Концерт „КЛАВИР И ФЛАУТА У ДЕЛИМА СРПСКИХ АУТОРА“

04.04.2022., 20:30

Флаутиста Дејан Гаврић и пијанисткиња Маја Рајковић осмислили су пројекта под називом „Клавир и флаута у делима српских аутора“ који чине низ концерата на којима изводе дела српских композитора писаних за њихове инструменте. Један од концерта извешће у Галерији Артгет, а на програму су дела композитора Петра Стојановића, Петра Коњовића, Марка Тајчевића, Константина Бабића, Дејана Деспића, Иване Стефановић, Владимира Тошића, Вере Миланковић, Милане Стојадиновић-Милић, Наташе Богојевић и Иване Огњановић. Покровитељ овог пројекта је СОКОЈ. Улаз је слободан.

Фото: Оља Радмановић

Програм:
Петар Стојановић (1877–1957)
Песма без речи за флауту и клавир

Вера Миланковић (1953)
Три прелида за клавир
Pensoso
Semplice
Lieto

Дејан Деспић (1930)
Партита, оп. 60 за флауту соло

Ивана Стефановић (1948)
Лагум за клавир

Милана Стојадиновић Милић (1962)
Tristezza за Драгана за клавир

Владимир Тошић (1949)
Arcus за флауту и клавир

Наташа Богојевић (1966)
Sleep Dance за клавир

Ивана Огњановић (1971)
Секста за клавир

Петар Коњовић (1883–1970)
Панова фрула за флауту соло

Марко Тајчевић (1900–1984)
Три става из циклуса Балканске игре за клавир
Con moto

Alegretto
Allegro

Константин Бабић (1927–2009)
Дијалог за флауту и клавир

Дејан Гаврић, флаута
Маја Рајковић, клавир

Пројекат Клавир и флаута у делима српских аутора изводи се под покровитељством СОКОЈ-а

Биографије:
Дејан Гаврић (Београд) je почео да учи да свира флауту са 11 година, а само годину дана касније одржао је први концерт. Од 1984. до 1988. године студирао је на ФМУ у Београду, а потом је добио стипендију која му је омогућила да студира следеће Универзитету Folkwang Hochschule у Есену у класи Матијаса Ритерса. Дипломирао је 1991. године са високим почастима. Током студирања је добио прву награду на такмичењу факултета, а такође је добитник и награде за уметнички учинак Folkwang – напреднe наградe. Године 1993. завршио је Konzertexamen (магистарске студије) такође са високим почастима од стране целокупне комисије. Након завршетка студија, остао је на истом факултету као предавач. Дејан Гаврић је 1996. и 2001. године био носилац награда на међународним такмичењима Мариа Kаналс у Барселони (Шпанија) и Леонардо де Лорензо у Вигиану (Италија). Током студирања у Београду више пута је наступио као солиста са Београдском филхармонијом као и оркестром Радио телевизије Србије. Наступао је на БЕМУС-у као и на летњем музичком фестивалу у Сплиту. Снимао је за потребе Радија и Телевизије Београд. Као солиста и камерни извођач више пута је наступао у Енглеској, Француској, Шпанији, Аустрији, Италији, Немачкој, Јапану и Америци. Од 1996. до 1998. године је био соло флаутиста Театра и Филхармоније у Есену, а затим Нове филхармоније Вестфалена. Од сезоне 1999/2000 је био соло флаутиста Филхармоније и асистент соло флаутисти Бечке филхармоније Дитеру Флирију на Високој школи за музику и лепе уметности у Грацу. Од 2002. године редовни је професор на Високој школи за музику у Мајнцу.

Маја Рајковић (Београд, 1965) је стекла основно и средње музичко образовање у класи Радмиле Живковић и Мирославе Лили Петровић. Дипломирала је на Академији уметности у Новом Саду у класи Kонстантина Богиноа. Завршила је Школу за високо музичко усавршавање у Портогруару (Италија), код истог професора, где се усавршавала у области клавира и камерне музике. Магистрирала је у класи Душана Трбојевића на ФМУ у Београду, где је и запослена као редовни професор на Катедри за клавир. Од 1998. до 2010. године је била председник Музичке омладине Београда, а од 2001. године потпредседник MCNM (Mediterranean Collaboration of Musicians). Докторирала је 2014. године на теми Полифони начин музичког мишљења на Факултету музичке уметности у Београду, код др Љиљане Вукеље. Први реситал је одржала у својој четрнаестој години, а током школовања је освојила низ значајних награда за клавир и камерну музику. Добитник је Треће награде на Међународном пијанистичком конкурсу Carlo Soliva (Италија, 1984). Била је финалиста конкурса Рахмањинов ’93. На 24. Међународном такмичењу Музичке омладине је освојила трећу награду жирија и специјалну награду публике. Добитник је Сребрне медаље Универзитета уметности у Београду за изузетно уметничко достигнуће на концертном подијуму, награде Извођач године (2013) коју додељује ревија Музика класика, награде УМУС-а за најбоље музичко остварење у 2020. години и Награде Александар Павловић Удружења компотитора Србије 2021. године. Снимала је за РТС. Наступала је са Филхармонијским оркестром Њу Џерзија, Симфонијским оркестром Опере Астана, Београдском филхармонијом, Симфонијским оркестром РТС-а, Гудачима Светог Ђорђа, Гудачким оркестром Душан Сковран, Симфонијским оркестром РТЦГ и другима. Учествовала је на фестивалима као што су БЕМУС, Загребачко Бијенале, Дани музике у Херцег Новом, Моћ клавира, Сплитско љето, Подгоричко љето, Херцег-фест, Мокрањчеви дани, затим на конгресима EPTA-е, Меморијалу Емил Хајек, Међународној трибини композитора, Међународном фестивалу камерне музике у Портогруару, Међународном фестивалу жена-музичара у Атини и многи други. Kонцертирала је као солиста и камерни музичар широм Србије и Европе, као и у САД и Kазахстану.

 

 

Loading...