Концерт флаутисткиње Драгане Јовановић и пијанисткиње Сандре Јакоповић

21.03.2022., 20:30

Драгана Јовановић је завршила мастер студије на Факултету музичке уметности у Београду и на Високој школи за музику у Нирнбергу. Сандра Јакоповић је завршила трогодишње специјалистичке постдипломске студије супериор виртуозите у Паризу. Публици ће се представити делима за флауту и клавир Сен-Санса, Видора, Моцарта и Шуберта.

Програм:
Камиј Сен-Санс
Романса за флауту и клавир, оп. 37

Шарл-Мари Видор
Свита за флауту и клавир, оп. 34
Moderato
Scherzo
Romance
Final

Волфганг Амадеус Моцарт
Рондо за флауту и клавир у Де–дуру, K. Anh. 184 (по Ронду за виолину, К. 373)

Франц Шуберт
Интродукција и варијације, Д. 802

Биографије:
Драгана Јовановић (Приштина, 1992) је завршила Средњу музичку школу у Нишу. Дипломирала је и завршила мастер студије у класи Љубише Јовановића на Факултету музичке уметности у Београду. Мастер академске студије завршила је и на Високој школи за музику у Нирнбергу у класи Маркоса Фрегнанија. Добитница је бројних награда и признања на такмичењима у земљи и иностранству. Била је члан Међународне летње академије Топенкурсет у Норвешкој (2011). Наступала је на Међународном фестивалу флаутиста у Кини (2014).
Сарађивала је са оркестром Београдске филхармоније и оркестром Камерата Сербика. У школској години 2014/ 2015. је била демонстратор и сарадник у настави у класи Љ. Јовановића на ФМУ. Стипендисткиња је Фонда за младе таленте Републике Србије и добитница награде Доситеја за постигнуте резултате у току школовања, као и стипендисткиња Високе школе за музику у Нирнбергу.
У Немачкој је сарађивала са оркестром Нирнбершке филхармоније, Нирнбершким симфоничарима, као и оркестром у Хамелбергу. Била је стипендисткиња Међународне летње академије (ИСА) у Пајербаху у Аустрији, где се усавршавала код еминентних професора Андрее Либеркнехт и Феликса Ренглија. Са дувачким квинтетом у оквиру Академије је освојила награду за најбоље извођење композиције за овај састав. Наступала је као солиста са оркестром у Мариенбаду у Чешкој.
Усавршавала се код бројних флаутиста и педагога, као што су Емануел Паи, Петар-Лукас Граф, Алиће Морценти, Жан-Клод Жерард, Марио Кароли, Керин Ливајн, Бартолд Кујикен, Еугениа Молинер и Мартин Кофлер.
Предавала је флауту у МШ Штиглер у Нирнбергу и у МШ Др Војислав Вучковић у Београду. Тренутно је запослена као професор у Немачкој школи у Београду.

Сандра Јакоповић (Никозијa, 1989) је почела да свира клавир са пет година. Прва три разреда основне школе је завршила по програму Тринити колеџа из Лондона. Завршила је Основну и СМШ Др Војислав Вучковић у Београду, у класи Катарине-Регине Стојковић. Основне и мастер академске студије је завршила на Факултету музичке уметности у Београду у класи Дејана Стошића. Завршила је трогодишње специјалистичке постдипломске студије супериор виртуозите у Паризу (2017).
Освајала је награде на међународним и домаћим такмичењима, а једно од најважнијих признања је добила када је имала десет година – као лауреат је освојила Гранд При у Женеви.
Снимала је за ТВ РТС. Наступала је у Сали СКЦ-а, Великој дворани Коларчеве задужбине, Галерији Коларца, Дому Војске, Артгету, Великој сали Шлос Лаудона у Бечу, као и у Цркви Св. Духа у Котору. Године 2015. је одржала реситал у цркви Св. Софије на затварању фестивала Охридско лето, а на истом фестивалу наступала је и две године касније. Усавршавала се у Женеви (2008–2010) код Ђорђа Милојковића. Похађала је престижни Винер Мастеркурс у Бечу (2011, 2012).
Усавршавала се код еминентних професора као што су Пиотр Жуковски, Маурицио Морети, Кристофер Хинтерхубер, Арбо Валдма, Мартин Хуес.

Loading...