ДАНИ ИЗРАЕЛСКОГ ФИЛМА 2022 / 15.9. – 19.9.2022.

15.09.2022-19.09.2022, 19:00

ДАНИ ИЗРАЕЛСКОГ ФИЛМА 2022
Дворана Културног центра Београда
15 – 19. септембaр 2022.

 

Након готово три године паузе, услед пандемије корона вируса, Амбасада Израела традиционално организује фестивал Дани израелског филма у сарадњи са Културним центром Београда (КЦБ), од 15. до 19. септембра у Дворани КЦБ-а. Београдску публику очекује жанровски разноврстан програм који ће чинити три програмске целине: Дан комедије, Документарни дан и Дан љубави.

Фестивал отвара филм ТЕЛ АВИВ У ПЛАМЕНУ, комедија занимљивог заплета из 2018. године о снимању популарне сапунице на којој ће непланирано сарађивати млади палестински редитеља и израелски командант контролног пункта како би импресионирали своје жене. Ово награђивано остварење сагледава израелско-палестински однос и суживот кроз причу о “обичним људима” и њиховим сновима који превазилазе поделе и разлике.

На програму фестивала, у оквиру Документарног дана, биће приказани филмови МУЗЕЈ, о најважнијој културној институцији у земљи – Музеју Израела, као и СЕНКЕ БАГДАДА о животу и судбини јеврејске заједнице у Ираку. Дан љубави доноси остварење КО ЋЕ МЕ САДА ВОЛЕТИ? чувеног израелског редитељског двојца, браће Хејман, о хомосексуалцу који се, када сазнаје да је ХИВ позитиван, враћа из Лондона у Израел са жељом да се помири са својом религиозном породицом која га је одбацила. Драма ЧЕЖЊА је прича о родитељству, о средовечном човеку чији се живот мења из корена након сазнања да је годинама заправо био отац једном дечаку. Пројекције фимова МОСАД и ОПРОШТАЈ измамиће публици осмех на лице.

Филмофиле очекује увид у нека од најновијих остварења израелске кинематографије, која од оснивања Државе Израел 1948. године, бележи сталан успон, изненађује и одушевљава како критичаре, тако и публику разноврсношћу тема и аутентичношћу.

Сви филмови који ће бити приказани на фестивалу имаће и српски и енглески титл.

Карте су у продаји од среде 7. септембра, по цени од 300 динара на благајни Дворане КЦБ-а.

Радно време благајне је свакога дана од 16 до 21 сат.

Loading...