18. Филмски фестивал Слободна Зона / 04.11.2022.

04.11.2022., 12:00

18. СЛОБОДНА ЗОНА!
ДВОРАНА КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА БЕОГРАДА
04. – 08.11.2022.


ПЕТАК, 4. НОВЕМБАР 2022.

 

→  12.00

РАТНИ ПОНИ
Велика Британија, 2022, 115’
Режија: Gina Gammell, Riley Keough
Улоге: Jojo Bapteise Whiting, Ladainian Crazy Thunder, Jesse Schmockel…

Ратни пони прати испреплетене приче двојице младића из Оглала Лакота племена који одрастају у резервату Пајн Риџ. Двадесеттрогодишњи Бил само жели да успе у животу. Било да се ради о испоруци робе или узгоју пудла, он је одлучан у томе да се пробије ка “америчком сну”. У међувремену, дванаестогодишњи Мато не може да дочека да постане мушкарац. Очајнички тражи одобрење свог младог оца, али низ импулсивних одлука окреће његов живот наглавачке, и испоставља се да он није кадар да се носи са суровом реалношћу света одраслих. Везани заједничком потрагом за припадношћу, сваки од дечака бори се са сопственим идентитетом, породицом и губитком на јединственом путу постајања мушкарцем.

Фестивали: Кан, Мотовун (најбољи филм), Минхен, Сарајево

→  15.00

ТИХА ДЕВОЈЧИЦА
Ирска, 2022, 94’
Режија: Colm Bairéad
Улоге: Catherine Clinch, Carrie Crowley, Andrew Bennett…

Рурална Ирска, 1981. године. Тиха, занемарена девојчица одведена је из своје дисфункционалне породице да преко лета живи са хранитељима. Процветала је од њихове бриге, али у кући у којој не треба да буде тајни, она открива једну.

Постоје различите врсте тишине. Постоји тишина мира и спокоја, и тишина репресије и срама. Постоји тишина задовољног, упијајућег рада. А ту је и тишина страха, она врста усамљеничке тишине у коју би се злостављано дете могло повући када чује тежак бат корака нестрпљиве одрасле особе на степеницама или зачикавање дрске деце. Нежан, непосредан филм Колма Барејда фино је наштимован на све те врсте тишине и деликатна осећања која оне могу да садрже.

Фестивали: Берлин (Гран-при жирија секције “Generation K+”); Ирске филмске награде 2022 – најбољи филм, најбоља режија; Даблин – награда публике.

→  17.00

МЕТРОНОМ
Румунија, Француска, 2022, 93’
Режија: Alexandru Belc
Улоге: Mara Bugarin, Serban Lazarovici, Vlad Ivanov…

У Букурешту, 1972. године, Чаушеску је на власти већ седам година, а ткиво обичног живота довољно је дуго натапано репресивним методама његовог режима да је почело да се распада. Па ипак, и на овој позорници растуће суморности цвета свежа, прва љубав. Седамнаестогодишња Ана сазнаје да ће њен дечко за неколико дана заувек побећи из земље. Двоје младих љубавника одлучују да дане пре бега проведу заједно.

Филм “Метроном” описује како се чак и млади – они који су најсклонији побуни и оптимистичком самоизражавању у сваком друштву – подмукло могу натерати да укорак прате суморни, марширајући ритам ауторитаризма. Елегантни, богато замишљени филмски деби Александруа Белка много је више од румунског одјека Ромеа и Јулије.

Фестивали: Кан, Чикаго, Јерусалим (најбољи филм)

* Након пројекције биће одржан разговор аутора са публиком

→  19.00

БЕТИНА
Документарни филм
Немачка, 2022, 107’
Режија: Lutz Pehnert
Учествују: Bettina Wegner

“Бетина” се бави једном од најузбудљивијих и најјединственијих уметничких биографија 20. века. Рођена у Западном Берлину 1947. године, одрасла у Источном Берлину и емигрирала у 36. години, Бетина Вегнер живела је живот пун дешавања. Као девојчица, била је страствена обожаватељка Стаљина, а израсла је у тинејџерку испуњену надом, која је желела да утиче на друштво својим песмама. Бетина не само да је постала инспиративна музичарка, већ и учесница покрета отпора, окренута искључиво својим светоназорима. Ово је прича о херојству, али и жалости, преданости, успонима и падовима и узалудности живота. “Бетина” је филм о животу уметнице чија прича, која је и прича 20. века, долази из њене душе, њених мисли и песама.

Фестивали: Берлин – ФИПРЕСЦИ награда

* Након пројекције биће одржан разговор аутора са публиком

→  21.00

НЕЖНО
Мађарска, 2022, 92’
Режија: László Csuja, Anna Nemes
Улоге: Eszter Csonka, György Turós, Csaba Krisztik…

Филм о опсесији бодибилдингом, романтици, (не)испуњености и љубави испричан између серија понављања и бројања калорија. Под строгим оком свог партнера Адама, Едина побеђује на свим већим турнирима бодибилдера. На њима, људи око ње падају у транс и фетишизују њено тело, а њен наступ на неки начин постаје уметност. Али ни бодибилдинг не може без спонзора. Зато Едина одлучује да додатно заради тако што ће понудити своје тело за новац мушкарцима чији су фетиш жене херкуловске снаге. Међу тим мушкарцима, који доживљавају врхунац гледајући је, појављује се један за којег Едина постаје више од снажног женског тела. Она почиње да увиђа разлику између својих снова (или оног што је мислила да су њени снови) и свог правог ја.

Фестивали: Брисел, Кливленд, Фестивал европског филма Палић

Loading...