Концерт виолончелисткиње Соње Марјановић и пијанисткиње Данице Дујаковић

23.05.2022., 19:00

Соња Марјановић се тренутно усавршава на Академији уметности у Цириху у класи Мартине Шукан. Током боравка у Београду ће наступити са пијанисткињом Даницом Дујаковић, која похађа завршну годину докторских студија на ФМУ у Београду.

Програм:
Игор Стравински
Италијанска свита за виолончело и клавир
Introduzione
Serenata
Aria
Tarantella
Minuetto e Finale

Сергеј Прокофјев
Соната за виолончело и клавир у Це–дуру, оп. 119
Andante Grave – Moderato Animato
Moderato – Andante dolce
Allegro, ma non troppo

Биографије:
Соња Марјановић (Београд, 1997) је почела да свира виолончело са 9 година код Ђорђа Милошевића. Завршила је СМШ Мокрањац у Београду и дипломирала је на ФМУ у Београду (2019) у класи Сандре Белић. Тренутно се усавршава на Академији уметности у Цириху у класи Мартине Шукан.
Посебну пажњу посвећује новом репертоару написаном за виолончело – имала је прилику да премијерно изведе дела савремених композитора у дворцу Рајнау у Аустрији (2019) и у Босвилу у Швајцарској (2020). Свира и барокно виолончело, као члан ансамбла Chapelle Ancienne из Цириха. Као солиста и члан камерних ансамбала наступала је широм Европе – у Француској, Италији, Немачкој, Швајцарској, Мађарској… Добитница је бројних награда на такмичењима као што су Херан (Чешка Република), Петар Коњовић, Даворин Јенко, као и награде фонда Драгомир Матић. Усавршавала се на курсевима виолончелиста Марије Клигел, Франса Хелмерсона, Леонида Горохова, Ласла Фења, Вен-Син Јанга, Ксеније Јанковић, Иштвана Вардаиа и других.

Даница Дујаковић (Београд, 1994) je завршила средњу школу са највишим оценама у класи Злате Малеш. Завршила је основне и мастер студије на ФМУ у Београду у класи Маје Рајковић а тренутно је на завршној години докторских студија. Похађала је мајсторске курсеве истакнутих пијаниста и професора као што су Игор Ласко, Арбо Валдма, Софија Гулијак, Лидија Бизјак, Александар Сердар, Александар Шандоров, Жак Рувије и Наталија Трул. Међу признањима и наградама на такмичењима истичу се: стипендија Доситеја (2013), награда из фонда Слободанка Милошевић-Савић која се додељује најбољем студенту четврте године студијског програма за клавир, четврта награда на такмичењу у Кошицама, апсолутна прва награда на Међународном такмичењу Citta di Gorizia (Италија, 2009), као и специјална награда за извођење дела Ф. Менделсона на истом такмичењу, затим прва награда и звање лауреата на међународном такмичењу Даворин Јенко (2019), друга награда на међународном такмичењу Palmanova Citta Unesco (Италија, 2019), као и финале међународног такмичење San Dona di Piave (Италија, 2019). Даница је одржала је солистичке концерте у Галерији САНУ, Артгету, сали СКЦ-а, Италијанском институту за културу и у Коларчевој задужбини у склопу циклуса камерне музике.

Loading...