ТРИДЕСЕТ ГОДИНА МАТУРЕ / 5-11.5. / 18.00

05.05.2022-11.05.2022, 18:00

18.00 ТРИДЕСЕТ ГОДИНА МАТУРЕ
ЕКСКЛУЗИВНО САМО У ДКЦ-У
Документарни филм
Србија, 2022, 84’
Режија: Душан Гајић
Учествују: Светозар Путник, Љубица Гојгић, Милош Шарановић, Дина Дивљан, Бојан Тркуља, Александар Ђорђевић, Милорад Мики Ристић, Дејан Милићевић…

У филму ТРИДЕСЕТ ГОДИНА МАУРЕ, кроз разговор са својом генерацијом и ћерком која одраста у Бриселу у Белгији, редитељ преиспитује недавну историју своје земље. Полазећи од приватне фотографије, личног сећања и успомена, аутор настоји да разуме прави, људски смисао бурне, често драматичне, историје последњих 30 година.
“Портрети матураната са степеништа Осме београдске гимназије за мене су одличан кључ да се исприча прича о томе шта се десило са Србијом у последњих 30 година и шта је та земља данас. Да се преко личних, приватних историја, исприча јавна историја једне земље и једног друштва”, каже Душан Гајић, аутор филма.
Док се матуранти из 1989. после тридесет година поново окупљају у београдској гимназији, једно питање лебди у ваздуху: шта је преостало од генерацијских снова? Је ли макар приближно остварен генерацијски сан матураната из 1989 године, ако се он поједностављено формулише као парола са студентских демонстрација деведесетих година “Београд је свет”? Тридесет година матуре је веома лични приказ Србије, рефлексија о друштву, вредностима, надама и тежњама.

Loading...