17. Филмски фестивал Слободна зона / 8.11.2021. / 11.00

08.11.2021., 11:00

Компас Слободне зоне

11.00 Колажи о лажи (док.) и панел дискусија
Редитељи: Небојша Слијепчевић Јудита Гамулин
Земља: Хрватска
Година: 2021.
Језик: хрватски
Продукција: Eclectica за ХРТ – Хрватску радио телевизију

СИНОПСИС
Питање које већ обележава садашњост медија, а постаће кључно у будућности, јесте како разликовати фалсификат од оригинала, како разликовати лаж од истине, како створити веродостојну слику стварности. Документарна серија „Колажи о лажи“ суочава нас управо с тим питањем. Кроз шест епизода: Лажне вести, Лажни снимци, Документарни филм, Оглашавање, Теорије завере и Виртуелни идентитети, серија се бави широком темом медијских и технолошких лажи. Кроз епизоде су демонстриране могућности савремених медија и технологије, а публика ће имати прилику да види и експеримент спроведен у стварном свету.

13.30 Очевим стопама (док.)
Редитељка: Alba Cikaqi
Земља: Косово*
Година: 2021.
Трајање: 7’
Језик: албански
Титл: српски
Продукција: DokuFest

FUTURE IS HERE

СИНОПСИС:
Фатон и Фатлинд су само нека од многобројне деце оних који су се жртвовали за слободу у нашој земљи. Долазећи из породице из које су потекле четири узастопне генерације косовских војника, Фатлинд наставља традицију тако што се придружује Косовској* војсци, али не престајући да се диви свом оцу, једном од жртава рата.

БИОГРАФИЈА РЕДИТЕЉКЕ
Алба је седамнаестогодишњакиња из Призрена која је недавно завршила средњу школу. Интересују је рад са локалном заједницом, историја, филозофија и њена најновија љубав – кинематографија.

Ноћни провод (док.)
Редитељи: Future is Here Collective comprised of Art Ukqa
Земља: Косово*
Година: 2021.
Трајање: 8’
Улоге: Ben Gorani, Hana Sedolli, Jon Nila and Saranda Bytyçi.
Језик: албански
Титл: српски
Продукција: DokuFest

FUTURE IS HERE

СИНОПСИС
Након карантина, група младих пријатеља се поново окупља у пабу.

БИОГРАФИЈА РЕДИТЕЉА:
Future is Here Collective comprised of Art Ukqa”, Бен Горани, Ендрит Јакупи, Хана Ахмети, Хана Седолли, Јетë Кадриу, Јон Нила и Саранда Бyтyçи су радили на овом пројекту током зимског кампа филмске школе “Future is Here”.

Тишина (док.)
Редитељка: Катарина Југ
Земља: Србија
Година: 2021
Tрајање: 19’48’’
Језик: српски
Титл: енглески
Продукција: Slobodna zona Junior (Fond B92)

Синопсис
Становници тихе Каналске уличице једног малог села у северозападној Војводини живе своју свакодневицу присећајући се свог живота и дана испуњених смехом, дечијом игром и пријатељством. Филм прави паралелу између некадашње идиличне историје становника и њиховог тренутног суочавања са феноменом умирања заједнице у оквиру које су провели свој живот. У овај свет у малом нас уводи Лидија која се кроз причу о ономе што је некада било, враћа у место свог одрастања с циљем да се суочи са сопственим доживљајем губитка. Њено сведочанство открива нам један заборављени свет чију успомену живом одржава неколицина преосталих становникаса својом решеношћу да остану део њега.

Изјава ауторке
Један од кључних мотива филма је стоицизам становника Каналске улице уз помоћ ког они преживљавају унутар света који се гаси. Филм представља прослављање снаге становника напуштене Каналске улице.
Да ли становници Канала остају овде као живи симболи једног безбрижног времена, пуног могућности и потенцијала? Да ли остају овде као носиоци једне историје? Да ли остају у прошлости из страха од страног, који је толико жив да у потпуности засењује чињеницу да су приморани да се суочавају са једним много страшнијим феноменом, феноменом умирања читаве једне прошлости и историје. Ови људи су суочени са нестајањем своје заједнице. Умирање људи са којима су делили свој смех, своје сузе, своје дане и вечери сваким даном их доводи ближе свести о сопственој пролазности. Они опстају и остају упркос томе и носе своју причу докле год дишу. И за то је потребна једна посебна врста снаге. Њихова снага је снага ка којој вреди тежити.

О ауторки
Катарина Југ (1996, Бачки Моноштор у близини Сомбора) је завшила мастер студије психологије на Филозофском факултету у Новом Саду и тренутно је у процесу едукације у оквиру поља интегративне психотерапије. Воли да проводи време бавећи се сликарством и плесом. Прича која прати живот и успомене становника заборављене Каналске улице, као и њихову тиху борбу и суочавање са феноменом смрти, како једне заједнице, тако и једне историје.

