17. Филмски фестивал Слободна зона / 6.11.2021. / 10.30

06.11.2021., 10:30

Компас Слободне зоне

10.30 Забави је дошао крај (док.) и панел диксусија
Редитељка: Shannon Walsh
Земља: Француска, Канада
Година: 2021.
Трајање: 88’
Језик: енглески
Продукција: Intuitive Pictures, Films du Balibari, Les, Les Films du Point du Jour

СИНПОПСИС
Гиг економија, ултра савремен феномен, заправо је тржиште фриленсерске радне снаге чија је вредност пет билиона долара на светском нивоу! Милиони људи раде онлајн у системима који се сматрају најбољим репрезентом онога што многи социолози називају или описују као „дигитални феудализам”. Радници Убера, Амазона и многих других платформи износе шта је заправо стварност и колико се разликује од обећања о независности и контроле над својим радним временом и примањима. Рискантни услови рада, плата која се мења без обавештења, неопозива отпуштања услед лоших оцена или отпуштања без најаве деактивирањем налога на платформи за рад, само су део проблема. Описујући људе који су се нашли у оваквим ситуацијама, овај документарац приказује да „магија технологије” заправо може у ствари да буде само илузија.

О РЕЖИСЕРКИ
Шенон Волш је сценаристкиња и режисерка играних документарних филмова,The Gig is Up (2021), Illusions of Control (2019), Jeppe on a Friday (2013), À St-Henri, Le 26 aout (2011) i H2Oil (2009), као и бројних кратких филмова и ВР дела. Шенонини филмови су емитовани на телевизији, адаптирани за позориште и приказивани на филмским фестивалима широм света. Њени радови приказани су и у музејским просторима, укључујуц́и Венецијански бијенале и Помпиду центар у Паризу. Шенон је ванредна професорка на Универзитету Британске Колумбије и стипендисткиња Гугенхајм фондације 2020/2021.

ФЕСТИВАЛИ И НАГРАДЕ
CPH:DOX 2021
Hot Docs Canadian International Documentary Festival 2021
Dokufest International Documentary and Short Film Festival 2021

13.30 Средњошколске пројекције
Наше разлике су наша снага и Future is here I р. група аутора

Буши (док.)
Редитељи: Хана Седоли, Бен Горани
Земља: Kосово*
Година: 2021.
Трајање: 15’
Језик: албански
Титл: српски
Продукција: DokuFest

FUTURE IS HERE

СИНОПСИС:
Ћерка остављена без оца, филм који се бави случајевима несталих особа на Косову*. Прича о трауми и киднаповању недужног човека од стране српске војске, због чега се до данас води као нестало лице.

О РЕДИТЕЉИМА:
Хана Седоли је студенткиња, рођена 2003.године у Призрену, на Косову*. Њена страст је снимање документарних филмова, као и ратне и историјске теме њене земље, а ово је њено прво искуство у стварању филма.
Бен Горани је студент, рођен 2003. У Приштини, на Косову*. Он је тинејџер који је заинтересован за режију и филмску индустрију. Ово је његово прво искуство снимања филма.

Локја (док.)
Редитељ: Јон Нила
Земља: Косово*
Година: 2021.
Трајање: 6’
Улоге: HabibeTullari Krasniqi (Локја )
Језик: албански
Титл: српски
Продукција: DokuFest

FUTURE IS HERE

Синопсис:
Ово је експерименталан, али уједно и дирљив документарац, који представља причу о редитељевој баки и њеној задивљујућој борби са првом фазом Алцхајмерове болести. Прожето одговарајућом музичком подлогом и позадином Локјиних најдражих сећања, овај филм тежи да покаже лепоту која се налази у нашој прошлости, садашњости и будућности, као и поштовање за њу, које нам често недостаје, све док не буде превише касно за освртање.

БИОГРАФИЈА РЕДИТЕЉА:
Јон Нила, рођен 2004. године, је средњошколац из Пеје. Осим што је млади филмски студент, такође покушава да своје приче исприча користећи прекомерне количине музике заштићене ауторским

Епитаф заборављенима (док.)
Редитељ: Адем Тутић
Земља: Србија
Година: 2021
Трајање: 25’04’’
Језик: српски
Титл: енглески
Продукција: Slobodna zona Junior(Fond B92)

Логлине
Кроз језик и реч, помињањем и сећањем, песник одаје почаст заборављеним Пазарцима, Јеврејима.

