Концерт Камерног дуа Миона Барбул – Владимир Станишић

04.04.2022., 19:00

Кларинетиста Владимир Станишић и пијанисткиња Миона Барбул редовно наступају заједно дужи низ година. Овом приликом ће се представити делима Роте, Бургмилера, Сен-Санса, Поповића и Манганија.

Програм:
Нино Рота
Соната за кларинет и клавир у Де–дуру
Allegretto scorrevole
Andante
Allegro scorrevole

Норберт Бургмилер
Дуо за кларинет и клавир, оп. 15

Камиј Сен-Санс
Соната за кларинет и клавир, оп. 167 (избор)
I Allegretto
II Allegro animato

Огњен Поповић
Banat Dance

Микеле Мангани
Pagina d’Album

Биографије:
Владимир Станишић (1997) је музичко образовање започео у класи Николе Грујевског у МШ Јован Бандур у Панчеву, а наставио код Киш Шамуа у чијој класи је и завршио основно и средње музичко образовање. Завршио је основне студије на ФМУ у класи Огњена Поповића у чијој класи је 2021. године уписао и мастер студије.Постигао је значајне резултате на такмичењима, од којих се посебно издвајају прве награде на међународним такмичењима у Пожаревцу (2014), Даворин Јенко (Београд, 2015, 2017), као и Лауерат у Скопљу (2017). Добитник је стипендије Министарства просвете, као и награде града Панчева као један од најбољих студената тога града. Члан је камерних ансамбала и Београдских симфоничара са којима редовно наступа. Имао је прилику да наступа и на панчевачком фестивалу Classic Fest. Наступао је у оркестру Београдске филхармоније, а 2019. године је постао и полазник пројекта Филхадемија. Усавршавао се код истакнутијих кларинетиста међу којима су Огњен Поповић, Анџи Маевски (соло кларинетиста Норвешке опере и балета), као и Вељко Кленковски. Наступао је широм Србије, као и у иностранству (Немачка, Словенија, Црна Гора, Италија, Македонија, Словачка, Босна и Херцеговина). Године 2017. је изабран да представља ФМУ и класу кларинета на међународном фестивалу Danube у Немачкој. Као камерни музичар је сарађивао са солистима као што су Огњен Поповић, Вељко Кленковски, Ненад Васић, Ненад Јанковић, Бојан Пешић и Михаило Саморан. Редовно наступа са пијанисткињом Мионом Барбул. Радио је као професор кларинета у Музичкој школи у Панчеву, а од 2021. године предаје у МШ Ватрослав Лисински у Београду.

Миона Барбул (1989, Панчево) је завршила ОМШ Јован Бандур у класи Ивана Динића у родном граду а  средњу музичку школу код Габриеле Динић у истој школи. Студије клавира започела је 2008. године на Факултету уметности у Нишу, у класи Зорана Јанчића, а од 2009. године наставља студије на ФМУ у Београду, у класи Наташе Митровић, у чијој класи је дипломира и завршила мастер студије са оценом 10. Завршила је специјалистичке студије, са оценом 10, на Катедри за камерну музику у класи Тее Димитријевић. Освајала је награде на многим такмичењима у Србији и иностранству. Усавршавала се на курсевима Јурија Кота, професора на Националној музичкој академији у Кијеву, као и код многих других педагога. Добитник је стипендије Министарства просвете, као и награде града Панчева као један од најбољих студената тога града. Као солиста и камерни извођач наступала је широм Србије и у иностранству и учествовала на многим фестивалима попут Бољшој фестивала (Мокра Гора, 2014–2016). Наступала је као сарадник Симфонијског оркестра Радио-телевизије Србије (свирајући челесту). Педагошким радом је почела да се бави 2010. године у МШ Јосиф Маринковић у Вршцу, након чега је радила као професор клавира и клавирски сарадник у Балетској школи Димитрије Парлић у Панчеву. Од 2019. године остварује се као клавирски сарадник у МШ Јован Бандур у Панчеву.

 

 

 

Loading...