ХИТОВИ BELDOCS-a! / 29. октобар – 1. новембар 2022.

29.10.2022-01.11.2022, 20:00

ХИТОВИ BELDOCS-a!
29. октобар – 1. новембар 2022.


Дворана Kултурног центра Београда
Коларчева 6

Програм Хитови BELDOCS-a! представља јединствену прилику да се погледају најтраженији документарци са 15. по реду издања Међународног фестивала документарног филма BELDOCS. Храбри филмови домаћих аутора, награђени наслови и други фасцинантни примери рецентне светске документаристике биће на репертоару Дворане Културног центра Београда од 29. октобра до 2. новембра 2022.

Цена улазнице је 350 РСД.


И ове јесени хитове Међународног фестивала документарног филма Белдокс можете погледати у Дворани Културног центра Београда. Током четири дана биће приказано 11 филмова

Субота, 29.10.

→ 20:00  
БЕЗ 63’
Србија, 2022.
Режија: Лука Папић
Након што је добио отказ, Александар, аутсајдер и сликар из Београда губи пса и сада је у потрази за њим. Заједно са својим чудним пријатељима, он нас води на путовање кроз своју визију Србије и њен друштвени, политички и емотивни контекст. Лутајуćи овим фрагментима и Александар и Србија траже свој идентитет.

 

Недеља 30.10.

→ 18.00  
ПРОЛЕЋЕ 13’
Србија, 2021.
Режија: Виктор Хорват
Пролеће је прича о неколико корисника старачког дома “Нанини Конаци” у Зрењанину, који се понашају и живе на другачији начин од осталих корисника тог истог дома. Они одбијају да се помире са својим годинама и са стереотипним “начином живота” који је резервисан за кориснике старачког дома.

ПЕЈЗАЖИ ПАНОНСКЕ ПАПРАТИ 60’
Србија, 2022.
Режија: Марко Цвејић
Панонског нестало је мора, остала су кукурузна поља. Људи издалека дошли су у поља и високо подигли своје барјаке, да покажу пут браћи издалека која су кренула у обећан свет. Пејзажи вечерњег неба над равницом осликавају унутрашње пејзаже непрегледних пустара, усамљених људи, укроћене земље, мирних река, заједничког суживота.

→ 20.00  
F@CK THIS JOB 104’
Немачка, Велика Британија, 2021.
Режија: Vera Krichevskaya
Убрзани утисак турбулентног успона и пада руског ТВ канала Doyhd. Филм нас води кроз причу о Наташи, његовој оснивачици, и како држава сваке године све више заврће шрафове на њој. Поставља се питање: шта да ради са успешним ТВ каналом сад када доводи у опасност животе свог особља?

 

Понедељак, 31.10.

→ 18.00   
ПОДИГНИ ЛЕСТВИЦУ 70’
Исланд, Финска, 2021.
Режија: Guðjón Ragnarsson
Женски кошаркашки тим жели да разбије културне баријере. Њихов програм тренинга је интензиван и контроверзан, а води их преквалификован и необичан тренер који константно подиже летвицу. Тим постиже изврсне резултате, а девојке постају јаке, самосталне и спремне да промене свет. Али да ли је свет спреман за њих?

→ 20.00
ПРИЛАГОЂЕНИ 19’
Србија, 2021.
Режија: Дејан Петровић
Јединствено склониште за псе у Европи је место где се доводе пси луталице који се свакодневно хватају на периферији града. Приказујући процес дресуре ових паса, филм Прилагођени успоставља паралелу између склоништа за псе и друштва како би се преиспитале хијерархије моћи, као и релативност сваког ауторитета који средствима награде и казне постиже послушност.

НАПОЉУ 69’
Украјина, Данска, Холандија, 2022
Режија: Olha Zhurba
Током револуције 2014. у Украјини, 13-годишњи улични дечак Рома брзо постаје познато лице и маскота револуције. Али иза маскирне униформе, сунчаних наочара и неустрашивости крије се усамљени дечак из сиротишта који пет година касније пуни 18 година и изненада се опет враћа на улицу без ичега у џепу осим упаљача и ножа. Хоће ли коначно повратити контролу над својим животом?

 

Уторак, 01.11.

→ 18.00  
ЈАБУКА И ДВЕ ТРЕСЊЕ 12’
Србија, 2022.
Режија: Мина Петровић
Катка је млада вајарка из Кошица. Бавећи се питањем положаја уметница у Словачкој, она долази до сопствене истине, трансформишући своја болна и трауматична искуства из прошлости у скулптуре.

ПОЗНИ АВГУСТ 47’
Италија, 2021.
Режија: Federico Cammarata, Filippo Foscarini
Сицилија, 2020. У селу заборављеном и од бога, изненадна промена времена коначно означава крај загушљивог лета. Гомила коња стоји прекривена сенкама. Град гори. На прагу руиниране куће, усамљени млади пастир чује вест о новорођеној ћерки. Крајем августа рони у пејзаже израњаваног острва.

→ 20.00  
МАМА, ЗАШТО ОВДЕ? 13’
Мађарска, Португалија, Белгија, 2021.
Режија: Neema Ngelime
После 12 година чекања, Сомалијке Анаб и њена ћерка Наима постале су коначно Мађарице. Упркос овој победи, питања о припадности и где, шта је дом никада их не напуштају.

МУЗЕЈ РЕВОЛУЦИЈЕ 91’
Србија, Хрватска, Чешка, 2021.
Режија: Срђан Кеча
“Ветар се у ноћи подигао и однео нам планове”, гласи пословица у уводним речима Музеја револуције. Речи су референца на план из 1961. да се у Београду изгради велики музеј као омаж социјалистичкој Југославији, који никада није прошао даље од изградње подрума. Запуштена зграда сада прича сасвим другачију причу од оне замишљене пре 60 година.


 

Loading...