Концерт флаутисткиње Андријане Аћимовић и флаутисткиње Ане Каличанин Радивојевић

28.03.2022., 20:30

Флаутисткињи Андријани Аћимовић, која је завршила основне и мастер студије у Немачкој, овом приликом ће се придружити колегиница Ана Каличанин Радивојевић, асистенткиња на Катедри за дувачке инструменте на ФМУ у Београду, како би представиле програм за дуо флаута који немамо често прилику да чујемо.

Програм:
Карл Филип Емануел Бах
Дуо за флауту и виолину, H. 598
Andante
Allegro
Allegretto

Лудвиг ван Бетовен
Дуо за две флауте у Ге–дуру, WoO26
Allegro con brio
Minuetto quasi Allegretto

Клод Дебиси
Сиринкс за соло флауту
AНА КАЛИЧАНИН РАДИВОЈЕВИЋ

Волфганг Амадеус Моцарт
Дует бр. 1 из Три дуета, K. 156
Allegro maestoso
Rondo

Шуламит Ран
Источни ветар за соло флауту
АНДРИЈАНА АЋИМОВИЋ

Жорж Бизе
Кармен свита (избор), аранжман за две флауте Курта Валтера
I Overture
VI Danse Bohème

Феликс Менделсон
Scherzo из музике за представу Сaн летње ноћи

Биографије:
Андријана Аћимовић (Ужице, 1993) је завршила основне студије на Музичкој академији у Мајнцу (Hochschule für Musik Mainz) у класи Дејана Гаврића. Осим усавршавања на модерној флаути, интензивно се бавила и свирањем барокне траверзо флауте, у класи Сузане Кајзер. Сарађивала је са реномираним професорима и солистима као што су Сара Лувијон, Томас Рихтер, Максанс Ларију, Штефани Винкер, Наташа Марић и други. Завршила је мастер студије на Музичкој академији у Хамбургу (Hochschule für Musik und Theater Hamburg) у класи Јургена Франца. Године 2021. је уписала мастер камерне музике на Музичкој академији у Хамбургу заједно са харфисткињом Луизик Дулбеко у класи Никласа Шмита.
Имала је прилику да наступа са низом симфонијских и камерних оркестара у Мајнцу, Висбадену, Ханауу, Кобленцу, Франкфурту, Хамбургу и другим градовима. У концертној сезони 2015/16. је била запослена на позицији друге флауте у Државном симфонијском оркестру у Мајнцу (Philharmonisches Staatsorchester Mainz) у Немачкој. У наредној сезони је у истој филхармонији била ангажована као хонорарни сарадник.
У току школовања је била више пута награђивана на националним и интернационалним такмичењима. Од 2018. године је стипендиста Јехуди Менухинове фондације Yehudi Menuhin Live Music Now у оквиру које активно наступа са више камерних састава. У истој години је одликована стипендијом за надарене студенте од стране Министарства за науку града Хамбурга.
Од 2021. године  је запослена на позицији друге флауте са пиколом у Београдској филхармонији.

Ана Каличанин Радивојевић (1990) је завршила основне и мастер студије на ФМУ, у класи Љубише Јовановића. Године 2018. је магистрирала на Универзитету за музику и извођачке уметности у Бечу, у класи Валтерa Ауера и Барбаре Гислер Хасе. Усавршавала се и на Универзитету за музику и извођачке уметности у Грацу, у класи Ервинa Кламбауера. Тренутно је студент докторских академских студија на ФМУ у Београду.
Добитник је бројних награда од којих се издвајају прве награде на такмичењима Антон Еберст, Охридски бисери, Млади виртуоз, као и трећа награда на такмичењу дувачких инструмената Интермузика (Аустрија). Један је од малобројних стипендиста фондације Др. Роберт и Лина Тил-Дур (Швајцарска) и Вернер Трип Меморијалног фонда (Аустрија).
Усавршавала се са светски признатим флаутистима. Сарађивала је са оркестрима као што су Краљевски концертгебау оркестар Амстердам, Тонкунстлер оркестар Аустрија, Немачка филхармонија младих, Веберн симфонијски оркестар из Беча, Веберн камерна филхармонија из Беча, као и са диригентима попут Зубина Мехте и Семиона Бичкова. Године 2014. је положила аудицицију за Омладински оркестар Густав Малер, а 2018. године аудицију за Летњу академију Бечке филхармоније Ангелика Прокоп. Била је активни учесник Фестивала флаута у Пекингу.
Од 2021. године je запослена као асистент на Катедри за дувачке инструменте, уметничка област флаута, на ФМУ у Београду. Исте године је примљена на место соло флауте Београдске филхармоније, где је пре тога била запослена на позицији друге флауте са пиколом. Од 2017. године хонорарни је сарадник СО РТС на позицији прве флауте и стални хонорарни сарадник Бечког Резиденц оркестра са којим наступа више од 100 пута у сезони.

Loading...