Синопсис
Јеврејско гробље у Новом Пазару, скоро осам деценија запуштено и заборављено, по први пут је реконструисано. Након холокауста, о том гробљу се више нико није бринуо. Новопазарци су изгубили сећање на своје суграђане, новопазарске Јевреје, који су некада живели у том граду. Неколицина људи очувала је сећање, међу њима је и песник Шабан Шаренкапић који се годинама бави овом темом кроз своју поезију и прозу. Његов циљ је да покаже како се треба опходити према остацима нечије вечности. Разочаран стањем гробља и немаром својих суграђана, гробље није посетио годинама. По први пут након дуго времена, Шабан Шаренкапић и окупљени грађани посећују ово гробље и затичу га у његовом достојном стању.

Изјава аутора
Највећи грех једног човека је да ћутњом подупре неправду и заборав. Овим филмом желео бих да подигнем споменик својим заборављеним суграђанима.

О аутору
Адем Тутић, рођен и одрастао у Новом Пазару, где је завшио основну и средњу школу. Студент је филмске и телевизијске режије на Факултету драмских уметности у Београду. Кроз различите, формалне и неформалне, програме образовања где је стекао круцијална знања о разликама, толеранцији и људксим правима. Таква искуства резултују његовим интересовањем у стварању ангажоване уметности.

На наш начин (док )
Редитељка: Марина Тодић
Земља: Србија
Година: 2021.
Трајање: 12’3’’
Језик: српски, русински
Титл: српски, енглески
Продукција: Slobodna zona Junior (Fond B92)

Логлине
Двојезична породица, бака, дека, мама, тата и мала деца… Како од малих ногу учити децу правим вредностима и очувати језик, културу и традицију?

Синопсис
У Куцури, селу у Бачкој, пратимо једну сасвим нормалну, просечну породицу. Нормалну и просечну за Куцуру. Деда босанске крви, бака русинка, мама и тата из мешовитих бракова, па самим тим и њихова деца. Кроз свакодневна дешавања, они уче децу да негују оба језика, и да поштују обе националности.

Изјава ауторке
Прича је права војвођанска, блиска мени јер сам и сама из такве породице, а такође и универзална јер се у њој огледају и многе друге породице. Све већи број младих двојезичних брачних парова се одлучује да иде лакшим путем, да уче децу само српски језик. Весна и Никола су пример да може и другачије.

О ауторки
Марина Тодић је рођена 2003.године. Долази из Куцуре, а због студија културологије живи у Новом Саду. Била је учесница многих пројеката и радионица под организацијом ОПЕНС-а, ЕРАСМУС-а, и других У свом месту поставила је за сада једну дечију представу. Снимила је 3 краткометражна филма, како за себе тако и за школу.

Испод крушке, крушка (док.)
Редитељ: Небојша Ресановић
Земља: Србија
Година: 2021
Трајање: 20’
Језик: српски
Титл: енглески
Продукција: Slobodna zona Junior (Fond B92)

Логлине
Прича о оцу и сину, кроз слике воћњака у којем су до недавно заједно радили.

Синопсис
Од снегом покривених и огољених стабала зими, до лепих и зрелих крушака лети, ов прича прати воћњак на обронцима Фрушке горе, и оца који ће напорну пољопривредну сезону по први пут изгурати сам.

Изјава аутора:
Идеја ми је била да праћењем очевог рада у воћњаку, кроз однос њега и мог старијег брата разумем узроке њиховог конфликта, суочим их једног са другим и на тај начин путем филма потенцијално доведем до помирења.

О аутору
Небојша Ресановић, рођен 1994.године у Глини (Република Хрватска). Одрастао и завршио средњу школу у Сремској Митровици док је звање дипломираног инжењера заштите биља стекао на Универзитету у Београду. У свет филма је ушао путем скејтбординга, којим се бави
Читав живот. Један је од оснивача скејтфестивала Самит Несврстаних.

