АУСТРИЈСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ / 22 – 25. септембар 2022.

22.09.2022-25.09.2022, 20:00

Аустријски филмски фестивал
Дворана Културног центра Београда
22 – 25. септембар

КРАЈНОСТИ

Овогодишњи Аустријски филмски фестивал гледаоца води од минимализма и својеврсног врхунског концепта о протоку времена у филму „3:30 PM” – перцепције исцрпљених људских живота филмографије Лудвига Вуста, драгог госта фестивала, преко стилизованог осврта на туробне и чемерне дане смештене тик после распада монархије после Великог рата, у филму “Хинтерланд” Штефана Рузовицког, па све до „Најкраће песме на свету” Дејвида Клеја Дијаза, који се труди да објасни турбуленције женског идентитета кроз проналажење смисла у мигрантској кризи.

Између је филм „Луцифер” о новозаветним апотеозама, у духу енигме Каспара Хаузера, у режији Петера Брунера, или филм „Сунце” редитељке Курдвин Ајуб на жовијалан начин преломљен кроз дигиталне светове социјалних мрежа чини да се публика сусретне са сопственим предрасудама којих није ни била свесна.Научнофантастични „Рубикон” Лени Лаурич је еколошка алегорија која нам објашњава судбину планете боље него нека документарна серија о глобалном загађењу. “Римини” Улриха Зајдла комуницира са публиком кроз два кључна наративна тока, пролазност живота и станковићевску „жал за младос’”.

У више филмова говори се о лицу и наличју, микро и макро космосу који још једном потврђују бесмисао, али и величанственост људских живота било да ове филмове гледамо у Бечу или Београду.

Овогодишњи Фестивал аустријског филма вероватно неће моћи да победи стварност епохе (ако неко или нешто уопште може?) али је може учинити занимљивијом, забавнијом, али и трагичнијом и меланхоличнијом, јер филмови и постоје да не бисмо пропали од истине.

др Александар С. Јанковић, проф. ФДУ, селектор програма

Радно време благајне је свакога дана од 16 до 21 сат.

Loading...