Концерт пијанисте Стевана Спалевића

18.04.2022., 20:30

Стеван Спалевић је докторирао је на Факултету музичке уметности у Београду, а од 2022. године запослен је на Катедри за клавир Факултета уметности Универзитета у Нишу као наставник клавира у звању – ванредни професор. Београдској публици ће се представити делима Шуберта, Јаначека и Шумана.

Програм:
Франц Шуберт
Соната за клавир бр. 14 у а–молу, D. 784
Allegro giusto
Andante
Allegro vivace

Лeoш Јаначек
Соната у ес–молу (Из улице 1. X 1905)
Предосећање
Смрт

Роберт Шуман
Варијације духова у Ес–дуру, WoO 24

Биографија:
Стеван Спалевић је завршио одсек за клавир основне и средње музичке школе у родном граду Нишу у класи Милене Рајковић. Звање дипломираног пијанисте је стекао на Академији уметности у Новом Саду у класи Светлане Богино док, 2018. године завршава постдипломске студије на академији Scuola di Musica di Fiesole у Фиренци у класи  Бруна Канина (Bruno Canino). Докторирао је на Факултету музичке уметности у Београду на тему Савремени приступ интерпретацији позног Бетовеновог клавирског опуса (оп. 106, 109 и 126): пут ка веродостојном тумачењу уртекст издања под менторством Александра Сердара и Соње Маринковић 2020. године. Од 2021. године се усавршава на Интернационалној академији Ј. С. Бах у Алерштету у Немачкој.
Од 2010. године се усавршава на Интернационалној летњој академији Моцартеум и на курсевима еминентних пијаниста и педагога, као што су Aндраш Шиф, Леон Флајшер, Паул Бадура-Скода, Дмитриј Башкиров, Карл-Хајнц Кемерлинг, Стивен Бишоп-Ковачевић, Дмитриј Алексејев, Елисо Вирсаладзе, Малколм Билзон, Роберт Левин, Жак Рувије, Алексеј Љубимов…
Наступао је са Нишким симфонијским оркестром (2015, 2017, 2018) у извођењу клавирских концерата Л. ван Бетовена, В. А. Моцарта и Ј. Брамса. Наступао је у Шпанији, Немачкој, Аустрији, Италији, Бугарској, Босни и Херцеговини и Северној Македонији као и у градовима широм Србије.
Значајна педагошка искуства стекао је радећи као асистент на катедрама за клавир Факултета уметности Универзитета у Нишу, Филолошко-уметничком факултету Универзитета у Крагујевцу и Академије уметности Универзтета у Новом Саду. Од 2022. године запослен је на Катедри за клавир Факултета уметности Универзитета у Нишу као наставник клавира у звању – ванредни професор.

 

Loading...