18. Филмски фестивал Слободна Зона / 07.11.2022.

07.11.2022., 12:00

18. СЛОБОДНА ЗОНА!
ДВОРАНА КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА БЕОГРАДА
04. – 08.11.2022.


ПОНЕДЕЉАК, 7. НОВЕМБАР 2022.

→  12.00

СНОВИ СУ ПОПУТ ДИВЉИХ ТИГРОВА
Немачка, 2021, 95’
Режија: Lars Montag
Улоге: Shan Robitzky, Annlis Krischke, Murali Perumal

Боливуд је најважнија ствар за дванаестогодишњег Ранжија из Мумбаја: живописни филмови индијске филмске индустрије са заразним песмама и плесним кореографијама чине га срећним. Не жели ништа друго, него да стане пред камеру са својим херојем, индијском суперзвездом Амиром Рошаном. Али његова велика чежња прелази у недостижност када му родитељи кажу да сањају да емигрирају у далеку Немачку. У животу га одржава само нада да ће учествовати на кастингу за нови филм Амира Рошана. Морате се борити за своје снове – они се не остварују сами од себе. То зна и девојчица из комшилука, Тони, која ће му постати неочекивани савезник. Храбро и удруженим снагама, њих двоје крећу на пут остваривања својих снова – и на том путу проналазе и срећу истинског пријатељства.

 

→  15.00

FUTURE IS HERE I

Избор кратких филмова насталих у оквиру програма Слободна зона јуниор

* Након пројекције биће уприличен разговоро аутора са публиком

 

→  17.00

ВЕРА САЊА МОРЕ
Албанија, Северна Македонија, Косово*, 2021, 88’
Режија: Kaltrina Krasniqi
Улоге: Teuta Ajdini, Alketa Sylaj, Refet Abazi

Вера је средовечна преводитељка знаковног језика која живи у Косову* и води добро структуриран живот: супруга је познатог судије, мајка пуна подршке и брижна бака. Њен спокој нарушен је неочекиваним самоубиством њеног супруга, које прати непожељна, претећа парада рођака који тврде да су власници њихове породичне куће на селу. Када пипци подмуклог плана почну да избијају на површину, Верин свет суочиће се с опасношћу и чиниће се да је све на ивици колапса. Страх и неповерење примораће Веру да узме судбину породице у своје руке. Уроњен у злослутну атмосферу, Вера сања море интиман је, али универзалан портрет жене која се мора суочити са суровом стварношћу сукобљавања са дубоко укорењеним родним невољама која преовладавају у нашем времену.

Фестивали: Гетеборг, Токио (најбољи филм), Венеција, Кливленд…

 

 

→  19.00

ОКРЕНИ СЕ КА СУНЦУ
Документарни филм
Холандија, 2021, 93’
Режија: Aliona van der Horst
Учествују: Sana Valiulina

Невероватна животна прича совјетског војника кога су нацисти заробили током Другог светског рата. Његова ћерка Сана истражује прошлост како би разумела тишину свог оца. Пратећи Сану на њеном путовању, редитељка посеже за филмским архивама како би пронашла трагове о милионима совјетских војника, жртава двојице диктатора: Хитлера и Стаљина. Техником “реапропријације архива” режисерка трага за душом слике, односно за суптилним траговима тих милиона који су изостављени из наратива о рату. Ненаметљиво, али одлучно, ово филмско остварење прекида шездесетогодишње ћутање.

Фестивали: Амстердам, Солун…

* Након пројекције биће уприличен разговоро аутора са публиком

 

→  21.00

ДО ДАСКЕ
Докуменарни филма
Србија, 2022, 63’
Режија: Александар Рељић

Почетком 2020. у свим медијима су се помпезно најављивала хапшења педофила политичара и других јавних личности. Полиција је 28. јануара 2020. уместо њих ухапсила модног фотографа, стилисту и ДЈ-а из Новог Сада Срђана Швеља. Пре званичног привођења, медији су већ објавили да је Швељо “педофил”, који је “силовао, подводио, дрогирао и фотографисао дечаке у порнографске сврхе”. Таблоиди су га назвали монструмом и предатором и његов лик објављивали на насловним странама. Иако је тужилаштво у Новом Саду подигло оптужницу у којој ниједна тачка оптужнице није била повезана са педофилијом, јавност то није могла да сазна, јер је суђење било затворено. Човеку су уништени живот и углед, а најављена хапшења политичара педофила се до данас нису догодила.

* Након пројекције биће уприличен разговоро аутора са публиком

 

Loading...