Очи у очи
Редитељка: Јелена Зрнић
Земља: Србија
Година: 2021.
Jезик: српски
Титл: енглески
Продукција: Slobodna zona Junior (Fond B92)

Логлине
Потресена сазнањем да у улици којом свакодневно пролази, пре 24 године је убијен тринаестогодишњи дечак од стране двојице малолетних скинхедса, ауторка одлучује да сними филм о том догађају.

Синопсис
У близини зграде у којој ауторка станује 1997. године на смрт је претучен тринаестогодишњи Душан Јовановић. Шокирана чињеницом да су убице, баш као и она сада, имале 17 година, ауторка одлучује да кроз снимање документарног филма покуша да схвати шта се догодило, али и да ширу јавност подсети на овај догађај, у нади да се тако нешто никада не понови.

Изјава ауторке
Од кад сам чула трагичну причу о Душану Јовановићу, желела сам да разумем како неко мојих година може да одузме живот другом људском бићу. Док сам радила на филму, повремено ме је поред туге обузимао и страх, али је моја жеља да схватим шта се догодило била јача од тог страха.

О ауторки
Јелена Зрнић (17) ученица је другог разреда Шесте београдске гимназије. Завршила је основну музичку школу за два инструмемта. Бавећи се глумом преко 8 година улази у свет филма. Отворена је за нова сазнања, широких погледа на дешавања око себе и све што се дешава у свету.

16.00 Луцу (игр.)
Редитељ: Alex Camilleri
Земља: Mалта
Година: 2021.
Трајање: 94’
Језик: малтешки и енглески
Улоге: Jesmark Scicluna, Michela Farrugia, David Scicluna
Продукција: Noruz Films (I), Pellikola

ЗОНА БЕЗ ГРАНИЦА

СИНОПСИС
Ово је прича о традицији у транзицији. Јесмарк, рођен у породици рибара, свакодневно излази да плови на свом луцу – бродићу који даје име овој причи и стар је колико и традиција рибарења Јесмаркове породице. Луцу чува трагове многобројних поправки као и Јесмаркових стопала кад је био беба. Али воде више нису исте, као ни закони, што значи да је рибе све мање, а прописа све више. Везан за морску воду као и сама со, Јесмарк не може да замисли да се бави нечим другим, иако је продаја незаконитог улова рибарској мафији једина ствар која га финансијски одржава. Суочен са пустошењем које модерни свет са собом носи, он мора да одлучи: да ли је и даље рибар без свог брода? Да ли ће изневерити наследство свог оца и оца свога оца ако сад одустане?

О РЕДИТЕЉУ
Алекс Камилери је малтешко-амерички режисер. Он је стипендиста Sandens-a и Film Independent Lab-а и тренутно припрема свој дугометражни редитељски деби, Луцу-неореалистичку драму која пружа јединствен увид у малтешку рибарску индустрију а у главним улогама су људи који нису глумци. Филм Луцу је добио материјална средства од владе Малте и одабран је за пројекцију 2019. на фестивалу Les Arcs у програму Works-In-Progress и откупила га је позната фирма Memento Films International за приказивање у 2021. години. Његова дела на којима је радио приказана су на познатим фестивалима. Истичу се Keep the Change (награда за најбољи филм и најбољу режију, Tribecа 2017.) и Blood Kin (Венеција, 2018, Sconfini) као и ХБО серија Farenheit 451. Тренутно спрема свој пројекат за другу годину студија, који ће такође бити снимљен на Малти.

