Концерт пијанисте Стефана Ивковића

29.11.2021., 20:00

Награђивани пијаниста млађе генерације Стефан Ивковић наступиће у Галерији Артгет поново након три године и извешће дела романтичарских композитора Шуберта, Листа, Шопена и Грига.

Културни догађаји се одржавају уз прописане епидемиолошке мере за сузбијање ширења вируса COVID-19, те је број места за публику у Галерији Артгет ограничен. Молимо Вас да своје место резервишете пријавом на damjana.njegic@kcb.org.rs или телефоном на 011 2622 058. Пријављивање је могуће до 12 сати на дан концерта или док се места не попуне.

Програм:
Франц Шуберт
Емпромпти у Ес–дуру, оп. 90/2
Емпромпти у Гес–дуру, оп. 90/3

Франц Лист
Трансцендентална етида бр. 12 у бе–молу (Мећава)

Фредерик Шопен
Балада бр. 2 у Еф–дуру, оп. 38

Едвард Григ
Балада у ге–молу, оп. 24

Биографија:
Стефан Ивковић (Јагодина, 1989) је музичко образовање започео у МШ Станисалв Бинички у Београду и то у класи хармонике проф. Владе Милановића и класи клавира проф. Љерке Вукеље. Од 1999. године похађао је МШ Коста Макојловић. Током школовања освојио је 16 првих награда на такмичењима у Србији за оба инструмента, као и две прве награде на међународним такмичењима хармонике у Словачкој и Новом Кнежевцу. Након што је освојио трећу награду на међународном такмичењу у Кошицама 2001. године, добио је позив од Музичког института Barratt Due у Ослу да школовање настави у Норвешкој у њиховој Школи за младе таленте. Како би био у могућности да прихвати ову понуду, Ивковић се са родитељима преселио у Норвешку 2002. године и у Школи за младе таленте учио у класама пијаниста као што су Марина Пјасовеа (Русија), Јиржи Глинка (Ћешка) и Јоко Тода (Јапан). Завршио је потом четворогодишње студије на конзерваторијуму Музичког института Barratt Due са највишим оценама код професора Хелге Ћексус и Ханса Палсона, а 2014. године и мастер студије на државној Норвешкој музичкој академији у Ослу, у класи проф. Јенса Харалда Братлија. Усавршавао се на часовима код пијаниста и професора Арба Валдме, Анџеја Јашинског и Кевина Кенера и на мајсторским курсевима Гордона Бека, Пјетра Де Марије, Бориса Блоха, Еугена Инђића, Ховарда Гимсеа, Еинара Стена Неклеберга, Џефрија Свона и Клаудија Мартинеза. Током студија у Норвешкој, Стефан је освојио награде на значајним такмичењима: прво место на Норвешком државном такмичењу Омладинско музичко првенство (2005), финалиста Међународног такмичења Jeunesses Musicales Мусицалес у Букурешту (2006), четврто место на Нордијском клавирском такмичењу у Њуборгу (2007) као најмлађи учесник међу такмичарима до 29 година старости, друго место на Скандинавско-балтичком такмичењу пијаниста у Малмеу (2008) поново као најмлађи такмичар међу пијанистима до 30 година старости.  Као победник на конкурсу Симфонијског оркестра Barratt Due извео је Шопенов Концерт за клавир у еф-молу у сали Консертхус у Ослу. Снимак овог концерта издат је као компакт диск 2009. године. Одржао је концерте у Бергену, Ослу, Харстаду, Аскеру и Лилехамеру у Норвешкој, као и у  Београду, Параћину и Крагујевцу, а такође је наступао у Естонији, Италији, Француској и Швајцарској. У Паризу је, на позив проф. Кевина Кенера, учествовао у емисији о Шопену коју је емитовала Пољска телевизија 2009. године. Паралелно са својим музичким мастер студијама, Стефан Ивковић је завршио и мастер студије математике на Универзитету у Ослу са највишим оценама, и од јесени 2016. је на докторским студијама на Математичком факултету у Београду. Тренутно живи у Београду где је запослен као истраживач сарадник на  Математичком институту САНУ.

Loading...