17. Филмски фестивал Слободна зона / 9.11.2021. / 13.30

09.11.2021., 13:30

13.30 СТОП! Земља (игр.)
Редитељка: Kateryna Gornostai
Земља: Украјина
Година: 2021.
Трајање: 122’
Језик: украјински
Улоге: Maria Fedorchenko, Arsenii Markov, Yana Isaienko, Oleksandr Ivanov
Продукција: ESSE Production House

СЕЛЕКЦИЈА 14+ / SELECTION 14+

СИНОПСИС
Интровертна средњошколка Маша доживљава себе као аутсајдерку, осим када се дружи са Јаном и Сенијом које деле њене неконформистичке ставове. Док покушава да се снађе у тешком периоду претпоследње године средње школе, Маша се заљубљује на начин на који је тера да изађе из своје зоне комфора. Овај дебитантски филм украјинске редитељке Катерине Горностај је дубоко лична прича о сампоспознаји и неопходном стрпљењу које она изискује.

О РЕДИТЕЉКИ
Катарина Горностај је студирала биологију (2010) и касније новинарство (2012) на Кијевско-Мохила академији. Потом је завршила школу документарног филма и позоришта Марине Разбежкине и Михаила Угарова у Москви (октобар 2012-новембар 2013) и вратила се кући у Кијев. Сада се бави образованим документарним програмима и сопственим документарним и играним филмовима.

ФЕСТИВАЛИ И НАГРАДЕ
Crystal Bear, Generation 14plus – Best Feature Film, Berlin International Film Festival 2021
Odesa International Film Festival 2021

16.00 Света Еми (игр.)
Редитељка: Arace liLemos
Земља: Грчка, Француска, САД
Година: 2021.
Трајање: 111’
Језик: Tagalog, енгелски, грчки
Улоге: Abigael Loma, HasmineKilip
Продукција: Studio Bauhaus, Utopie Films, Nonetheless Productions

ХОРИЗОНТИ БАЛКАНА

СИНОПСИС
Када им се мајка врати на Филипине, две младе сестре, Еми и Тереса, остају саме у Атини где одабиру различите путеве у потрази за сопственим идентитетом. Терезу, потајно трудну са дететом грчког морнара, пригрлиће догматична харизматска католичка црква, у којој се Еми осећа као аутсајдер. Еми се окреће госпођи Кристини, старијој Гркињи која се бави алтернативним исцељивањем и код које је била запослена и мајка сестара. Како Терезина трудноћа напредује, Еми истражује мистериозне силе и способности у себи и мора да научи како да живи свој живот. Да ли ће успети да се помири са даровима и проклетством свога тела?

О РЕДИТЕЉКИ
Арацели Лемос је редитељка, списатељица и монтажерка рођена у Атини, а тренутно живи у Лос Анђелесу. Њен деби, Holy Emi, премијерно је приказан на Лоцарну 2021. године и освојио је FirstCutLab као филм у процесу настанка. Њен кратки филм, Мигел Алварез носи перику, приказан је на неколико фестивала широм света, укључујући Tampere, Outest и Leeds. Арацели је радила као монтажерка документарних филмова на награђеним играним филмовима и на Емијем награђеној KCET-oвој документарној серији Lost LA.

ФЕСТИВАЛИ И НАГРАДЕBest First Feat
Best First Feature – Special Mention, Locarno International Film Festival 2021

18.30 Алеф (док & игр.)
Редитељка: Ива Радивојевић
Земља: САД, Хрватска, Катар
Година: 2021.
Трајање: 91’
Језик: шпански, арапски, српски, грчки, непалски, таи, зулу и енглески
Улоге: Anne Waldman, Guillermina Pico, BouamamaBenFareh, Žarko Laušević
Продукција: Ivaasks Films, Picture Palace Pictures

МЕЂУНАРОДНА СЕЛЕКЦИЈА

СИНОПСИС
Алеф је путопис о искуству, путовање с циљем проналажења тачке повезаности, јасноће, разумевања кроз језик, географију и доживљаје. Мисли, идеје и снови протагониста, у десет земаља са пет различитих континената, откривају се кроз разговоре, активности и дубоко промишљање. Ове удружене приче служе као делић слагалице, која води ка ономе што је писац Хорхе Луис Борхес назвао „незамислим универзумом“.

О РЕДИТЕЉКИ
Ива Радивојевић рођена је у Београду и провела је своју младност у Југославији и на Кипру. Она је уметница и редитељка, која тренутно своје време дели међу просторима субарктичке Аљаске, Бруклина и Лезбоса. Њен рад се представља као скуп фрагмената (опажања, поезије, слика, звукова, мелодија, језика) који се заједно спајају у једну промишљену целину. Бави се темама измештаја и припадања, настојећи да се повеже са метафизичким или магичним. Ивини филмови су приказани на фестивалима NYFF, Roterdam IFF, CPH:DOX, SXSW, DocLisboa, у Музеју савремене уметности (Њујорк), на PBS-уи New York Times Op-Docs-у. Добитница је награда: Sundance Art of Non-Fiction Fellowship, Guggenheim Fellowship, Princess Grace Special Project Award and Film Fellowship.

ФЕСТИВАЛИ И НАГРАДЕ:
27th Sarajevo Film Festival 2021
New directors/New films 2021

21.00 Случај: Ти (док.)
Редитељка: Alison Kuhn
Земља: Немачка
Година: 2020.
Трајање: 80’
Језик: немачки
Улоге: Isabelle Bertges, Gabriela Burkhardt, Alison Kuhn
Продукција: Filmuniversität Babelsberg Konrad Wolf

ЖЕНСКА ЛИНИЈА

СИНОПСИС
Пет глумица тренутно воде правну битку након што су доживеле системско сексуално и насилно злостављање. О овоме се није много знало. Случај: Ти истражује шта се тада догодило и како то утиче на њихове животе данас.

О РЕДИТЕЉКИ
Елисон Кун је немачка глумица, списатељица и редитељка. Рођена је 1995. Године у Сарбрикену, у Немачкој. Кун је завршила драмску школу у Келну, а тренутно живи у Берлину. Освојила је националну награду за малде песнике „lyrix“ 2017. Године и од тада је похађача списатељске радионице у оквиру Литерарног колоквијума Берлин. Ради као глумица и сценаристкиња за филм и телевизију, док упоредо студира режију на филмском универзитету Бабелзберг Конрад Волф у Потсдамз. Њен први дугометражни документарац Случај: Ти имао је светску премијеру на IDFA 2020. Године.

ФЕСТИВАЛИ И НАГРАДЕ
Student Award, DokfestMunchen 2021
Best Music in a Documentary, Max Ophüls Festival 2021

Loading...