18. Филмски фестивал Слободна Зона / 05.11.2022.

05.11.2022., 15:00

18. СЛОБОДНА ЗОНА!
ДВОРАНА КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА БЕОГРАДА
04. – 08.11.2022.


СУБОТА, 5. НОВЕМБАР 2022.

→  15.00

НЕЛИ И НАДИН
Документарни филм
Шведска, Белгија, Норвешка
Режија: Magnus Gertten
Учествују: Nadine Hwang, Nelly Mousset Vos…

“Нели и Надин” је невероватна прича о две жене које се заљубљују на Бадње вече 1944, у концлогору Равензбрик. Иако су биле одвојене у последњим месецима рата, Нели и Надин успеле су да се наново састану и проведу остатак живота скупа. Дуго година је њихова љубавна прича морала бити тајна коју су криле чак и од неких чланова породица. Сада је Нелина унука, Силви, одлучила да отвори њихову скривену архиву и открије њихове изузетне приче. “Нели и Надин” је изузетна прича о ратним патњама, мистеријама, љубави упркос свим изгледима, исцељујућој моћи музике, добро чуваним тајнама и компликованим породичним причама преживелих логораша који и даље покушавају да се изборе са духовима из прошлости.

Фестивали: Берлин (Теди, награда жирија), Барселона

 

→  17.00

ВЕЋЕ ОД ТРАУМЕ
Документарни филм
Хрватска, 2022, 90’
Режија: Ведрана Прибачић

Филм прати три године у животима четири жене из Вуковара, које су биле међу хиљадама оних које су доживеле трауму хрватског Домовинског рата, завршеног 1995. године. Оне приповедају своје животне приче кроз сложен процес личног оснаживања, који мења њихове животе и односе. Марија сматра да не заслужује да буде слободна; Катици је сваки облик промене застрашујући; Ана за себе каже да је усамљено мало паче које нигде не припада. Са тако дубоком траумом, потребан је огроман напор да се промени перспектива и поново повеже са својим правим ја. Неуобичајени програм лечења окупља ову групу жена док крећу на интимно путовање у непознато. Оне, и појединачно и као група, почињу да сазревају и живот им полако дозвољава да постану веће од своје трауме.

Фестивали: Сарајево, Ријека

* Након пројекције биће одржан разговор аутора са публиком

 

→  19.00

ХРВАТСКОГ НАРОДНОГ ПРЕПОРОДА
Документарни филм
Хрватска, 2022, 68’
Режија: Горан Девић

На десету годишњицу увођења радничког самоуправљања Железара Сисак, један од већих индустријских погона у бившој Југославији, за своје раднике који су дотад живели у баракама око фабрике гради “идеално” насеље. Око фабрике ниче град. Шездесет година касније, зграда која је планирана као архитектонски савремено средиште насеља нашла се у улици новог имена: Хрватског народног препорода. Филм прати једну седмицу свакодневног живота те зграде. На њеном сивом зиду станари могу да прате како настаје шарени уметнички мурал. Истовремено, док људи који су ту одрасли због старости или економских разлога полако напуштају зграду и насеље, у улаз број 2 долазе неки нови, неочекивани станари.

* Након пројекције биће одржан разговор аутора са публиком

→  21.00

УТАМА
Документарни филм
Воливија, Уругвај, Француска
Режија: Alejandro Loayza Grisi
Учествују: José Calcina, Luisa Quispe, Candelaria Quispe

Према легенди са Анда, када кондор, импозантна јужноамеричка птица дугог животног века, одлучи да нема сврхе да настави да замахује својим огромним крилима, извршава самоубиство бацивши се на стене. У раскошно изведеном дебитантском филму “Утама” (Наш дом) боливијског писца и редитеља Алехандра Лоајса Грисија, сличан пад у безнађе доживљава и његов људски пандан. У боливијском делу андске висоравни, старији кечуански љубавни пар, који је годинама живео мирним животом, суочава се са немогућом дилемом током неуобичајено дуге суше: одупрети се или бити поражен непријатељски настројеним окружењем и немилосрдним протоком времена.

Фестивали: Санденс (Велика награда жирија), Пекинг (награда за споредну женску улогу)…

Loading...