о одрастању и страственој љубави према балету, отпплесана између Кубе и Америке у време великих промена.

О РЕДИТЕЉУ
Роберто Салинас је режисер, придуцент, сценариста и директор фотографије. Његов претходни документарац Troublemaker, behind the Scenes of United Nations, копродуциран је од стране италијанске GA&A продукције и компаније Sirk из Њујорка, а развијен уз подршку програма МЕДИА под покровитељсктвом Европске уније. Премијерно је приказан на 36. Фестивалу Nuevo Sine Latinoamerikano у Хавани и био је у званичној селекцији 16. Хавана филмског фестивала у Њујорку, 11. Биографилм фестивала у Италији, 16. Међународног фестивала филмова о људским правима у Буенос Ајресу и 32. Латино филмског фестивала у Чикагу, између осталих. Салинас је радио као документарни режисер и директор фотографије на великом броју пројеката укључујући игране документарне филмове, рекламе и ТВ серије у Италији и широм света. Његов рад фокусиран је углавном на друштвена и културна питања. Роберто живи на релацији Манагве-Рим.

ФЕСТИВАЛ И НАГРАДЕ
Knight Made in MIA Feature Film Award, Miami IFF 2021, USA
Best Documentary, Glocal Film Festival 2021, Italy
Audience Award, San Francisco IFF 2021, USA

16.00 Снежни леопард (док.)
Редитељ: Marie Amiguet
Земља: Француска
Година: 2021.
Трајање: 92’
Језик: француски
Улоге: Vincent Munier, Sylvain Tesson
Продукција: Kobalann, Le Bureau, Paprika Films
ЗЕЛЕНА ЗОНА

СИНОПСИС

Високо на Тибетанској висоравни, међу неистраженим и неприступачним долинама налази се једно од последњих уточишта дивљих животиња, где се могу наћи ретки и неоткривени примерци разних врста. Винсент Муниер, један од најпознатијих светских фотографа животиња, са собом је повео авантуристу и писца Силвана Тесона (In The Forest of Siberia) у нову мисију. Током неколико недеља они ће истраживати долине у потрази за ретким животињама и покушати да виде сненог леопарда, једну од најређих великих мачака којој је готово немогуће прићи.

У новој авантури Винсент Муниер покушаће да фотографише снежног леопарда, једну од најређих дивљих мачака којој је готово немогуће прићи.

О РЕДИТЕЉКИ
Мари Амиге је студирала биологију, да би се након завршених студија посветила исзтраживачком раду у Африци и Јужној Америци. Стечена искуства на путовањима су је инспирисала да оствари сан из детињства и сними документарац о животињама. Њен првенац Снежни леопард је одлично прихваћен на еминентним филмским фестивалима.

ФЕСТИВАЛИ И НАГРАДЕ / FESTIVALS AND AWARDS
Cannes Film Festival 2021
Camden International Film Festival 2021
Zurich Film Festival 2021

18.30 Изгубљено острво (док.)
Редитељ: Svetlana Rodina, Laurent Stoop
Земља: Швајцарска
Година: 2021.
Трајање: 92’
Језик: руски
Улоге: Alina, Anatoly, Anna
Продукција: DokLab

EУ: ЗОНА ПРОМЕНЕ/ EU: ZONE OF CHANGE

Изгубљено у Каспијском мору, острво Остров је некада било завичај продуктивне рибарске задруге. Након пада СССР-а, фарма је уништена, а вађење црног кавијара је забрањено. На острву је некада живело три хиљаде људи, данас их је остало око педесет. Нема ни гаса, ни струје, ни легалних послова, ни лекара, нити полицајаца. За Ивана (50), тврдоглавог потомка фамилије рибара, постоји само један посао: илегални риболов. Иако је Иван већ осуђен због криволова, он и даље излази на море. Нема избора: или ће прибавити јесетру, или ће гладовати. Понекад Иван укључи агрегат и гледа пропаганду на државној телевизији. И даље верује Путину и империјалистичким амбицијама Русије. Његов национални понос компензује муку свакодневног живота. Ана (45) је у младости студирала и живела у граду, али се заљубила у Ивана и изабрала суров живот на острву. Желе да њихова деца, Антон (19) и Алина (17), имају бољу будућност негде другде. Али Антон је, заједно са својим рођаком Романом (19), већ почео да излази на море.

О животу на заборављеном острву у Каспијском мору, кроз очи рибара који и даље верује Путину и чији национални понос компензује муку свакодневног живота.

О РЕДИТЕЉИМА
Светлана Родина је дипломирала филологију у Казању, а касније и филмску режију у Москви. Радила је као репортерка и водитељка различитих телевизијских програма на каналу РТР. Године 2011. постала је главни уредник документарног одељења једне од највећих продукцијских компанија у Русији, Јунајтед Медиа Групе. Од 2006. првенствено ради као сценаристкиња и редитељка документарних филмова.

Лорент Ступ је дипломирао књижевност и фотографију. Након распада Совјетског Савеза преселио се у Москву где је радио као фриленс фотограф за агенцију Лоок ат. Године 1995. основао је продуцентску кућу Маиак Филм. Од тада ради као директор фотографије за различите телевизијске и игране документарне филмове, укључујући награђиваног и критички хваљеног Грађана Кходорковског (2016.).

ФЕСТИВАЛИ И НАГРАДЕ
Best Documentary Feature – Special Mention, Camden International Film Festival 2021
Best International Documentary, Hot Docs Canadian International Documentary Festival 2021

21.00

Балада о белој крави (игр.)
Редитељ: Maryam Moghadam, Behtash Sanaeeha
Земља: Иран, Француска
Година: 2020.
Трајање: 105’
Језик: персијски
Улоге: Maryam Moghadam, Alireza Sani Far, Pouria Rahimi Sam
Продукција: Caracteres Productions, Filmsazan Cooperation

МЕЂУНАРОДНА СЕЛЕКЦИЈА

СИНОПСИС
Минин живот се преокреће када сазна да њен муж није крив за злочин због којег је погубљен, те започиње тиху битку против безобзирног система зарад себе и своје кћери.

О РЕДИТЕЉИМА

Марјам Могадам је глумица и сценаристкиња позната по филмовима Балада о белој крави (2020), Ризик од киселе кише (2015) и Непобедива дипломатија господина Надира (2018).
Бехташ Сенаиха је режисер и сценариста познат по филмовима Балада о белој крави (2020), Ризик од киселе кише (2015) и Непобедива дипломатија господина Надира (2018).

ФЕСТИВАЛИ И НАГРАДЕ/FESTIVALS AND AWARDS

Berlin International Film Festival 2021
Stockholm Film Festival 2021
Jerusalem Film Festival 2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Loading...