Концерт сопрана Радославе Воргић Журжован и пијанисте Душана Торомана

19.09.2022., 20:00

Концерт реализујемо у сарадњи са Удружењем музичких уметника Србије.

Програм:
Ђовани Батиста Перголези
Vidit suum dulcem natum

Волфганг Амадеус Моцарт
Abendempfindung, K. 523

Ђовани Батиста Перголези
Cujus animam gementem

Франц Шуберт
Gretchen am Spinnrade, D. 118

Франц Лист
Freundvoll und leidvoll, S. 280/2

Густав Малер
Rheinlegendchen

Wer hat dies Liedlein erdacht?

Abloesung im Sommer

Scheiden und Meiden

Сергеј Рахмањинов
Ja ždu tebja …, oп. 14/1

Доротеа Вејновић
Шта имамо од пчела

Светозар Нешић
Fernweh

Александра Вребалов
Љубав, арија Милеве Марић Ајнштајн из опере Милева

Биографије:
Радослава Воргић Журжован, сопран, је гостујући солиста државне опере у Висбадену, члан Нове београдске опере и бивши члан Младог ансамбла Државне опере у Мајнцу. Дипломирала је на два одсека Академијe уметности у Новом Саду: на Одсеку за соло певање у класи др Милице Стојадиновић и Одсеку за општу музичку педагогију. Мастер и концерт егзамен завршила је на Универзитету Јоханес Гутенберг у Мајнцу, на Високој школи за музику у Мајнцу у класи Клаудије Едер. Докторске студије је завршила прошле године на Академији уметности у Новом Саду. Усавршавала се на мајсторским курсевима код Еме Киркби, Деборе Јорк, Андреаса Шола, Предрага Госте, Маријане Мијановић, Еве Батори…
Остварила је бројне улоге, међу којима су Армида – Риналдо Г. Ф. Хендла, Анђелика – Орландо Г. Ф. Хендла, Сузана – Фигарова женидба В. А. Моцарта, Аспазија – Митридате, краљ Понта В. А. Моцарта, Фламинија – Живот на месецу Ј. Хајдна, Лусија – Силовање Лукреције Б. Бритна, Авељ – Прво убиство Каина А. Скарлатија, Танкреди – Ослобођење Јерусалима К. Палавићина. Остварила је улоге и у савременим операма Лепа земља Н. Ајхберга и Ана Никол М. Турнејџа. Као гостујући солиста наступа и у Театру Бил и Солотурн (Швајцарска), Државном театру у Рудолштату, у Опери и театру Мадленијанум, као и у Народном позоришту у Београду.
Добитник је бројних награда, међу којима су Ibla Grand Prize и специјална награда за извођење Хендловог дела, награда Камерне опере Рајнсберг, награде међународних такмичења у Нојштату и барокног такмичења Тамиш у Сарбрукену, награде такмичења соло певача у Руми и Београду. Радослава је амбасадор и прва дама витез фондације Лаза Костић и члан Удружења музичких уметника Србије.

Душан Тороман је рођен у Чачку, где је почео да учи клавир са десет година. Средњу музичку школу завршио је у Земуну, у класи Злате Малеш. Дипломирао је на Факултету музичке уметности у Београду у класи Александра Шандорова са наградом за најбољи дипломски испит, након чега је специјализирао интерпретацију клавирске литературе 18. и 19. века на оригиналним инструментима при Академији Incontri con il Maestro у Имоли (класа: Стефано Фиуци). Дипломирао је чембало на Конзерваторијуму Ђ. Росини у Пезару у класи Марије Луизе Балдасари, студирајући упоредо са Емилијом Фадини. Усавршавао се на мајсторским курсевима Енрика Бајана, Отавија Дантонеа, Серђа Ћомеија, Жорија Виникура, Малколма Билсона, Лидије Бизјак и други. Победник је међународних такмичења Broadwood Harpsichord Competition (Лондон), Tournoi International de Musique (Париз) и Concorso Internazionale Wanda Landowska (Руво ди Пуља). Као солиста и камерни музичар свирао је у Француској, Великој Британији, Италији, Румунији, Холандији, Швајцарској, Србији, Босни и Херцеговини и Словенији. Наступао је са ансамблима New Trinity Baroque и Arbor Dianae, Симфонијским оркестром РТС, Симфонијским оркестром Станислав Бинички и Гудачким оркестром Шлезингер као солиста свирајући концерте Баха, Самартинија, Хајдна, Салијерија и Моцарта. Ангажован је као корепетитор на катедри за соло певање Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу, као и при Аустријској барокној академији, Београдској барокној академији и Барокном атељеу Маријане Мијановић. Члан је Удружења музичких уметника Србије.

Loading...