ФЕСТИВАЛИ И НАГРАДЕ / FESTIVALS AND AWARDS
World Cinema Dramatic Special Jury Award – Sundance Film Festival 2021
Young Jury Award – Sofia International Film Festival 2021
Grand Prize – Skip City International D-Cinema Festival 2021

18.30 Злато Јоханесбурга (док.)
Редитељи: Sylvia Vollenhoven, Fredrik Gertten
Земља: Јужна Африка, Шведска, Норвешка
Година: 2019.
Трајање: 74’
Језик: енглески, зулу
Улоге: Mariette Liefferink, Pule Molefe, MphoMolefe
Продукција: WG Film, Vision In Africa, Sant&Usant, World Sales: AutlookFilmsales

ЗЕЛЕНА ЗОНА

СИНОПСИС
Рудници Јоханесбурга су прозвели трећину целокупног злата ископаног у историји човечанства. Међутим, сада понестаје злата, рудници се распадају и град се суочава са еколошком ноћном мором: гомилом радиоактивног отпада који загађује ваздух и претвара воду у отров. Гламурозна бака Мариет Лиферинк је одлучна у настојању да разоткрије истину и присили индустрију злата да почисти свој опсани неред. Филм прати Мариетин пут од домаћице до једне од 100 најутицајнијих особа у рударству. Она верује да је Бог одустао од људског рода и да је њена дужност да поврати правду у свету. Злато Јоханесбурга је вишеструки експозе рударског загађења, а уједно и прича о богатству, људској амбицији и модерној Африци.

О РЕДИТЕЉИМА
Силвија Воленховен је списатељица, награђивана новинарка и редитељка, добитница Mbokodo награде за књижевност 2016. Године. Њен филм је у изради, The keeper of the Kumm, историјска прича предака је приказан као део Националне фондације за филм и видео (NFVF) на Филском фестивалу у Кану. Била је у ужем избору за Tafelberg награду за књигу из области нефикције 2012. Године. Радила је као јужноафрички продуцент за дводелну мини серију BBC-а Мендела the Living Legend. Представа чији је коаутор, My word, redesigning Buckingham Palace изабрана је да се игра а лондоском Вест Енду.
Фредерик Гертен је награђђивани шведски редитељ и новинар. Његове најновије радове Becoming Zlatan(2016), Bikes vs Cars (2015), Big Boys Gone Banananas! (2012) и Bananas! (2009) публика је имала прилику да гледа у преко 100 земаља на водећим фестивалима. Фредерик је основао продукцијску кућу WG Film 1994. године. Претходно је радио као страни дописник и колумниста за радио, телевизију и штампу у Африци, Латинској Америци, Азији и широм Европе. Данас, он комбинује снимање филмова са улогом креативног продуцента у WG Film –у, једној од најистакнутијих шведских документарних продукцијских кућа, познатој по локалним причама са глобалним поимањем и утицајем.

ФЕСТИВАЛИ И НАГРАДЕ
CPH:DOX 2020
Dokufest International Documentary and Short Film Festival 2020
Reykjavik International Film Festival 2020

21.00 Мала мама (игр.)
Редитељка: Céline Sciamma
Земља: Француска
Година: 2021.
Трајање: 72’
Језик: француски
Улоге: Joséphine Sanz, Gabrielle Sanz, Nina Meurisse
Продукција: Lilies Films, France 3 Cinéma

ЖЕНСКА ЛИНИЈА

СИНОПСИС
Осмогодишња Нели са родитељима долази у кућу о којој је много слушала. У тој кући је њена мајка Марион одрасла, ту се играла, у близини је подигла кућицу од дрвета. Једног дана мама изненада нестаје, а Нели тада среће девојчицу сличних година која се зове Марион и која у шуми гради кућицу од дрвета на истом месту на ком је и њена мајка то радила када је била мала. Ово је филм у коме се ауторка са поетичном прецизношћу осврће на важан моменат транзиције из детињства у одрасло доба. Испитује важну животну тему из одлучно женске перспективе. Кроз јединствено емоционално искуство истражује моћ сећања и маште. Критика каже да је ово до сада најбољи филм Селин Скиаме, премијерно приказан на Берлиналу 2021. Године.

О РЕДИТЕЉКИ
Селин Скиаме је рођена 1980. Године у Поантоазу, у француској покрајини Вал Дуаз. Она је списатељица и редитељка позната по филмовима Портрет даме у ватри (2019), Мушкарчина (2011) и Водени љиљан (2007).

ФЕСТИВАЛИ И НАГРАДЕ
Berlin International Film Festival 2021
Chicago International Film Festival 2021

Loading...