НЕДЕЉА ФИНСКОГ ФИЛМА: ФИНСКЕ ПРИЧЕ О ЉУБАВИ / 9.4.

09.04.2022., 18:00

НЕДЕЉА ФИНСКОГ ФИЛМА: ФИНСКЕ ПРИЧЕ О ЉУБАВИ
7 – 11. АПРИЛ 2022.
Дворана Културног центра Београда
 
Субота, 9. 4.
18.00
ЧЕЛИЧНЕ ДАМЕ
LADIES OF STEEL
TERÄSLEIDIT
Финска, 2020, 92’

Режија: Pamela Tola
Улоге: Leena Uotila, Saara Pakkasvirta, Seela Sella, Heikki Nousiainen

Седамдесетпетогодишња Инкери је ударила свог мужа тигањем у главу, након што је трпела његова омаловажавања скоро 50 година. Сабравши се, схвата да је време да мало ужива у животу, пре него што је ухапсе и оде у затвор. Икери са своје две сестре креће на последње, дивље путовање Финском.

Фестивали и награде: Номинација за најбољу европску комедију на Наградама Европске филмске академије; Награда за најбољу епизодну глумицу на финским националним Јуси наградама.

Pamela Tola је финска глумица, сценаристкиња и редитељка, рођена у Руотсинпихти. Мастер студије је завршила 2008. на Позоришној академији у Хелсинкију. Први филм Бурунго режирала је 2011. Редовно се појављује на телевизији од 2003. Главне улоге остварила је у филмовима Смрзнута земља и Принц од сапуна. Први дугометражни филм Swingers режирала је 2018.

20.00
ШУМСКИ ДИВ
FOREST GIANT
METSÄJÄTTI
Финска, 2020, 88’

Режија: Ville Jankeri
Улоге: Jussi Vatanen, Sara Soulié, Hannes Suominen

Паси ради за велику корпорацију. Указује му се значајна пословна прилика када га фирма пошаље у његов родни град да смањи трошкове локалне фабрике дрвне грађе. Како би напредовао на послу, Паси мора да донесе одлуку које раднике треба отпустити, али како се поново повезује са старим пријатељима, та одлука постаје све тежа. Топла и актуелна драма у којој можемо лако препознати и нашу садашњост.

Фестивали и награде: Номинација за најбољег главног глумца на финским националним Јуси наградама.

Ville Jankeri је 2007. године изабран да сними кратки филм у оквиру конкурса Berlin Today Award и тако је настала Последња жеља, приказана на Берлиналу следеће године. Његов први дугометражни филм Sixpack из 2011, базиран на познатом роману Mika Riminena, постигао је успех и код критике и код гледалаца. GoldDiggers, из 2016, имао је велику гледаност у биоскопима.

Loading...