Случајеви (док.)
Редитељка: Милица Раушки
Земља: Србија
Година: 2021
Трајање: 16’51’’
Језик: српски
Титл: енглески, српски
Продукција: Slobodna zona Junior (Fond B92)

Синопсис
Милош Раушки, зрењанински директор, ухапшен је без објашњења у својој канцеларији 1988. и одведен у самицу не знајући да ће тамо провести следећих годину и по дана што га чини најдужим притвореником у Југославији. Скоро све колеге и пријатељи тада устају против њега, али годинама касније сви се понашају као да се ништа није десило, мада слични случајеви настављају да се дешавају и другима деценијама касније.

Изјава ауторке
Милошев случај је окончан тако што су оптужбе против њега одбачене, али то није избрисало годину и по дана које је провео у самици, нити наслове у новинама. Годинама након хапшења људи су били у страху и златно доба Зрењанина је завршено. Милош је мој деда, а овим филмом желим да му одам почаст и укажем на неправду која је оставила далекосежне последице на породицу и заједницу.

О ауторки
Милица Раушки (26) рођена је у Зрењанину и апсолвент је Економског факултета у Београду. У лето 2019. поставила је представу Сан летње ноћи у Зрењанину, а трупа је била разнолика и сачињена махом од аматера. Тренутно је највише окупирана документарним филмом и његовим могућностима.

Приче из живота три жене (док.)
Редитељка: Тамара Зеленак
Земља: Србија
Година: 2021.
Трајање: 21’11’’
Језик: српски
Титл: енглески
Продукција: Slobodna zona Junior (Fond B92)

Синопсис
Три најважније жене у мом животу, у различитим животним добима, сусрећу се и разговарају о браку, породици, љубави, феминизму, прошлости и будућности.

Изјава ауторке
Када погледам дубоко у себе, видим своју сестру, тетку и баку. Желим да забележим и сачувам од заборава мозаик њихових сећања, успомена, жеља и наших заједничких тренутака.

О ауторки
Тамара Зеленак рођена је у Зрењанину пре седамнаест година. Ученица је Зрењанинске гимназије. Ово је њено прво искуство у свету филма.

Чији? Чија? Чије? (док.)
Режија: Јана Томан
Земља: Србија
Година: 2021
Трајање: 19’
Језик: српски, словачки
Титл: енглески, српски
Продукција: Slobodna zona Junior (Fond B92)

Синопсис
У Бољевцима крај Београда овакве ствари се већ 200 година дешавају, али ово је први пут да су се баш ове две породице нашле у ситуацији где је битно чији је он, а чија је она.

Изјава ауторке
Овај пројекат почео је као питање шта се дешава када се две особе различитих вероисповести желе венчати у цркви, али је и отворио многа за која нисмо ни били свесни да их имамо а која нису увек ни уско везана за религију. На овај начин желим да се чује глас евангелистичких Словака из Бољеваца, којима и сама припадам,а којима припада и моја најмлађа сестра Дануша, која је са својим вереником Стефаном централна личност овога филма.

О ауторки
Јана Томан (1995) основне и мастер студије завршила је на Учитељском факултету Универзитета у Београду а дошколовала се на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду. Бави се режијом позоришних представа за децу ,фолклором, кореограф је у Бољевачком КУД-у, дописник у новинама и за собом има бројне семинаре словачког језика и фолклора и позоришне режије, али, од свега тога, је највише увесељава педагошки рад са децом.

16.00 Старац и рода, прича о Маленој и Клепетану (док.)
Редитељ: Томислав јелинчић
Земља: Хрватска, Словенија, Италија
Година: 2020.
Трајање: 76’
Језик: хрватски
Улоге: Стјепан Вокић
Продукција: Antitalent Produkcija, Croatian Radiotelevision, RTV Slovenija, Tramal Films

ЗЕЛЕНА ЗОНА

СИНОПСИС
Старац и рода прича је о Маленој и Клепетану, родама о којим брине Стјепан Вокић, пензионер и удовац из Славонског Брода. Ловци су Маленој пре 28 година пропуцали крило и тако је заувек везали уз земљу. Узевши је себи, Стјепан јој је спасио живот. Од тада њих двоје своје дане проводе заједно, већином у ишчекивању новог пролећа и топлог времена.
Малена је 2002. Године на крову Стјепанове гараже пронашла љубав свог живота. Клепетан, како га је Стјепан назвао, враћа јој се сваке године те су заједно до сад одгајали преко 60 малених рода. Но, свака јесен донесе и тужан растанак – Клепетан и роде крећу на далеки пут натраг према Африци, а Малена остаје у селу са Стјепаном.
Без Стјепана Малена сигурно не би преживела зиму и дочекала свог Клепетана. А Стјепан, шта би Стјепан без Малене? Године пролазе, годишња доба се смењују и увек ситгну болне јесени, али и радосна пролећа. Ово је прича о Малној, Клепетану и Стјепану, о њиховој истинској оданости… али и дубокој самоћи.

