Представљање фото-монографије Синише Влајковића „АНАХРОНИКЕ 1995–2020“

10.02.2022., 18.00

                                                                                                      Синиша Влајковића Плеј стејшн, Аман, Јордан, 2008.

Четвртак, 10. 2. 2022.
18.00 Представљање фото-монографије Синише Влајковића АНАХРОНИКЕ 1995–2020
Говоре: Срђан Вељовић и Синиша Влајковић
Модераторка: Весна Даниловић
Галерија АРТГЕТ, Трг републике 5/I

……..

Живећи у Бејруту и Дубаију и путујући по Блиском истоку, Синиша Влајковић је почео да фотоапаратом бележи своје утиске и доживљаје овог сложеног, мултиетничког и мултиконфесионалног, историјски слојевитог, турбулентног али увек инспиративног дела света. Тако је настала збирка фасцинантних фото-докумената који одсликавају блискоисточну средину онако како ју је Влајковић спознао и искусио.
Призори са градских улица, индустријски и рурални крајолици, слике људи, њиховог окружења, обичаја и свакодневних активности које је Влајковић ухватио кроз објектив фотоапарата, самом селекцијом мотива и естетским приступом филтрирани су кроз ауторову личност, али су временом постале и више од пуке опсервације уметника на тему Блиског истока. Откривајући нова места и крећући се напред кроз простор, Влајковић је истовремено путовао и уназад – кроз време. Његове фотографске хронике почеле су да постају и својеврсно унутрашње путовање: прикупљајући визуалне репере Влајковић је све више откривао паралеле између света којим се кретао и оног из његових сећања на бившу Југославију, тај подједнако сложен географски, политички и културни простор у којем је одрастао. Стварајући визуалну хронику својих путовања Блиским истоком, он је у затеченим призорима који су га привлачили почео да препознаје трагове једног другог њему познатог простора из једног давно прошлог времена. У укрштању ова два искуства, искуства хроничара који открива нову средину и искуства препознавања детаља који ће оживети уметникова сећања на његову домовину из седамдесетих и осамдесетих година прошлог века, настајале су фотографије сабране у овој монографији.
У том смислу, визуални документи представљени у књизи јесу сведочанства о времену и простору у коме се настали, али су истовремено на зачудан начин и анахрони, као призори који се отимају свом времену и захватају дубље и даље од њега. Управо у томе и лежи њихова естетска моћ: у снажном прожимању прошлости и садашњости, интимних сећања и објективне слике стварности, уметникових успомена на одрастање на Балкану и утисака са путовања Блиским истоком. Ове на први мах непомирљиве категорије уметнички су обједињене у „анахроничним“ фотографијама Синише Влајковића.
Отуд и овакав наслов монографије. Јер „анахроникa“, кованица начињена од појмова „анахронизам“ и „хроника“, сажето описује карактер фотографског опуса Синише Влајковића насталог током последњих 25 година, а који је овде представљен у тематски заокруженим циклусима названим „Американа“ (1995), „Поново нађено време“ (2003–2008), „Genius loci“ (2006–2012), „Подстанице“ (2007–2013), „Балкански џез“ (2013–2020) и „Ларго“ (2009–2020).
Монографија садржи 75 репродукција, предговор независне кустоскиње из Њујорка, Ларе Пан, ауторски текст историчарке уметности и кустоскиње из Њујорка, Јоване Стокић, као и разговор са Синишом Влајковићем чији је аутор мађарски историчар уметности Золтан Шомхеђи.

Синиша Влајковић је рођен 1969. године у Београду. Након што је дипломирао на Одсеку за просторно планирање Географског факултета Универзитета у Београду, преоријентисао се на графички дизајн и маркетинг и радио је као арт директор водећих маркетиншких агенција у Београду, Лондону, Бејруту, Дубаију и Абу Дабију. Своје радове је излагао на међународној сцени и објављиваo у бројним значајним публикацијама. Члан је Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије (УЛУПУДС) и кустос Београдског месеца фотографије.
Веб презентација: sinisavlajkovic.com
Инстаграм: the_anachronicles

Loading...