Концерт пијанисте Вање Шћепановића

06.12.2021., 20:00

Вања Шћепановић је млади пијаниста који је посвећен интерпретацији дела савремених српских композитора, а у Галерији Артгет ће овога пута извести дела Маринковића, Стојадиновић Милић, Жебељан, Бркљачића, Божића и Јевтића. Kонцерт је реализован уз подршку СОКОЈ-а.

Културни догађаји се одржавају уз прописане епидемиолошке мере за сузбијање ширења вируса COVID-19, те је број места за публику у Галерији Артгет ограничен. Молимо Вас да своје место резервишете пријавом на damjana.njegic@kcb.org.rs или телефоном на 011 2622 058. Пријављивање је могуће до 12 сати на дан концерта или док се места не попуне.

Програм:
Горан Мaринковић
Звона

Милана Стојадиновић Милић
Tristezza за Драгана

Исидора Жебељан
Сарабанда

Иван Бркљачић
Три аутобиографска фрагмента

Светислав Божић
Византијски мозаик у девет слика (избор)
Грачаница
Пантелејмон

Лирика Атоса

Иван Јевтић
Свита игара

 

Биографија:
Вања Шћепановић је завршио мастер и специјалистичке студије клавира на ФМУ у Београду, са највећим успехом. Октобра 2019. године одбранио је докторски уметнички пројекат на одсеку за камерну музику под називом Синестезија и улога боја у обликовању интерпретације у камерном делу Квартет за крај времена Оливијеа Месијана.  У оквиру докторског уметничког пројекта извео је дела канадске композиторке Алексине Луи Одјеци времена и француског композитора Оливије Месијана Квартет за крај времена. Знања је стицао у класама руског педагога Владимира Бочкарјова, потом Александра Сердара, Љиљане Вукеље и Горана Маринковића. Одржао је велики број целовечерњих концерата изводећи капитална дела композитора од барока до 21. века, као и велики број концерата са премијерно изведеним делима српских, италијанских, словеначких, америчких и јерменских композитора. Такође, реализовао је и низ концерата на  фестивалима у Италији (Nei Suoni Dei Luoghi и Carniarmonie), Бањој Луци (Дани Флауте), Србији (Тисин цвет, Роси Фест, Арлем, Врњци, Трибина композитора), а наступао је као солиста и камерни извођач у Србији, Црној Гори, Словенији, Хрватској, Италији, Француској и Канади. Посебан део његовог концертног репетоара чине дела домаћих аутора, која је изводио у различитим саставима, а најчешће као члан Трија Аратос. Издваја се његова интерпретација Концерта за кларинет, клавир и гудачки оркестар композитора и академика Ивана Јевтића, са УА МО Станислав Бинички. Неколико пута је био клавирски сарадник на извођењу оперске представе Дон Ђовани В. А. Моцарта са Удружењем оперских уметника Bell’Opera и са хрватским оперским удружењем Opera Panonica, у Дубровачком позоришту. Учесвовао је и у концертном извођењу опере Тако чине све В. А. Моцарта у организацији Удружења уметника АртНет из Београда. Полазник је бројних мајсторских курсева клавира, од којих се издвајају трогодишње мајсторске радионице клавира код пијанисте и професора Владимира Овчиникова (Русија – Конзерваторијум Чајковски). Запослен је на Факултету уметности у Приштини, у звању уметничког сарадника.

 

 

Loading...