О РЕДИТЕЉУ
Томислав Јелинчић је редитељ рођен у Загребу где живи и ради. Дипломирао је на студијама Филмске и телевизијске режије на Академији драмске умјетности, смер Документарни филм. Има и диплому са студија новинарства на загребачком Факултету политичких зананости. На Данима хрватског филма 2013. Године филмом Пун кофер проглашен је најбољим дебитантом, а исте је године његов филм Deadline/Lifeline на ZagrebDox-у победио у категорији Phonedox. На FRKI -Филмској ревији Казалишне академије 2015. Године освојио је Grand prix са филмом Борба. Тренутно ради као уредник и новинар на РТЛ телевизији.

ФЕСТИВАЛИ И НАГРАДЕ
Audience Award, Liburnia Film Festival 2020.
DocAviv Film Festival 2021.
K3 Film Festival 2020.

18.30 Радиограф једне породице (док.)
Редитељка: Firouzeh Khosrovani
Земља: Норвешка, Иран, Швајцарска
Година: 2020.
Трајање: 82’
Језик: фарски, француски
Улоге: Soheila Golestani, Christophe Rezai, Farahnaz Sharifi
Продукција: Antipode Films, RainyPictures, Dschoint Ventschr Filmproduktion AG

ЖЕНСКА ЛИНИЈА

СИНОПСИС
Ја сам производ иранске борбе између секуларизма и исламске идеологије. Љубавна прича мојих родитеља води нас од доба Шаха до Исламске револуције и невоља током Иранско-ирачког рата, па до данашњег времеа – све то у нашем дому у Техерану. У детињству сам стално била принуђена да бирам између родитеља, сваки дан сам трпела наметање са једне и прихватање са друге стране.

О РЕДИТЕЉКИ
Рпђена у Техерану, Фирузе Косровани се настанила у Италији како би наставила студије уметности на академији Брера. Након дипломирања 2002. Године вратила се у Иран и магистрирала новинарство. Она данас живи на реалцији Техеран-Рим.
Њен дебитантски филм, Life Train (2004), је документарни филм о „play“ терапији за децу која су претрпела трауму након земљотреса у Баму. Године 2007. Режирала је Rough Cut, филм о осакаћеним пластичним луткама у излозима Техерана, који је освојио тринаест награда на међународним филмским фестивалима.
Њено последње дело, Fest of Duty, прати две адолесценткиње како прелазе у зрело доба, осам година након њихове званичне верске иницијације. Филм је освојио награду OXFAM на IDFA 2014. Године.

ФЕСТИВАЛИ И НАГРАДЕ
Best Feature-Length Documentary, Best Creative Use of Archive, IDFA 2020
Movies That Matter, Special Mention, ZagrebDox 2021
Best Film, MakeDox Creative Documentary Film Festival 2021

21.00 Шпер иде у Холивуд (док.)
Редитељка: Vanessa Lapa
Земља: Израел, Немачка, Аустрија
Година: 2021.
Трајање: 98’
Језик: енглески, немачки, француски
Улоге: Albert Speer (archive footage)
Продукција: ORF, Realworks, Yes Docu

МЕЂУНАРОДНА СЕЛЕКЦИЈА

СИНОПСИС
Како је човек који је господарио животима 12 милиона робова одједном постао „добри нациста“? Прича о покушају Алберта Шпера да 1971. Године опере сопствену прошлост холивудском адаптацијом својих најпродаванијих мемоара из рата, Унутар Трећег Рајха.

О РЕДИТЕЉКИ
Ванеса Лапа је успешна новинарка, која је продуцирала и режирала преко 100 репортажа и документарних филмова за израелску телевизију. Године 2006. Основала је Realworks Ltd, независну продукцијску кућу специјализовану за документарни филм. У њене пројекте се убрајају Олмерт: Скривени документарни филм (2009) о бившем израелском премијеру и награђивани документарни филм The Decent One (2014), поглед у ум шефа СС-а Хајнриха Химлера, заснован на његовим личним дневницима, који је званичо одабран за програм Панорама на Берлиналу. Дугометражним документарним филмом о министру Трећег Рајха Алберту Шперу, Шпер иде у Холивуд Ванеса се 2020. године враћа на Берлинале и то у селекцији Berlinale Specials.

ФЕСТИВАЛИ И НАГРАДЕ

Best Director, Jerusalem Film Festival 2021
Berlin International Film Festival 2020

Loading...