Представљање компакт-диска РЕТИДЕ са делима Владимира Тошића

06.12.2021., 19:00

На промоцији компакт-диска пијанисткиње Љиљане Вукеље под називом РЕТИДЕ са делима Владимира Тошића учествоваће пијанисткиња, рецензенти ред. проф. ФМУ Дејан Синадиновић и ред. проф. Владимир Цвијић, као и аутор Владимир Тошић. Диск је издао ФМУ у Београду уз финансијску помоћ СОКОЈ-а.

Биографије:
Пијанисткиња Љиљана Вукеља се после завршених основних и магистарских студија у класи проф. Невене Поповић на ФМУ у Београду, усавршавала код пијанисте и професора Мишела Берофа у Фрајбургу, а потом и на Конзерваторијум у Лозани код пијанисте и диригента Жан-Франсоа Антониолија. Истовремено је активно учествовала и на мајсторским курсевима Ј. Сљесарјева, М. Далбертоа, Д. Башкирова, С. Доренског и А. Штаркмана. Докторирала је на ФМУ у Београду под менторством Дејана Синадиновића на тему Савремено извођење клавирских дела М. Равела, Ж. Енескуа и А. Дитијеа. Љиљана Вукеља је добитник бројних признања на такмичењима у Србији, као и награда на такмичењима за младе у Риму, Тортони, Анкони (Италија), Науену (Немачка, 2006) и Гајару (Француска, 2004).
Као солиста и камерни музичар наступала је у значајнијим салама у Београду, као и широм Србије, у Републици Српској, Босни, Хрватској, Црној Гори, Румунији, Француској, Италији, Немачкој, Швајцарској, Ирској и САД. Наступала је као солиста са оркестрима Београдске филхармоније, Симфонијским оркестром РТС, УА Станислав Бинички, Темишварском филхармонијом, камерним оркестром Про Класика и диригентима као што су Жан-Франсоа Антониоли, Емил Симон, Давид Порцелајн, Анатолиј Новицки, Биљана Радовановић и Венсан Монтеј. Такође, наступала је и на фестивалима БЕМУС, БЕЛЕФ, БУНТ, Трибина композитора, Фестивал минимализма (Србија), Музички Темишвар (Румунија), Хавелендише Фестшпиле, Мовиментос (Немачка), Музички фестивал Галвеј (Ирска), Котор Арт (Црна Гора)…
Сезоне 2016/17, у дуу са пијанистом В. Цвијићем издала је ЦД са музиком за два клавира композитора Владимира Тошића, а у марту 2020. објављен је њен солистички компакт диск “РЕТИДЕ” са композицијама истог аутора. Са Сандром Белић је наступила у оквиру циклуса „Бетовен у галерији РТС“, а овај концерт је уврштен у десет најзначајнијих музичких догађаја у 2020. години. Љиљана Вукеља је ангажована као ванредни професор клавира на ФМУ у Београду. Члан је УМУС-а.

Владимир Тошић (Београд, 1949) је композитор, мултимедијални уметник, редовни професор Факултета музичке уметности у Београду. Студије композиције завршио је у класи Василија Мокрањца на истом факултету. Током студија је почео да делује јавно као аутор у тадашњој Југославији а затим и у иностранству (Француска, Мађарска, Италија, САД…). Освојио је прву награду на конкурсу за композицију Thomas Bloch (Париз, 2000) и трећу награду на такмичењу за композицију Gitarrentage für Kinder (Немачка, 2011). Основа стваралачког приступа Владимира Тошића је редукционистички принцип изградње дела. Сва његова остварења су заснована на веома малом броју различитих елемената, а понекад чак и на само једном (боји, ритму, хармонији…). Једна од битних и изразитих особина његовог стваралаштва је процесуална организација. Дело настаје веома поступним развојем почетног језгра помоћу изабраног поступка без наглих промена и без сукоба различитих музичких материјала. Може се рећи да скоро сва његова дела имају важне, и лако уочљиве, заједничке особине: процесуалну организацију, симетричну лучну форму, репетитивност и инсистирање на боји. Најважнија дела Владимира Тошића су: Вариал, Дуал, Триал, Воксал, Фисија… Све ове композиције имају неколико верзија за различите инструменте и саставе.

Loading...