НЕДЕЉА ФИНСКОГ ФИЛМА: ФИНСКЕ ПРИЧЕ О ЉУБАВИ / 8.4.

08.04.2022., 18:00

НЕДЕЉА ФИНСКОГ ФИЛМА: ФИНСКЕ ПРИЧЕ О ЉУБАВИ
7 – 11. АПРИЛ 2022.
Дворана Културног центра Београда
 
Петак, 8. 4.
18.00
 
ПРВИ СНЕГ
ANY DAY NOW
ENSILUMI
Финска, 2020, 82’

Режија: Hamy Ramezan
Улоге: Shahab Hosseini, Shabnam Gorbani, Aran-Sina Keshvari, Kimya Eskandari, Laura Birn

Тринаестогодишњак Рамин Мехдипоур и његова породица из Ирана живе у избегличком центру у Финској. Тек што Рамин почне да ужива у школском распусту, породица добија ужасне вести да им је захтев за азил одбијен. Подносе жалбу апелационом суду и настављају са свакодневним животом покушавајући да остану позитивни упркос претећој опасност од депортације. Рамин тада креће у нови разред и сваки моменат, свако ново пријатељство му је драгоценије него икад пре. Редитељ Hamy Ramezan је и сам био избеглица из Ирана пре 30 година и неколико година је живео у избегличком кампу на нашим просторима.

Фестивали и награде: Берлинале; Награда за најбољег главног глумца и награда Нордиск на финским националним Јуси наградама; Награда за најбољег епизодног глумца и најбољу музику на Пекинг ИФФ.

Hamy Ramezan је финско-ирански филмски редитељ и сценариста. Пошто је његова породица из политичких разлога избегла из Ирана, као дечак је неколико година живео у избегличком кампу у нашој земљи, да би се у Финској настанио 1990. Његов кратки филм Слушај премијерно је приказан у Кану 2015. и потом учествовао на преко 200 фестивала, добивши и номинацију Европске филмске академије за најбољи кратки филм. Први снег је Рамезанов први дугометражни филм.

20.00
ПСИ НЕ НОСЕ ПАНТАЛОНЕ
DOGS DON’T WEAR PANTS
KOIRAT EIVÄT KÄYTÄ HOUSUJA
Финска, Летонија, 2019, 105’

Режија: Jukka Pekka Valkeapää
Улоге: Pekka Strang, Krista Kosonen, Ester Geislerová, Jani Volanen, Oona Airola

Након трагичних догађаја који су оставили емотивне ожиљке, Јуха развија неочекивану али снажну везу са домино-дамом Моном. Његова опасна зависност од дављења као сексуалног чина наилази на разумевање код Моне, која их обоје води дивљим и лудим путем ка емоционалном просветљењу. Црнохуморна прича о губитку, љубави и слатком болу постојања. Само за храбре гледаоце.

Фестивали и награде: Кан – Селекција „15 дана аутора“; Награда за најбољег главног глумца, камеру, музику, дизајн звука, монтажу и маску на финским националним наградама Јуси.

J-P Valkeapää је стекао међународну пажњу још као тинејџер својим стриповима и илустрацијама. Његов први дугометражни филм Посетилац премијерно је приказан у Венецији 2008, а потом је освојио награду Нордик, као и гран-при фестивала у Гетеборгу. Други дугометражни филм Бекство светску премијеру је имао у Венецији и освојио је четири финске националне награде Јуси, укључујући и награде за најбољи филм и режију.

 

Loading...