Концерт виолинисте Жан-Самјуела Беза и пијанисте Жан-Лика Терјена

07.03.2022., 20:30

Дуо је основан 2016. године, а само годину дана касније су освојили највишу награду на Међународном такмичењу Luigi Zanuccolli у Италији. Од тада наступају широм Европе и Северне Америке. Прошле године су снимили први диск посвећен фантазијама, укључујући оне Шумана, Месијана и Шенберга, као и поручену фантазију француско-јерменске композиторке Ежени Алесен. На турнеји Фантазија, осим у Србији, наступиће и у Украјини, Словачкој, Мађарској, Аустрији, Швајцарској, Француској и Белгији.

Програм:
Гистав Самазој
Елегична фантазија

Ежени Алесен
Фантазија Artsakh (српска премијера)

Андре Матје
Fantaisie brésilienne/Désir

Роберт Шуман
Фантастични комади, оп. 73
Zart und mit Ausdruck
Lebhaft, leicht
Rasch und mit Feuer

Лили Буланже
Ноктурно

У пролећно јутро

Фриц Крајслер
Бечка рапсодична фантазија

Биографије:
Жан-Самуел Без (Jean Samuel Bez, Француска) се рано посветио камерном музицирању и почео да наступа у различитим камерним саставима на локалној сцени и фестивалима. Са највишим похвалама за виртуозност и изванредне способности завршио је Конзерваторијум у граду Ријеј Малмезон. Дипломирао је на Краљевском конзерваторијум у Бриселу у класи Вероник Богартс, а 2016. године му је додељена Pappaerts Prize, награда за изузетан академски пут. Усавршавао се на Универзитету за музику и извођачке уметности у Бечу код Михаела Фришеншлагера.
Добитник је стипендија и бројних награда на међународним такмичењима као што су награда жирија на Међународном музичком такмичењу на Малти (2015), награда Hanseez-Castilhon, награда фондације Horlais Dapsens у Бриселу (2016), прва награда на Међународном музичком Свирел у Словенији (2017) и прва награда на Међународном такмичењу Luigi Zanuccoli у Италији. Наступао је као солиста са Оркестарским ансамблом Дижона, Универзитетским оркестром Бургундије, Филхармонијом Чешке Будјејовице и оркестром Sotiropoulos Camerata из Брисела.
Његова приврженост камерном музицирању је јачала у контакту са еминентним ансамблима као што су Манфред квартет и Данел квартет. Током година је имао задовољстов да свира са музичарима као што су пијаниста Жан-Клод Ванден Ејнден, виолинисти Хагаи Шахам и Гли Шарон, и виолончелиста Иштван Варга. Свестан значаја савремене музике, често сарађује са композиторима и изводи савремени репертоар. Године 2015. је био лауреат пројекта Young Bozar, као члан састава 2Väinö. Заједно са виолинисткињом Џенифер Пио у оквиру пројекта 2Väinö развија нови концепт класичног концерта, ослањајући се на мултимедијалост и спајање виртуозног звука виолине и светлосних инсталација. Такође наступа са исландском вокалном инди-фолк групом Árstídir (Годишња доба).

Канадски пијаниста Жан-Лик Терјен сматра да је његов посао као музичара да помера границе – језика, културе, времена… што га је повело на путовање Канадом, Европом, Азијом. Клавир је почео да свира са шест година а наредне године је почео да наступа јавно и да осваја регионална и национална такмичења. Завршио је Музички конзерваторијум у граду Труа Ривјер и стекао диплому на Универзитету Моцартеум у Салцбургу захваљујући стипендији Канадског савета за уметност. По повратку у Канаду, студирао је у школи Глен Гулд (програм Ihnatowycz за напредне студенте клавира) у класи Маријете Орлов. Ове године у истој школи похађа резиденцијални програм за међународно извођење. Освојио је прво место на такмичењу Mauro Paolo Monopoli Prize у Италији, као и CMC Stepping Stone. Проглашен је за једног од 30 најбољих музичара испод 30 година од стране радијске мреже CBC Music.
Његов први соло албум (у издању Orpheus Classical) из 2021. године садржи Дебисијеве прелиде као и Терјенову транскрипцију Листове симфонијске поеме Прелиди. Диск је проглашен за једно од најбољих издања у 2021. години од стране радијске мреже CBC Music.

Loading...